Γενικευμένη δυσφορία μεταξύ των Ελλήνων πολιτών για τη διαχείριση της πανδημίας αλλά και δυσπιστία αναφορικά με τη διάθεση των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης από την ελληνική κυβέρνηση καταγράφει το έκτακτο Ευρωβαρόμετρο που παρουσιάστηκε την Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ads

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις το 33% των ερωτηθέντων θα έλεγε ότι γενικά τα πράγματα πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση για τους ίδιους προσωπικά. Και όσον αφορά τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας από την ελληνική κυβέρνηση, το 52% δηλώνει ότι είναι μάλλον ή καθόλου ικανοποιημένο. 

Η έρευνα διεξήχθη από την εταιρεία Ipsos, μέσω διαδικτυακών συνεντεύξεων από τις 17 έως τις 25 Αυγούστου, εν όψει της ομιλίας της προέδρου της Κομισιόν την επόμενη εβδομάδα για την «Κατάσταση της Ε.Ε.» (State of the Union).

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα σύμφωνα με την πλειοψηφία των Ελλήνων

Ads

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις απαντήσεις που έδωσαν οι περίπου 1.100 Ελληνες ηλικίας άνω των 15 ετών που συμμετείχαν στην έρευνα, το 50% εκτιμά ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση στην Ελλάδα. Το 21% θεωρεί ότι πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ ένα 28% ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Για τους ίδιους προσωπικά, το 25% δήλωσε ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, το 33% ότι πάνε, και το 39% ότι δεν πάνε ούτε καλά ούτε κακά. Αντίστοιχα, το 40% δήλωσε ότι τα πράγματα πάνε λάθος στην Ευρώπη, έναντι του 23% που είπε ότι οδηγούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

image

Πηγή γραφήματος: Εφημερίδα των Συντακτών

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας από την ελληνική κυβέρνηση, το 48% δήλωσε ότι είναι πολύ ή μάλλον ικανοποιημένο, ενώ αντίθετα το 52% δήλωσε ότι είναι μάλλον όχι ή και καθόλου ικανοποιημένο.

Σχετικά με τους χειρισμούς της Ε.Ε., το ελληνικό κοινό φαίνεται διχασμένο: το 50% δεν είναι ικανοποιημένο (μάλλον ή καθόλου), όμως το 49% είναι πολύ ή μάλλον ικανοποιημένο.

Το 76% δηλώνει ότι η Ευρωπαϊκή ´Ενωση παίζει σημαντικό ρόλο στο να διασφαλιστεί ότι μπορούμε στην Ελλάδα να έχουμε πρόσβαση στα εμβόλια για την Covid-19. Επίσης, υψηλό ποσοστό (62%) εκτιμά ότι θα έπρεπε να εμβολιαστούν όλοι, καθώς αυτό αποτελεί καθήκον μας ως πολιτών. Στην ερώτηση αυτή, μόλις το 21% διαφωνεί εντελώς και ένα 14% μάλλον διαφωνεί. Το 64%, τέλος, πιστεύει ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της Ε.Ε. είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για ταξίδια χωρίς περιορισμούς στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση για τη διαχείριση του Ταμείου το 53%

Σε ότι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, το 67% πιστεύει ότι τα έργα του θα βοηθήσουν την Ελλάδα να ξεπεράσει τις οικονομικές και κοινωνικές ζημιές που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού. 

Την ίδια στιγμή όμως, το 53% δηλώνει ότι δεν μπορεί να εμπιστευτεί την κυβέρνηση για την κατάλληλη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων του Ταμείου, ενώ το 42% αναφέρει πως την εμπιστεύεται ή μάλλον την εμπιστεύεται. Η Ελλάδα μάλιστα βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο σε αυτήν την κατάταξη, αφού ο μέσος Ευρωπαίος κατά 44% εμπιστεύεται σίγουρα ή μάλλον την κυβέρνησή του. 

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως ένα συντριπτικό 89% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και αποτελεσματικός έλεγχος του τρόπου με τον οποίο δαπανώνται οι χρηματοδοτικοί πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Eπιλέγοντας τα θέματα με τα οποία θα ήθελαν να ασχολείται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά προτεραιότητα, οι δύο πρώτες επιλογές Ελλήνων πολιτών είναι: μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας μας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (50%, ενώ ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 31%), μέτρα για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (41%, έναντι 32% στην Ε.Ε.). Στην τρίτη θέση των προτεραιοτήτων ακολουθεί η δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, που είναι στο 35%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται το 43%. Στις προτεραιότητες, ακολουθούν η μετανάστευση και το άσυλο και η δημόσια υγεία.

Ενδιαφέρον έχει τέλος η άποψη των Ελλήνων σχετικά με το αν η Ε.Ε. θα πρέπει να παρέχει ευρωπαϊκά κονδύλια στα κράτη – μέλη, μόνο με την προϋπόθεση να εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις τους το κράτος δικαίου και τις δημοκρατικές Αρχές. Ξεπερνώντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η Ελλάδα δηλώνει κατά 90% ότι συμφωνεί.

Τέλος, το ευρωβαρόμετρο καταγράφει ότι το 50% των Ελλήνων έχει πολύ ή αρκετά θετική άποψη για την Ε.Ε., έναντι 53% του συνόλου των πολιτών των 27 της Ε.Ε. που έχουν ανάλογη άποψη.