Με 81% επανεξελέγη πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ο Φώτης Κουβέλης, με τον ίδιο να δηλώνει πεπεισμένος πως το κόμμα βγαίνει από το 2ο συνέδριο «πιο δυνατό στην καινούργια του πορεία»», ως «ένα κόμμα ενωμένο, ένα κόμμα ενισχυμένο και εμπλουτισμένο από τις απόψεις, τις θέσεις, τις προτάσεις και τις αποφάσεις των μελών του».

 
Ειδικότερα ο Φώτης Κουβέλης απέσπασε το 81,21% των ψήφων. Συνολικά καταμετρήθηκαν 958 ψήφοι, με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να παίρνει τις 778, ενώ τα υπόλοιπα ψηφοδέλτια ήταν είτε λευκά (169) και είτε άκυρα (11). Ο Φώτης Κουβέλης ήταν και ο μοναδικός υποψήφιος αλλά την προηγούμενη φορά η εκλογή του ήταν ομόφωνη, με ελάχιστα λευκά. Μετά την ανακοίνωση της επανεκλογής του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δήλωσε: «Ήταν ένα συνέδριο ζωντανό, ένα συνέδριο με πλούσιο προβληματισμό, με ιδέες, με απόψεις, με αποφάσεις, οι οποίες βγάζουν τη ΔΗΜΑΡ πιο δυνατή στην καινούργια πορεία της. Το συνέδριό μας, με τις αποφάσεις του απευθύνεται στην κοινωνία , στην κοινωνία που έχει τραύματα και στη χώρα που αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα.
 
Η ΔΗΜΑΡ, πιο δυνατή θα συνεχίσει να είναι παρούσα με τον υπεύθυνο πολιτικό λόγο και τις υπεύθυνες πολιτικές της θέσεις. Η χώρα και η κοινωνία δικαιούνται να περπατήσουν μπροστά, να αναταχθούν, να ανασυγκροτηθούν και να αντιμετωπιστούν όλα εκείνα που έχουν οδηγήσει στη βαθύτατη κρίση και την Ελλάδα, αλλά και τους Έλληνες πολίτες. Το συνέδριό μας βάζει μπροστά την κοινωνία. Ένα κόμμα δυνατό, ένα κόμμα ενωμένο, ένα  κόμμα ενισχυμένο και εμπλουτισμένο από τις απόψεις, τις θέσεις, τις προτάσεις και τις αποφάσεις των μελών του. Η ευθύνη με την οποία ξεκίνησε η ΔΗΜΑΡ την πορεία της μέσα στην ελληνική κοινωνία και στην πολιτική ζωή εδώ και τρία χρόνια, με την ίδια ευθύνη θα συνεχίσει. Θα συνεχίσει για να προσφέρει, για να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα, για να αλλάξει την πολιτική, να κινηθεί η πολιτική σε προοδευτική κατεύθυνση και στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Η ομιλία Κουβέλη το Σάββατο


Οι «58» και οι τάσεις

Υπενθυμίζεται πως ο Φώτης Κουβέλης κατά τις δύο τοποθετήσεις του στο πλαίσιο του συνεδρίου τάχθηκε κατά της κίνησης των «58» και απέρριψε το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές του Μαϊου. Όπως είπε η ΔΗΜΑΡ θα κατέβει αυτόνομα στις ευρωεκλογές. Ωστόσο στελέχη της ΔΗΜΑΡ εξέφρασαν ανοιχτά την αντίθεσή τους με αυτή τη θέση. Χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις των Σ. Λυκούδη, Α. Παπαδόπουλου και Γ. Ψαριανού που τάχθηκαν υπέρ των «58» και ζήτησαν τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στις διεργασίες που έχουν ξεκινήσει στο χώρο της Κεντροαριστεράς.
 
Μετά την εκλογή του Φ. Κουβέλη, αναμένεται και το αποτέλεσμα για την Κεντρική Επιτροπή ώστε να ολοκληρωθεί το 2ο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ. Δύο διαφορετικές λίστες διεκδικούν την ψήφο των Συνέδρων: Της τάσης που υποστηρίζει την θέση Κουβέλη για αυτόνομη πορεία και εκείνης που προτείνει την συμμετοχή του κόμματος στις διεργασίες για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς με προοπτική την εκλογική συνεργασία με την κίνηση των 58 και εμμέσως με το ΠΑΣΟΚ. Η πρόταση Κουβέλη αναμένεται να επικρατήσει, με το ενδιαφέρον να συγκεντρώνεται στους ψήφους που θα συγκεντρώσει η κάθε πλευρά

Το ρεύμα για συμπόρευση με την πρωτοβουλία των «58» φαίνεται πως δεν είναι τόσο ισχυρό ώστε να αμφισβητήσει κεντρικά τη θέση Κουβέλη. Οι αντιπαραθέσεις έδειξαν να  παραμένουν στο πλαίσιο του κόμματος, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί το επόμενο διάστημα και το ενδεχόμενο μιας ρήξης που θα οδηγούσε και  σε κάποιες αποχωρήσεις. Πολλά θα εξαρτηθούν και από τους συσχετισμούς δυνάμεων, όπως θα εκφραστούν από τις ψηφοφορίες για την ΚΕ και τον πρόεδρο του κόμματος.

Ενδεικτικό της αντιπαράθεσης είναι και το γεγονός πως κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης των ψήφων στην ψηφοφορία για τις θέσεις του κόμματος και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής προκλήθηκε ένταση επί της διαδικασίας σχετικά με λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια, με αποτέλεσμα η καταμέτρηση να διακοπεί προσωρινά.