Την ύπαρξη της γραπτής οδηγίας σχετικά με την μη προβολή πλάνων από το γεύμα Μητσοτάκη στην Ικαρία, αλλά και την επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης Λιγνάδη, επιβεβαιώνουν με παρέμβασή τους οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στη δημόσια ραδιοηλεόραση.

Ads

«Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεχόμαστε αφόρητες πιέσεις για το πώς πρέπει να παιχτεί, υποβαθμιστεί ή και να αποσιωπηθεί μια είδηση» επισημαίνεται σε ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν τόσο ο εκπρόσωπος των δημοσιογράφων της τηλεόρασης, Νίκος Κορόβηλας όσο και η εκπρόσωπος των δημοσιογράφων ραδιοφώνου και πολυμέσων, Κατερίνα Φρύσσα. Αφήνουν παράλληλα αιχμές για τους ισχυρισμούς του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργού, Θεόδωρου Λιβάνιου, περί «προβοκάτσιας ή ανοησίας», ενώ  ζητούν θεσμική και λειτουργική ανεξαρτησία της ΕΡΤ.

Υπενθυμίζεται πως η σχετική έγγραφη οδηγία, η οποία μάλιστα τοιχοκολλήθηκε, ανέφερε με κεφαλαία γράμματα και τη χειρόγραφη επισήμανση «SOS»: «ΠΡΟΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ Δ. ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΑΔΗ (ΤΡΑΠΕΖΙ), ΙΚΑΡΙΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΟΝΟΠΛΑΝΑ ΤΟΥ Δ. ΛΙΓΝΑΔΗ ΟΧΙ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ». Σχετικά με την επισήμανση για την υπόθεση Λιγνάδη πως τα ρεπορτάζ θα πρέπει να συνοδεύονται μόνο με ατομικά πλάνα του σκηνοθέτη, χωρίς άλλα πρόσωπα, σχετίζεται με το γεγονός πως ο σκηνοθέτης έχει φιλικές σχέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και με τη Λίνα Μενδώνη και άλλα στελέχη της ΝΔ, και ο φακός τους έχει απαθανατίσει σε αρκετές περιπτώσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των εργαζομένων της ΕΡΤ

Ads

«Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεχόμαστε αφόρητες πιέσεις για το πώς πρέπει να παιχτεί, υποβαθμιστεί ή και να αποσιωπηθεί μια είδηση. Συνήθως οι εντολές είναι προφορικές, το γραπτό σημείωμα του Σαββατοκύριακου όμως είναι πραγματικό γεγονός.

Έμεινε για πάρα πολλές ώρες στο γραφείο των παραγωγών και είχαν τη δυνατότητα να το δουν πάρα πολλοί συνάδελφοι. Κι ας μην διακινούν κάποιοι τα περί προβοκατόρικης ενέργειας ή ανοησίας, διότι είναι πάρα πολύ εύκολο να αποδειχθεί η πορεία της αλυσίδας των εντολών. Εξάλλου η ίδια η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι υπήρξε παρέμβαση. Στο κεντρικό δελτίο των 9 τα πλάνα από το σπίτι του κ. Στεφανάδη (που είχαν προβληθεί για 3-4’’ στο δελτίο των 15.00) αντικαταστάθηκαν από μία φωτογραφία. Το προηγούμενο βράδυ δεν υπήρχε ούτε φωτογραφία.

Πράγματι η είδηση υποβαθμίστηκε και από το σύνολο σχεδόν των ιδιωτικών καναλιών. Όμως η ΕΡΤ δεν ανήκει σε εφοπλιστές και εργολάβους για να συγκρίνεται με τα ιδιωτικά κανάλια αλλά στον ελληνικό λαό. Το αίτημα για θεσμική και λειτουργική ανεξαρτησία της δεν είναι μόνο των εργαζομένων της, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας.

Νίκος Κορόβηλας
Εκπρόσωπος δημοσιογράφων τηλεόρασης

Κατερίνα Φρύσσα
Εκπρόσωπος δημοσιογράφων ραδιοφώνου και πολυμέσων»

ΕΣΗΕΑ: Χειραγώγηση της ενημέρωσης οι οδηγίες στην ΕΡΤ για το φαγοπότι της Ικαρίας

Παρέμβαση για την υπόθεση έκανε και η ΕΣΗΕ τονίζοντας πως πρόκειται για «απόπειρα χειραγώγησης της ενημέρωσης». «Με αφορμή πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και αφορούν οδηγίες σε σχέση με τα ρεπορτάζ στην Ικαρία και την παραίτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει το γεγονός και κάθε απόπειρα χειραγώγησης της ενημέρωσης. Τέτοιου είδους ενέργειες πλήττουν την εικόνα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Η διοίκηση της ΕΡΤ οφείλει ξεκάθαρες απαντήσεις και η ΕΣΗΕΑ είναι σε επαγρύπνηση για τυχόν μετακύληση ευθυνών σε απλούς εργαζομένους.», τονίζεται στην ανακοίνωση. 

ΣΥΡΙΖΑ: Δημοσιογράφοι, ΠΟΣΠΕΡΤ και ΕΣΗΕΑ επιβεβαιώνουν τις εντολές λογοκρισίας

«Με εντολή Μητσοτάκη η διοίκηση της ΕΡΤ επιχείρησε να διαψεύσει την καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ για την γραπτή εντολή λογοκρισίας του κορονογλεντιού στην Ικαρία. Σήμερα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην ΕΡΤ, η ΠΟΣΠΕΡΤ αλλά και η ΕΣΗΕΑ επιβεβαιώνουν και καταγγέλλουν την χουντικής εμπνεύσεως παρέμβαση. Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί πλέον να κρύβεται πίσω από την διορισμένη από αυτόν διοίκηση. Ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΡΤ, σύμφωνα με τον δικό του νόμο, έχει την αποκλειστική ευθύνη για την αθλιότητα» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.