Εξαιρετικά σύνθετη χαρακτήρισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη την κατάσταση που διαμορφώνεται στο προσφυγικό. 

Ads

Η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε ότι ακόμη κι αυτά που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής, σήμερα φαίνεται να αμφισβητούνται από κατώτερους αξιωματούχους κρατών -μελών ή και μη της ΕΕ.

Χαρακτήρισε ανεπίτρεπτη και πολιτικά και νομικά την πρακτική αυτή ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει διάβημα προς την Αυστρία και προανήγγειλε «και άλλες ενέργειες που κρίνονται αναγκαίες για τη διευθέτηση του ζητήματος». Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την ολλανδική προεδρία της ΕΕ. 

Για το ΝΑΤΟ

Για τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε ότι η Αθήνα αναμένει αυτή την απόφαση και υπογράμμισε ότι το επιχειρησιακό πλάνο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί καθώς η Τουρκία έχει αντιρρήσεις. 

Ads

Για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών 

Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να διαχειριστεί όποια κατάσταση προκύψει λόγω αυξημένων ροών, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως αν χρειαστεί θα ζητηθεί οικονομική στήριξη. 

Η Ελλάδα παραμένει σταθερή στις αξίες της ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα με όρους μη καταπάτησης των δικαιωμάτων, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «βρισκόμαστε απέναντι με μερικές χώρες που παραβιάζουν συμφωνίες στις οποίες οι ίδιες συντάχθηκαν και συμφώνησαν».

«Δεν υπέβαλε παραίτηση ο Μουζάλας»

Η κυβερνητική εκπρόσωπος διέψευσε κατηγορηματικά ότι ο Γιάννης Μουζάλας είχε υποβάλει την παραίτησή του στον πρωθυπουργό. Εξέφρασε μάλιστα και την ενόχληση της κυβέρνησης γι’ αυτές τις φήμες, ενώ εξήρε και το έργο του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής που κατέβαλλε υπεράνθρωπες προσπάθειες διαχείρισης του προσφυγικού.

Για το αγροτικό

Αναφορικά με το αγροτικό η Όλγα Γεροβασίλη επεσήμανε ότι η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει σε κάθε περίπτωση με στόχο τη στήριξη των αδύναμων, την άρση των στρεβλώσεων, αλλά και με μέτρα για την παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού κλάδου.

«Καλούμε τους μικρούς και μεσαίους αγρότες να μελετήσουν τις προτάσεις της κυβέρνησης και να βγάλουν συμπεράσματα με βάση τη δική τους κρίση» πρόσθεσε και τόνισε ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης επιφέρουν μικρότερη επιβάρυνση στους αγρότες που δηλώνουν εισόδημα έως 20.000 ευρώ σε σχέση με το σημερινό καθεστώς. Τόνισε δε, ότι οι αγρότες αυτοί είναι πάνω από το 90% του συνόλου των αγροτών.

Για τη λίστα Μπόργιανς

Σε ό,τι αφορά τη λίστα Μπόργιανς η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε ότι οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, Νόρμπερτ – Βάλτερ είναι ενδεικτικές του ότι  υπήρχαν στοιχεία που η τότε κυβέρνηση αρνήθηκε έστω και να εξετάσει. Αντίθετα, πρόσθεσε, η σημερινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει τα πάντα ώστε να αποδώσει ο έλεγχος αλλά και να αποκαλυφθούν οι ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων.