Φανερά ενοχλημένος και εμβρόντητος από τις δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη στη σατιρική εφημερίδα «Charlie Hebdo» εμφανίστηκε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στον απόηχο του αποτελέσματος της δοκιμαστικής ψηφοφορίας στην κοινοβουλευτική ομάδα του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος το πρωί της Πέμπτης στο Βερολίνο.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σόιμπλε δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια για τη δήλωση του Έλληνα ομολόγου του, ότι θα «πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για τα χειρότερα όσοι προσπαθούν να ανατρέψουν προοδευτικές κυβερνήσεις σαν την ελληνική».

«Η συμφωνία για παράταση θα διακοπεί, αν την παραβιάσει η Αθήνα», φέρεται να δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα με πηγές του περιβάλλοντός του, ενώ νωρίτερα είχε πει πως «τέτοιες δηλώσεις [όπως αυτές του Βαρουφάκη] είναι ελάχιστα εποικοδομητικές, και ότι δεν συμβάλουν στην αύξηση της εμπιστοσύνης των Γερμανών έναντι της Ελλάδας».

Σημειώνεται πως εναντίον της τετράμηνης παράτασης του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα ψήφισαν μόνο 22 βουλευτές, ενώ δήλωσαν «αποχή» άλλοι πέντε – σε σύνολο 311.

Ads

Για «τεντυμπόικες εκφράσεις, οι οποίες είναι ανάρμοστες και αντιβαίνουν στα ευρωπαϊκά ειωθότα», κατηγόρησε τον Γ. Βαρουφάκη, ο επικεφαλής του κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της Μέρκελ, ο Φόλκερ Κάουντερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Βερολίνο, αν και αποδέχεται την «διευρυμένη» απόφαση του Eurogroup, σύμφωνα με την οποία παρέχεται στην ελληνική κυβέρνηση η δυνατότητα να αντικαταστήσει 30% των μέτρων του μνημονίου με άλλα ισοδύναμα, αξιώνει προσήλωση της Αθήνας στο τρέχον πρόγραμμα.

Γερμανικά ΜΜΕ: Ολοταχώς για τρίτο μνημόνιο η Ελλάδα

Την ίδια στιγμή, το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΝΙ επικαλείται πηγές της ευρωζώνης, οι οποίες ανέφεραν την Πέμπτη ότι η Ελλάδα οδεύει ολοταχώς σε ένα τρίτο μνημόνιο.

«Η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί ένα νέο δάνειο ύψους πάνω από 30 δισ. ευρώ την επόμενη διετία», ανέφερε κορυφαίος αξιωματούχος της ευρωζώνης, σύμφωνα με το MNI.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι πιστωτές είχαν ήδη έτοιμη στο τραπέζι πρόταση για νέο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης προτού ακόμη διεξαχθούν οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

«Υπήρχε συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών, μεταξύ των πιστωτών, από τον Σεπτέμβριο του 2014, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε χρειαστεί ένα τρίτο δάνειο», πρόσθεσε.