Την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών το περασμένο Σάββατο χαιρέτισε το Eurogroup κατά τη σημερινή συνεδρίαση, όπου συζητήθηκε το ελληνικό ζήτημα.

Ads

Πηγή του υπουργείου Οικονομικών υπογράμμισε πως η συζήτηση έγινε σε «καλό κλίμα» και πως οι υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν το «κλείσιμο» μιας συνολικής συμφωνίας για το χρέος στο επόμενο Eurogroup στις 21 Ιουνίου.

Αυτό που παραμένει ερώτημα είναι τι θα κάνει το ΔΝΤ. Μέχρι σήμερα το Ταμείο έχει ζητήσει την άμεση, εντός Μαΐου, επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του ιδίου και των Ευρωπαίων σχετικά με τα μέτρα και το ύψος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ώστε να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο μεταπρογραμματικός εποπτικός του ρόλος πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να έχει «κλειδώσει». 

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, αγεφύρωτο παραμένει το ζήτημα της διάρκειας των επεκτάσεων αποπληρωμής των δανείων – αν θα είναι 5, 8 ή 10 χρόνια, και το ποιες προϋποθέσεις θα καθορίσουν αυτή τη χαλάρωση. Στη σημερινή σύσκεψη πάντως δεν υπήρξε κάποια πρόοδος μεταξύ των δύο πλευρών. Ωστόσο συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις και πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως «διαπιστώθηκε πρόθεση σύγκλισης» μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ. 

Ads

Το Eurogroup ανέθεσε στους θεσμούς την ολοκλήρωση ενός επικαιροποιημένου DSA (δηλαδή την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους) που θα αποτελέσει τη βάση για τον τελικό προσδιορισμό των μέτρων ελάφρυνσης. Δεσμεύονται δε οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να υπάρξει συνολική συμφωνία για το χρέος μαζί με την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του 3ου προγράμματος στις 21 Ιουνίου. Δεν διευκρινίζεται ομως αν σε αυτή τη συμφωνία θα συμμετέχει και το ΔΝΤ. 

«Τα νέα για την Ελλάδα είναι πολύ καλά»

«Θετική ήταν η συζήτηση για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup» δήλωσε στη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί . «Ενθαρρυντική είναι η αποφασιστικότητα των συμμετεχόντων για να φτάσουμε σε συμφωνία στις 21 Ιουνίου σε όλα τα θέματα που είναι απαραίτητα για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος Eurogroup Μάριο Σεντένο ανέφερε πως σήμερα χαιρετίσαμε τη συμφωνία για τα μέτρα ολοκλήρωσης του ελληνικού προγράμματος και δρομολογήσαμε της αποφάσεις του Ιουνίου για το ESM και την τραπεζική ένωση. Βασικός μας στόχος είναι να έχει η Ελλάδα μια επιτυχημένη έξοδο.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε πως σχετικά με το χρέος, θα εντατικοποιηθεί η δουλειά.  Ο ίδιος πρόσθεσε ότι προετοιμάζεται η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA), στη βάση της τεχνικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε στην τελευταία αξιολόγηση.

«Τo Εurogroup του Ιουνίου θα λάβει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις που θα διασφαλίζουν την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα», ανέφερε ο Μάριο Σεντένο. «Για την Ελλάδα, τα νέα είναι πολύ καλά», είπε, σημειώνοντας ότι όταν υπάρχει «αμοιβαία εμπιστοσύνη» φτάνουμε σε συμβιβασμό.

Στο θέμα του χρέους, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αντάλλαξαν απόψεις για το πακέτο μέτρων ελάφρυνσης που θα εφαρμοστεί μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και πρόσθεσε ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο.

Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ο Μ. Σεντένο ανέφερε ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις σύντομα, δεδομένου ότι το ελληνικό πρόγραμμα λήγει. Πρόσθεσε, ότι σε αυτό το στάδιο, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το ζήτημα του χρέους και ότι όλες οι πλευρές έχουν τη βούληση να διασφαλίσουν ότι η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα θα είναι επιτυχής. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα έχει πλήρη πρόσβαση στις αγορές.