Από το βήμα της πρώτης κοινής συνεδρίασης των Κεντρικών Επιτροπών του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και των Κινήσεων Πολιτών που συμμετέχουν στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι στρατηγική επιλογή είναι και παραμένει η αυτόνομη πορεία της με διακριτό ρόλο από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, κι αυτό, όπως είπε, «ενοχλεί συγκεκριμένα συμφέροντα και τους πολιτικούς εντολοδόχους τους και το αποδεικνύουν καθημερινά με απροκάλυπτες επιθέσεις».

Ads

Απαντώντας με τον τρόπο αυτό σε δημοσιεύματα και σχόλια των τελευταίων ημερών η κ. Γεννηματά επισήμανε ότι «πρωταγωνιστούν οι ίδιοι που αφού έσπευσαν το 2014 να προϋπαντήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα σπεύδουν να προϋπαντήσουν την ΝΔ. Ματαιοπονούν όμως. Το πήραμε το μήνυμα τους. Ας πάρουν όμως και αυτοί το δικό μας». Και συμπλήρωσε: «Ό,τι και να κάνουν, όσα σενάρια και αν εφεύρουν, όσο και αν μας επιτίθενται, εμείς θα συνεχίσουμε. Δεν γίναμε συμπλήρωμα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα γίνουμε ούτε της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς προχωράμε. Θωρακίζουμε θεσμικά, διευρύνουμε πολιτικά, συγκροτούμε οργανωτικά και εμβαθύνουμε προγραμματικά τη Δημοκρατική Συμπαράταξη».

«Δεν θα λειτουργήσουμε ποτέ ως συμπλήρωμα, ως δεκανίκι, κανενός. Ούτε της Ν.Δ., ούτε του ΣΥΡΙΖΑ. ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. είναι οι δύο όψεις του ίδιου κάλπικου νομίσματος: Λαϊκισμός και ανευθυνότητα. Είναι δύο υφεσιακές δυνάμεις: Κάθε φορά που κυβερνούν παράγουν χρέη. Και σήμερα προσπαθούν να συντηρήσουν ένα διχαστικό δίπολο, ένα κακέκτυπο» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας της.

image

Ads

Βενιζέλος: Η αυτονομία διασφαλίζεται με καθαρό προγραμματικό λόγο όχι ίσες αποστάσεις  

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε πως δεν πρέπει να αφήνονται επικοινωνιακές εντυπώσεις ότι η παράταξη του τείνει χείρα βοηθείας στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οχι ίσες αποστάσεις αλλά καθαρό προγραμματικό λόγο πρότεινε ως «οδικό χάρτη» της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην παρέμβασή του στη κοινή συνεδρίαση των κομματικών οργάνων των φορέων που την αποτελούν.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι δεν πρέπει ούτε άμεσα ούτε έμμεσα να δημιουργείται η εντύπωση ότι ο μεσαίος προοδευτικός χώρος, η Συμπαράταξη, η Δημοκρατική Παράταξη είναι ένας παράγοντας αμηχανίας ή αδιεξόδου σε σχέση με το μέλλον. «Πρέπει να είμαστε πάντα ένας παράγοντας εθνικής υπευθυνότητας σε σχέση με την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης και πορείας της χώρας», είπε και υπογράμμισε: «… αν θέλουμε να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, το δεύτερο που θέλουμε είναι να μην υπάρξει μία ανιστόρητη αυτοδυναμία της ΝΔ και, πολύ περισσότερο, μια ανιστόρητη και επικίνδυνη παντοδυναμία της ΝΔ… Αλλά πρέπει να σκεφτούμε μήπως εμείς προωθούμε άθελά μας επιλογές πολιτών που τείνουν στην αυτοδυναμία της ΝΔ, επειδή προκαλούμε μια αβεβαιότητα με τις τοποθετήσεις μας για το ποια είναι η δική μας θέση και η δική μας προοπτική;

Δεν πρέπει ούτε άμεσα ούτε έμμεσα ούτε ρητά ούτε υπαινικτικά εμείς να υποθάλπουμε, να ενθαρρύνουμε, ή να αποδεχόμαστε τη λύση μιας αυτοδύναμης “παλινόρθωσης” της ΝΔ».

Θεχαρόπουλος: Η Δημοκρατική Συμπαράταξη να συγκροτηθεί σε ενιαίο πολιτικό φορέα

Ο κ. Θεχαρόπουλος υπογράμμισε από την πλευρά του ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ Κεντροαριστερά. Δεν έχει και καμία σχέση με αυτές τις πολιτικές. Ο ΣΥΡΙΖΑ και με αυτό το ζήτημα μόνο να παίζει ξέρει. Έξω το παίζει νομοταγής και «σφάξε με αγά μου να αγιάσω» και μέσα το παίζει «νταής και βαρύμαγκας». Και προσέθεσε χαρακτηριστικά ότι τελείωσαν οριστικά και οι τελευταίες αυταπάτες ορισμένων που παρακολουθούσαν ή ακόμη και ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ, για στροφή στην Κεντροαριστερά και στη Σοσιαλδημοκρατία.

Μίλησε για την αναγκαία προοπτική της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, να συγκροτηθεί σε ενιαίο πολιτικό φορέα μέσω ενός ιδρυτικού Συνεδρίου εντός του 2017 με ταυτόχρονα άνοιγμα σε όλες τις προοδευτικές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κάλεσε όλες τις δυνάμεις και προσωπικότητες από τον προοδευτικό μεταρρυθμιστικό χώρο να ενταχθούν και να στηρίξουν με την αυτονομία τους το εγχείρημα της συγκρότησης μιας ισχυρής παράταξης της Κεντροαριστεράς. «Απευθύνω κάλεσμα συσπείρωσης σε όσες και όσους σε αυτή την δύσκολη διαδρομή διαφοροποιήθηκαν, αδρανοποιήθηκαν ή απογοητεύτηκαν. Τώρα, που πλέον έχουν συνειδητοποιήσει τα αδιέξοδα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ευπρόσδεκτοι να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν και επιθυμούν στην ανασυγκρότηση του χώρου της Σοσιαλδημοκρατίας και της Ανανεωτικής Αριστεράς», είπε.