Εκνευρισμός επικρατεί στην κυβέρνηση αλλά και στα ηγετικά κλιμάκια της ΕΡΤ στον απόηχο της αποκάλυψη για την γραπτή «ντιρεκτίβα» της διοίκησης στα δημοσιογραφικά γραφεία της Δημόσιας Τηλεόρασης αναφορικά με την διαχείριση τόσο του (πολυπληθούς) γεύματος του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ικαρία όσο και της παραίτησης Λιγνάδη, για τον οποίο η εντολή προέβλεπε να παίζουν πλάνα που είναι μόνος του και όχι με κυβερνητικά στελέχη ή τον πρωθυπουργό, με τον οποίο διατηρούν φιλικές σχέσεις και έχουν κοινές φωτογραφίες. 

Ads

Υπενθυμίζεται πως η σχετική έγγραφη οδηγία που, μάλιστα τοιχοκολλήθηκε, ανέφερε επί λέξει: «SOS -SOS: ΠΡΟΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ Δ. ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΑΔΗ (ΤΡΑΠΕΖΙ), ΙΚΑΡΙΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΠΛΑΝΑ ΤΟΥ Δ. ΛΙΓΝΑΔΗ ΟΧΙ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ».

Το θέμα έφτασε μέχρι και την Βουλή με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Θεόδωρο Λιβάνιο, να παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς την ύπαρξη της περίφημης ανακοίνωσης, σπεύδοντας να την αποδώσει όμως σε κάποιον «κακόβουλο, ανόητο ή προβοκάτορα». Σύμφωνα πάντως με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του Τvxs.gr, την εντολή για την ανάρτηση των οδηγιών έδωσε η διοίκηση της ΕΡΤ και δεν ήταν κάποια κίνηση «κακόβουλου ή προβοκάτορα», όπως είπε ο Θ. Λιβάνιος

Αιτία στάθηκε η προβολή πλάνου ελάχιστων δευτερολέπτων από το γεύμα στην Ικαρία κατά τη διάρκεια δελτίου ειδήσεων. Ακολούθησε ένας χαμός με τον Γενικό Διευθυντή Ενημέρωσης της Δημόσιας Τηλεόρασης, Φώτη Καφαράκη, να τηλεφωνεί οργισμένος διατάζοντας να μην ξαναπαίξει σχετικό πλάνο ή φωτογραφία και δίνοντας μάλιστα εντολή  να αφήσουν σχετικό σημείωμα για να το … έχουν υπόψη και οι επόμενες βάρδιες. Λίγο αργότερα η εντολή του υλοποιήθηκε και η σχετική οδηγία τοιχοκολλήθηκε, όπως είχε ζητηθεί. 

Ads

Σε κάθε περίπτωση, η ένταση στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ δεν λέει να κοπάσει με κορυφαία στελέχη της διοίκησης να βρίσκονται σε κατάσταση πανικού, ενώ παράλληλα βάλλουν ευθέως κατά του Φώτη Καφαράκη, από τον οποίο ζητούν να αναλάβει δημοσίως την ευθύνη για το φιάσκο. Δεν είναι λίγοι δε εκείνοι που εκτιμούν πως δεν αποκλείεται ακόμη και η καρατόμησή του από τη θέση του Γενικού Διευθυντή Ενημέρωσης.

Με την εν λόγω διαχείριση της υπόθεσης το γεύμα της Ικαρίας ήρθε να συναντήσει την υπόθεση Λιγνάδη. Και έκτοτε η κυβέρνηση ζει το δικό της Streisand effect. Είναι ο επικοινωνιακός όρος με τον οποίο περιγράφεται το φαινόμενο του πολλαπλασιαστή δημοσιότητας–το φαινόμενο κατά το οποίο η προσπάθεια να αποκρυβεί μια πληροφορία οδηγεί  στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα είναι ότι εάν έως χθες το Μαξίμου εγκαλείτο για ζητήματα ισονομίας, σήμερα εγκαλείται και για μείζον ζήτημα ελευθεροτυπίας.