Ένταση σημειώθηκε στο λιμάνι του Ηράκλειου όταν αγρότες από την Ιεράπετρα και τη Σητείας παραβίασαν την πύλη και μπήκαν στο λιμάνι κινούμενοι εναντίον των ναυτικών απεργών της ΠΝΟ, που έχουν μπλοκάρει τα πλοία και δεν επιτρέπουν τη μεταφορά των αγροτικών προϊόντων.

Ads

Οι αγρότες, όπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα Cretalive, κινήθηκαν προς το πλοίο της Blue Star Ferries και εκτόξευσαν φωτοβολίδες στο σημείο που ήταν συγκεντρωμένοι οι ναυτικοί και περιπολούσαν την απεργία τους. Οι ναυτικοί απάντησαν εκτοξεύοντας νερό από αντλίες.

Μέσα στον πανικό το πλοίο έβαλε μπρος τις μηχανές, έσπασε το σκοινί από το κάβο και ανοίχτηκε στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Αυτή η κίνηση προκάλεσε πανικό και εξαγρίωσε τους αγρότες λόγω του κινδύνου που προκλήθηκε για όσους βρίσκονταν κοντά στο σημείο. Ακολούθως ομάδα αγροτών έβαλε φωτιά στα γραφεία της ΑΝΕΚ στο λιμάνι. Στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικά οχήματα, ωστόσο εμποδίστηκαν αρχικά από τους συγκεντρωμένους. 

Ads

Τελικά, αργά το βράδυ, οι αγρότες αποχώρησαν από το λιμάνι αφού προηγουμένως απέσπασαν διαβεβαιώσεις πως τα φορτηγά που βρίσκονται στο λιμάνι με τα πρώιμα κηπευτικά θα φορτωθούν στο πλοίο αύριο το πρωί. Επίσης στο χώρο του λιμανιού κατάφεραν να μπουν και οι άνδρες της Πυροσβεστικής προκειμένου να κατασβήσουν τη φωτιά στα εκδοτήρια ναυτιλιακής εταιρείας. 

Διαβάστε επίσης: «Έσπασε» η απεργία σε Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά και Νάξο 

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανακοίνωσε και επίσημα, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, πως οι φορολογικές εισφορές των ναυτικών δεν πρόκειται να αυξηθούν.

Πρόκειται για μια απόφαση που είχε ανακοινώσει και ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ωστόσο από την ΠΝΟ ζητούσαν η δέσμευση αυτή να γίνει από τον αρμόδιο υπουργό.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής σημείωσε πως μετά και τη δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου οι λόγοι της απεργίας της ΠΝΟ βρίσκονται μόνο στη φαντασία ορισμένων. Ωστόσο η ΠΝΟ ανακοίνωσε τη συνέχιση της απεργίας τουλάχιστον μέχρι το Σάββατο, όταν και θα αποφασίσει τα επόμενα βήματά της.