Μια φώκια «Μονάχους-Μονάχους» συνάντησαν στην παραλία του Φλοίσβου, χειμερινοί κολυμβητές. Όπως εκτιμάται, η φώκια που βγήκε για βόλτα στον Φλοίσβο, έχασε τον προσανατολισμό της … και τον προορισμό της.

Ads

Η φώκια είναι τραυματισμένη στα πίσω πτερύγια αλλά αυτό πιθανώς να οφείλεται σε μάχες με άλλα αρσενικά για τη διεκδίκηση της προσοχής των θηλυκών.

Η mom (Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας) συμβουλεύει για το τι πρέπει να κάνετε αν βρείτε μια φώκια στις ακτές:

– Μην πλησιάσετε τη φώκια σε απόσταση μικρότερη των τριάντα μέτρων. Αν το επιθυμείτε παρατηρήστε την από απόσταση με ησυχία και φωτογραφίστε την, καθώς έχετε την ευκαιρία να παρατηρήσετε ένα από τα σπανιότερα θηλαστικά στον πλανήτη και το μοναδικό είδος φώκιας της Μεσογείου.

Ads

– Σε καμιά περίπτωση μην προσπαθήσετε να την αναγκάσετε να γυρίσει πίσω στη θάλασσα και προπάντων μην τη βρέξετε. Το ζώο έχει επιλέξει να βρίσκεται στη στεριά γιατί έχει ανάγκη από ξεκούραση και ησυχία.

– Μην αφήσετε παιδιά να τρέξουν κοντά στη φώκια και να την αγγίξουν. Είναι επικίνδυνο, καθώς το ζώο θα ενοχληθεί και θα τρομάξει και υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να προσπαθήσει να δαγκώσει.

– Μην αφήσετε κατοικίδια ζώα να το πλησιάσουν. Διώξτε αδέσποτα ζώα μακριά του.

– Ενημερώστε μας για τη θέση του. Τηλέφωνο 210-5222888 Fax: 210-5222450
e-mail: [email protected] website : www.mom.gr