Ένταση επικράτησε το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης στο ΑΠΘ, καθώς η Σχολή Θετικών Επιστημών περικυκλώθηκε για δεύτερη μέρα από αστυνομικές δυνάμεις. Μάλιστα, παρουσία των ανδρών των ΜΑΤ έγινε με την επίκληση των εργασιών μια βιβλιοθήκης, η οποία κατασκευάζεται εκεί όπου άλλοτε στεγαζόταν η παλαιά κατάληψη «Στέκι στο Βιολογικό», που έχει εκκενωθεί την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Ads

Μετά όμως από έντονες αντιδράσεις εκ μέρους φοιτητών, που συγκεντρωθηκαν στο σημείο, οι δυνάμεις των ΜΑΤ αποχώρησαν. «Τα πανεπιστήμια δεν είναι φυλακές, κάτω οι μπάτσοι από τις σχολές» και «Εμπρός λαέ μην σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη» φώναζαν φοιτητές και φοιτήτριες, που είχαν συγκεντρωθεί στην Πρυτανεία και έφτασαν στο σημείο.

Παράλληλα, φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν σήμερα έξω από τα δικαστήρια της πόλης εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους δύο συναδέλφους τους, έναν 23χρονο και έναν 25χρονο, οι οποίοι συνελήφθησαν ύστερα από τις χθεσινές κινητοποιήσεις για επεισόδια, κατά τα οποία αστυνομικοί πέταξαν χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης- και το πρωί αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ένας βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, κατόπιν σχετικού διαγωνιστικού ελέγχου, στον οποίο υποβλήθηκε ενόψει της μεταγωγής του στον εισαγγελέα, και ο δεύτερος παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενος για απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης σε βάρος υπαλλήλου (αστυνομικού) και εξύβριση (τελούμενη δημοσίως).

Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα Τhestival.gr, νωρίτερα έγινε συνέντευξη Τύπου, έξω από το κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ. Ο Δημήτρης Ταξίδης από την Ιατρική καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι θέλει να διαμορφώσει σκηνικό έντασης τονίζοντας ότι είναι αποκρουστικές εικόνες της αστυνομίας εντός του πανεπιστημιακού ιδρύματος, ενώ η Ναταλία Γιάτρου από την αρχιτεκτονική έκανε λόγο για συντεταγμένη προσπάθεια.

Ο Γιάννης Κουρμούλης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Διοικητικών Υπαλλήλων του ΑΠΘ, ύποστήριξε ότι χρησιμοποιούν προσχηματικά το επιχείρημα περί δημιουργίας βιβλιοθήκης, προκειμένου το καλοκαίρι να εγκατασταθεί εκεί η πανεπιστημιακή αστυνομία.