Κόντρα μεταξύ του υπουργού παιδείας Νίκου Φίλη και του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Αντωνιάδη ξέσπασε  κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ιδιωτική εκπαίδευση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με αφορμή την μετάταξη της συντρόφου του πρωθυπουργού Μπέτυς Μπαζιάνα στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο.

Ads

Ο γαλάζιος βουλευτής είχε καταθέσει ερώτηση προς τον Νίκο Φίλη, στην οποία ανέφερε τα εξής:

«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τον Τύπο πως η σύντροφος του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα κα Περιστέρα Μπαζιάνα παίρνει απόσπαση στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο στην Αθήνα. Την ίδια ώρα, χιλιάδες εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων υπηρετούν σε σχολεία χαμένα στα κορφοβούνια και στα ξερονήσια. Μάταια άλλοι συνάδελφοί της εκπαιδευτικοί προσπαθούν να πάρουν απόσπαση προκειμένου να είναι κοντά στις οικογένειές τους και όχι μόνο, χωρίς όμως αποτέλεσμα»

Και ρωτούσε τον υπουργό Παιδείας:

1. Με ποιά κριτήρια και προϋποθέσεις πήρε η κα Μπαζιάνα απόσπαση στο ΕΜΠ;
2. Προτίθεστε να διακόψετε την απόσπαση της κας Μπαζιάνα στο ΕΜΠ, ώστε να είστε συνεπείς με τις διακηρύξεις σας προεκλογικές και μετεκλογικές;

Ads

Η απάντηση Φίλη

«Είναι και νόμιμο και ηθικό», απάντησε ο Νίκος Φίλης στον Γιάννη Αντωνιάδη σχετικά με τη μετάταξη της συντρόφου του Αλέξης Τσίπρα, λέγοντας ότι η λίστα με τις μετατάξεις ήρθε από το Μετσόβειο και ο ίδιος δεν μπορούσε να μην την υπογράψει.

«Είναι και νόμιμο και ηθικό. Να σταματήσει η φτήνια. Είναι και νόμιμο και ηθικό και δεν το κρίνει ο υπουργός. Εγώ δεν έχω δικαίωμα να κόψω, υπάρχει κατάσταση που έχει έρθει από το ΕΜΠ. Λυπάμαι για το εισαγγελικό ήθος σας», είπε συγκεκριμένα.

Είπε επίσης ότι η Μπέτυ Μπαζιάνα «είχε όλα τα επιστημονικά εφόδια, την αυτοδύναμη διδακτική εμπειρία για να πάει σε μία θέση με αυξημένες υποχρεώσεις».

Ο βουλευτής της ΝΔ ύψωσε τότε τον τόνο της φωνής του και ο υπουργός Παιδείας του επεσήμανε: «Απαντώ με υπηρεσιακό τρόπο, δεν κάναμε τίποτε περισσότερο από ότι κάναμε για εκατοντάδες άλλους. Είναι φτηνό και ανήθικο να συζητάμε γι’ αυτό». «Ελάτε κ. Αντωνιάδη, τα λίγα λεπτά δημοσιότητας έχουν περάσει για εσάς», κατέληξε ο Νίκος Φίλης.