Επικρίσεις από την αντιπολίτευση δέχεται ο Αντώνης Σαμαράς με αφορμή το σχέδιο ευκαιριών απασχόλησης που παρουσίασε σήμερα. Για προγράμματα «ανακύκλωσης των ανέργων σε θέσεις προσωρινής εργασίας κάνει λόγο ο Δημήτρης Στρατούλης από το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Πάνος Καμμένος μίλησε για «εμπαιγμό» των ανέργων. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε την ίδρυση του Εθνικού Συμβουλίου Απασχόλησης, που θα χαράσσει τη μεσοπρόθεσμη στρατηγική για την ανεργία και εξήγγειλε σχέδιο για την καταπολέμηση της ανεργίας που θα αφορά πάνω από 680.000 ανέργους. Την ικανοποίησή του για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση της ανεργίας εξέφρασε με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

Ads

 
«Τα μέτρα για την «αντιμετώπιση» της ανεργίας που εξήγγειλαν σήμερα ο πρωθυπουργός και ο Υπ. Εργασίας είναι μια κακόγουστη επανάληψη πολυχρησιμοποιημένων από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πολιτικών διαχείρισης και όχι αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακύκλωσης των ανέργων σε θέσεις προσωρινής, ανασφάλιστης και κακοπληρωμένης εργασίας ή κατάρτισης που δεν οδηγεί σε εύρεση εργασίας» τονίζει ο Δημήτρης Στρατούλης από το ΣΥΡΙΖΑ.
 
«Η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με προεκλογικού τύπου ληγμένα πυροτεχνήματα, εφόσον συνεχίζονται οι μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας και της ύφεσης, που την αυξάνουν συνεχώς, ιδιαίτερα στους νέους, σε πρωτοφανή ιστορικά για τη χώρα μας επίπεδα. Η ανεργία μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από μια αριστερή κυβέρνηση που θα ακυρώσει τα καταστροφικά μνημόνια και θα τα αντικαταστήσει με ένα αναπτυξιακό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, που θα έχει ως προτεραιότητα τη δημιουργία θέσεων εργασίας με δραστική αύξηση των δημόσιων και κοινωνικών επενδύσεων, ενίσχυση της ρευστότητας, κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και αποκατάσταση των λαϊκών εισοδημάτων και πρώτα και κύρια του κατώτερου μισθού» σημειώνει.
 

Οι τρεις πυλώνες της κυβέρνησης για την ανεργία:
 
Ο πρώτος πυλώνας της πολιτικής αφορά 114.000 ανέργους όλων των κατηγοριών και οι δράσεις του θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, επιταγή εισόδου για νέους ως 29 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, επιχορηγήσεις σε επιχειρήσεις, έτσι ώστε να προσλαμβάνουν ανέργους 30 – 60 ετών, τοποθετήσεις ανέργων από ευπαθείς ομάδες.
 
Ο δεύτερος πυλώνας θα αφορά 240.000 ανέργους και θα αποτελεί το «πρόγραμμα εγγύησης για τη νεολαία». Σ’ αυτό το πρόγραμμα θα παρέχεται εργασιακή εμπειρία και κατάρτιση σε όλους τους ανέργους μέχρι τα 24, που δεν έχουν εργαστεί. Είτε θα τοποθετούνται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για κάποιος διάστημα με επιδότηση μεγάλου μέρους του μισθού τους, είτε θα βελτιώνουν τις δεξιότητές τους μέσω προγραμμάτων.
 
Ο τρίτος πυλώνας αφορά 90.000 ανέργους, από νοικοκυριά που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο και θα προβλέπει κοινωφελή εργασία στον δημόσιο τομέα και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

 

Για εμπαιγμό των ανέργων έκανε λόγο ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, με δήλωσή του για τη σημερινή σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας υπό τον Πρωθυπουργό. «Μετά τα 18 μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Σαμαράς στις προηγούμενες εκλογές, από τα οποία δεν εφαρμόστηκε κανένα, η κυβέρνηση που χάνει πλέον την αρχή της δεδηλωμένης, παίζει με την ελπίδα των δύο εκατομμυρίων Ελλήνων που έστειλε στην ανεργία. Θα λάβει σύντομα την απάντηση του ελληνικού λαού» ανέφερε.
 
Ικανοποίηση από το ΠΑΣΟΚ
 
Την ικανοποίησή του για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση της ανεργίας εκφράζει με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ  συναινεί πως η αντιμετώπιση της ανεργίας πρέπει να είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησης για το 2014 και θεωρεί θετικό το ότι θα υλοποιηθεί η πρόταση που είχε κάνει ο Ευ. Βενιζέλος στις 11 Ιανουαρίου για την δημιουργία του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης.
 
Μόνον έτσι, συνεχίζει, θα υπάρξει ο ευρύτερος στρατηγικός σχεδιασμός και ο συντονισμός των δράσεων και των πόρων από το σύνολο της κυβέρνησης (με ενεργή συμμετοχή των αναπτυξιακών Υπουργείων), ώστε να ανασχεθεί ο εφιάλτης της ανεργίας, να δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας». Τέλος, το ΠΑΣΟΚ,  χαιρετίζει το γεγονός ότι  προχωρεί η υλοποίηση των προγραμμάτων που υιοθετήθηκαν μετά από προτάσεις και νομοθετικές παρεμβάσεις του κόμματος, όπως αυτό της Κοινωφελούς Εργασίας.