Ads

Δύο επιστολές απέστειλε τη Δευτέρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου προς τους Ευρωπαίους εταίρους και τους επικεφαλής της Ε.Ε και του ΔΝΤ. Ο Γιώργος Παπανδρέου, επαναλαμβάνει τη δέσμευση του κόμματός του για την επιτυχία του προγράμματος σταθερότητας της οικονομίας και της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου. Με τις επιστολές αυτές, ουσιαστικά κλείνει ο κύκλος των δεσμεύσεων που ζητά η ευρωζώνη από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της κυβέρνησης συνεργασίας για την αποδέσμευση της έκτης δόσης, η οποία αναμένεται στο σημερινό Eurogroup. Επιπλέον, ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρεται σε μια πρωτοφανή κρίση στην ευρωζώνη που απαιτεί αποφασιστικές πρωτοβουλίες και επικρίνει την ΕΕ για την βραδύτητα στην προσπάθεια εποπτείας και αναδιοργάνωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

 

Η πρώτη επιστολή είχε παραλήπτες τους επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωζώνης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μάριο Ντράγκι και Κριστίν Λαγκάρντ αντίστοιχα. Η δεύτερη είχε παραλήπτες τους ηγέτες των 26 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ads

Στις επιστολές του αυτές ο κ. Παπανδρέου εκφράζει, μεταξύ άλλων, την πλήρη στήριξή του στην κυβέρνηση Παπαδήμου, σημειώνοντας πως ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης επιτρέπει στη χώρα μας να προχωρήσει στα απαραίτητα βήματα για την υλοποίηση της απόφασης της 26-27 Οκτώβριου .

«Παραμένουμε δεσμευμένοι στην εφαρμογή των πολιτικών του οικονομικού προγράμματος, όπως αυτές έχουν επικαιροποιηθεί», σημειώνει και προσθέτει ότι «προσβλέπουμε στη συνεργασία με τους θεσμικούς μας εταίρους, την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για την προετοιμασία και υλοποίηση του νέου τριετούς προγράμματος για το διάστημα 2012-2014, όπως αποφασίστηκε στις 26-27 Οκτωβρίου» αναφέρει χαρακτηριστικά στην πρώτη επιστολή.

Παραδέχεται επιπλέον καθυστερήσεις, τις οποίες όμως αποδίδει στο «μέγεθος της προσπάθειας» σε «προβλήματα ικανότητας» εφαρμογής κάποιων μέτρων αλλά και στην έλλειψη πολιτικής συναίνεσης. Κάνει λόγο επιπλέον, για μια κρίση που δεν είναι μόνο ελληνική αλλά ευρωπαϊκή και υπογραμμίζει ότι η υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου δεν είναι μόνο προς ώφελος της Ελλάδας αλλά της Ευρωζώνης στο σύνολό της.

Στη δεύτερη επιστολή, προς τους ηγέτες των 26 Ευρωπαίων εταίρων, ο Γ. Παπανδρέου, σπεύδει να τους ευχαριστήσει λέγοντας ότι η Ελλάδα απέφυγε τη χρεοκοπία και διασφάλισε την παραμονή της στην Ευρωζώνη, χάρη στην αλληλεγγύη των Ευρωπαίων πολιτών και των Ευρωπαϊκών κοινοβουλίων και κυβερνήσεων απέναντι στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων που συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, ενώ αναφέρθηκε και στις θυσίες που «έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν οι Έλληνες πολίτες».

Υποστήριξε πάντως, ότι η ΕΕ απέτυχε να αντιμετωπίσει τα συστημικά προβλήματα του ευρώ και έκανε λόγο για «αποτυχία των θεσμών της ΕΕ να διασφαλίσουν ότι ένα κράτος μέλος τηρεί τους κανόνες του Μάαστριχτ, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βρισκόταν υπό δημοσιονομική επιτήρηση». Επισήμανε τέλος, ότι η κρίση δεν είναι μόνο ελληνική αλλά ευρωπαϊκή και πως ελλοχεύουν πιθανοί κίνδυνοι στο άμεσο μέλλον, όχι μόνο για την  Ελλάδα αλλά και για το σύνολο της Ε.Ε.

Οι επιστολές Παπανδρέου