Απάντήσεις αναφορικά με πρόσφατο άρθρο του Γιάννη Πρετεντέρη δίνει το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα, με ανοιχτή επιστολή που έστειλε στα «Νέα» ζητώντας τη δημοσίευσή της από τη
διεύθυνση της εφημερίδας.

Ads

Το ΕΣΔΟΓΕ καταγγέλλει, μεταξύ άλλων, πως ο δημοσιογράφος απαξιώνει την Εθνική Αντίσταση και επιτίθεται στη διαχρονική πολιτική της χώρας μας για διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών ως προτεραιότητα της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ακόμα το Συμβούλιο κατηγορεί τον κ. Πρετεντέρη για παραποίηση της αλήθειας και επιχείρηση συκοφάντησης του Συμβουλίου αλλά και ευρύτερα του αγώνα διεκδίκησης των οφειλών.

Αναλυτικά η επιστολή επισημαίνει τα εξής:

«Με λύπη μας διαβάσαμε το άρθρο του κ. Γ. Πρετεντέρη με τίτλο «Σχέδιο» στην εφημερίδα σας (21.12.2020). Κι αυτό διότι:

Ads

Επιχειρεί να απαξιώσει την Εθνική μας Αντίσταση.

Επιτίθεται στη διαχρονική πολιτική της Ελλάδας, που επιβεβαιώθηκε με τη σχεδόν ομόφωνη απόφαση της Βουλής (17.4.2019), σύμφωνα με την οποία η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών αποτελεί προτεραιότητα της Ελληνικής Δημοκρατίας! Ισχυρίζεται ότι ο αγώνας μας γίνεται, απλώς, για «να πάρουμε λεφτά» από τη Γερμανία!.. Αποσιωπά ότι η ικανοποίηση των τεκμηριωμένων ελληνικών αξιώσεων είναι αναγκαία για να αποδοθεί Δικαιοσύνη για τα αποτρόπαια εγκλήματα της ναζιστικής Γερμανίας στην Ελλάδα, που προκάλεσαν τον αποδεκατισμό του πληθυσμού και την καθολική λεηλασία και καταστροφή της χώρας μας.

Αναφέρεται περιφρονητικά και με εμφανείς ανακρίβειες στο Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Πώς γίνεται, άραγε, να μην γνωρίζει το Εθνικό Συμβούλιο, που ίδρυσαν το 1996 οι Γλέζος, Σάντας, Μαχαίρας, Ζαμάνος, Μαγκάκης, Σταμούλης, Πριόβολος, Ρούπας, Ληναίος, Παπαχρήστος, Γαμβρίλης και άλλοι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του αντιδικτατορικού αγώνα, καθώς και σημαντικές προσωπικότητες απ’ όλο το πολιτικό φάσμα; Σημειώνουμε ότι το Εθνικό Συμβούλιο:

α. Ανέδειξε και τεκμηρίωσε περαιτέρω τις ελληνικές απαιτήσεις έναντι της Ο.Δ.Γ. (επανορθώσεις στο κράτος, αποζημιώσεις στα θύματα, επιστροφή του κατοχικού δανείου και των λεηλατηθέντων αρχαιολογικών θησαυρών), κινητοποιώντας παράλληλα τον ελληνικό λαό, που καθολικά στηρίζει τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.
β. Στήριξε τον τιτάνιο δικαστικό αγώνα των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, καρπός του οποίου ήταν οι αμετάκλητες αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης υπέρ των θυμάτων του Διστόμου, του Αιγίου και του Ρεθύμνου καθώς και ανάλογες αποφάσεις Ανώτατων Ιταλικών Δικαστηρίων.
γ. Με παρεμβάσεις του Μανώλη Γλέζου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, περιοδείες στη Γερμανία του ίδιου και άλλων συναγωνιστών, ομιλίες ακόμη και εντός του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου και συνεντεύξεις σε διεθνή ΜΜΕ, το
Εθνικό Συμβούλιο ενημέρωσε τη διεθνή κοινή γνώμη για τα ελληνικά δίκαια. Συνέβαλε, δε, στη δημιουργία δικτύου πολιτών και συλλογικοτήτων στη Γερμανία, που στηρίζουν τον κοινό μας αγώνα για Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση.

Σε αναγνώριση της προσφοράς του, το Εθνικό Συμβούλιο έχει κατ’ επανάληψη ενημερώσει και συνεργαστεί με τη Βουλή των Ελλήνων. Η δράση μας, δε, έχει επανειλημμένως προβληθεί από την ιστορική εφημερίδα σας.
Παραποιώντας τα όσα αναφέρουμε στο υπόμνημα, που αποστείλαμε, από κοινού με το Δίκτυο Μαρτυρικών Δήμων, στον Πρωθυπουργό, τους Πολιτικούς Αρχηγούς και τους Υπουργούς Εξωτερικών και Παιδείας & Θρησκευμάτων (11.12.2020)1, επιχειρεί, κακόβουλα, να μας προσάψει ότι, τάχα, ταυτίζουμε την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας με τη ναζιστική Γερμανία! Ουδέν ψευδέστερον!

Αυτό που υποστηρίζουμε, απολύτως τεκμηριωμένα, είναι ότι η Ο.Δ.Γ., όχι μόνο αρνείται να εκπληρώσει τις απαράγραπτες και θεμελιωμένες στο Διεθνές Δίκαιο και την Ιστορία υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα, όπως οφείλει ως καθολικός διάδοχος του Γ’ Ράιχ, αλλά επιχειρεί, αντίθετα, μέσω του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας «να στρεβλώσει την ιστορική μνήμη της Εθνικής Αντίστασης και να ξεπλύνει τα εγκλήματα που διέπραξε η ναζιστική Γερμανία κατά του ελληνικού λαού». Και δι’ αυτής της μεθόδευσης, η Ο.Δ.Γ. επιδιώκει να αποδομήσει τη νομιμοποιητική βάση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.

Είναι σαφές ότι ο κ. Πρετεντέρης, παραποιώντας την αλήθεια, επιχειρεί τη συκοφάντηση του Εθνικού Συμβουλίου και του αγώνα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. Επιχειρεί, μάλιστα, να συνδέσει ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, με «θεωρίες συνωμοσίας», «ψεκασμούς» και λοιπές γραφικότητες, ανάξιες απάντησης. Δεν διστάζει, δε, να αναφερθεί κακεντρεχώς στην εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Τέλος, ακόμη και η ειρωνική αναφορά του στο Βούπερταλ είναι ατυχής. Εκεί είναι η έδρα μίας ομάδας Γερμανών ιστορικών, που ασχολούνται με την τεκμηρίωση των ναζιστικών εγκλημάτων και στηρίζουν τον αγώνα μας. Επιπλέον, το 2001, πραγματοποιήθηκε στο Βούπερταλ το πρώτο Συνέδριο Γερμανών δημοκρατών και συλλογικοτήτων, υπέρ της απόδοσης στην Ελλάδα των γερμανικών οφειλών».