Τα περιθώρια είναι στενά αλλά τα σενάρια παραμένουν ανοικτά για τις εξελίξεις σχετικά με το μέλλον του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν το οποίο παραμένει «πολύφερνη νύφη» στο πλαίσιο των εξελίξεων στο χώρο της περίθαλψης. Το κεντρικό ερώτημα είναι εάν το νοσοκομείο, το οποίο αυτή τη στιγμή ελέγχεται από τη θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς, Ημιθέα ΑΕ, θα περάσει στα χέρια κάποιου από τους ιδιώτες που διαγωνίζονται στο χώρο της υγείας, ή εάν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα περιέλθει σε δημόσιο καθεστώς.

Ads

Όπως είναι γνωστό η Τράπεζα Πειραιώς έχει διενεργήσει διαγωνισμό για την πώληση του νοσοκομείου (σ.σ. η οποία τεχνικά πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του 2019) με μόνη αξιόπιστη προσφορά, αυτήν του Ιδρύματος Ωνάση, η οποία ωστόσο υπολείπεται των προσδοκιών της Τράπεζας.

Στόχος του Ιδρύματος Ωνάση παραμένει να αποκτήσει το νοσοκομείο και στη συνέχεια να το δωρίσει ή να το παραχωρήσει με κάποιο τρόπο στο Δημόσιο. Από την πλευρά της, η Πειραιώς δεν έχει προχωρήσει σε κάποια επίσημη ανακοίνωση για την έκβαση του διαγωνισμού, γεγονός που έχει προσδώσει διαφορές ερμηνείες: Η πρώτη, ότι το τίμημα δεν την ικανοποιεί, αλλά το ενδεχόμενο να κηρύξει το διαγωνισμό άγονο θα την φέρει αντιμέτωπη με επανάληψη της διαδικασίας, η οποία θα απαιτήσει πολύ χρόνο, στη διάρκεια του οποίου, η αξία του νοσοκομείου ενδεχομένως να έχει δεχθεί πλήγμα. Η δεύτερη, ότι κρατά το διαγωνισμό, τεχνικά ανοικτό, ώστε να επιτύχει μια καλύτερη συμφωνία στην βάση της προσφοράς του Ιδρύματος Ωνάση και να κλείσει την υπόθεση.

Χθες, ο υπουργός Υγείας έδωσε «τροφή» στα σενάρια αυτά, αναφέροντας ότι το Ντυνάν μπορεί να εξελιχθεί σε ένα Ίδρυμα ειδικού καθεστώτος, όπως για παράδειγμα το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Οι δηλώσεις του Ανδρέα ξανθού, που έγιναν στο περιθώριο της εκδήλωσης κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχάνων, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πρώτον γατί συντηρούν τη συζήτηση για την ένταξη του νοσοκομείου στη σφαίρα του ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος (έστω κι αν όχι απαραίτητα στο ΕΣΥ, στο οποίο ούτως ή άλλως δεν άνηκε ποτέ). Και δεύτερο γιατί συντηρώντας τη συζήτηση αυτή, απομακρύνουν το ενδεχόμενο το Ντυνάν να περάσει σε χέρια ιδιωτών.

Ads

Σύμφωνα δε, με πηγές «κοντά» στη διαγωνιστική διαδικασία, το «χάσμα» που χωρίς την προσφορά του Ιδρύματος Ωνάση από την Πειραιώς δεν είναι αγεφύρωτο, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η τράπεζα, δεν «βιάζεται» να κηρύξει άγονο τον διαγωνισμό. Κατά τις ίδιες πηγές η Τράπεζα τοποθετεί την αξία του νοσοκομείου στα 100 εκατ. ευρώ (λογιστικά) αλλά θα μπορούσε να «πέσει» χαμηλότερα και κοντά στην προσφορά του Ωνασείου (κοντά στα 60 εκατ. ευρώ) εάν λάμβανε κάποια ανταποδοτικά ανταλλάγματα από την πλευρά του κράτους.

Οι ίδιες πηγές, δίνουν προθεσμία περίπου ενός μηνός στην προοπτική επίτευξης μιας τέτοιας συμφωνίας. Σε αντίθετη περίπτωση, σημειώνουν, πιθανές πολιτικές εξελίξεις, θα αναγκάσουν την τράπεζα να προχωρήσει στην κήρυξη της διαδικασίας ως άγονης, κίνηση που θα περιπλέξει και για την ίδια τη διαδικασία πώλησης.

Πηγή: Νέα Σελίδα