Ενστάσεις έχει η Κομισιόν όσον αφορά το νομοσχέδιο της αποκρατικοποίησης της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ», καθώς διατάξεις του παραβαίνουν την κοινοτική νομοθεσία. Υπενθυμίζεται ότι η ιδιωτικοποίηση του συγκεκριμένου φορέα δεν θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο “σκούπα” του Υπουργείου Οικονομικών που θα κατατεθεί αυτή την εβδομάδα στην Βουλή προκειμένου να περάσουν με την διαδικασία του κατ’ επείγοντος τα προαπαιτούμενα για την πρώτη υποδόση του 1 δις ευρώ πριν την άφιξη της τρόικας στις 7 Ιουλίου. Το ζήτημα θα απασχολήσει την συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Ads

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση του ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης εφιστά την προσοχή της Κομισιον στην διάταξη που εμπεριέχεται στο νομοσχέδιο για τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» με την οποία θα απαγορεύεται στους πελάτες της να αλλάξουν πάροχο ενώ ταυτόχρονα δεν επιτρέπει στην εναπομείνασα δημόσια ΔΕΗ για 6 μήνες να δώσει προσφορά για να τους επαναφέρει.

Ο Γκίντερ Έτινγκερ, αρμόδιος επίτροπος για την Ενέργεια, επισημαίνει ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της οδηγίας 2009/72/ΕΚ για την ηλεκτρική ενέργεια οι πελάτες πρέπει να ειδοποιούνται δεόντως σχετικά με οποιαδήποτε πρόθεση τροποποίησης των συμβατικών όρων από τον προμηθευτή και να ενημερώνονται σχετικά με το δικαίωμα λύσης της σύμβασης το οποίο είναι ελεύθεροι να ασκήσουν αν δεν αποδέχονται τους νέους όρους. Η οδηγία υποχρεώνει επίσης τα κράτη μέλη να διασφαλίζουν, για τους πελάτες που επιθυμούν να αλλάξουν προμηθευτές, ενώ τηρούν τους συμβατικούς όρους, ότι οι διαδικασίες αλλαγής ολοκληρώνονται εντός τριών εβδομάδων. Ταυτόχρονα στην απάντηση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι δεν έχει λάβει επαρκείς πληροφορίες από την ελληνική κυβέρνηση για να τοποθετηθεί στο ερώτημα του Κρίτωνα Αρσένη αν η υποχρεωτική μεταφορά του 30% των πελατών της ΔΕΗ στη νέα εταιρία θα συνιστούσε ή όχι κρατική ενίσχυση.

Σχολιάζοντας την απάντηση που έλαβε, ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε ότι «η κυβέρνηση θέτει σε ομηρία περίπου δύο εκατομμύρια καταναλωτές προς όφελος του νέου ιδιώτη ιδιοκτήτη της “μικρής ΔΕΗ”. Παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία και υποχρεώνει δύο εκατομμύρια καταναλωτές, που θα επιλεγούν τυχαία, να πληρώνουν τις αυξήσεις στο ρεύμα χωρίς να έχουν δυνατότητα να αλλάξουν εταιρεία. Κανείς δεν ξέρει ποιοι από τους σημερινούς καταναλωτές θα κληρωθούν για τον νέο ιδιώτη ιδιοκτήτη της “μικρής ΔΕΗ”. Θα αγωνιστούμε για να ακυρώσουμε την ομηρία των καταναλωτών, την καταπάτηση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας». 

Ads

Σημειώνεται ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος πηγαίνει στην συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου έχοντας ως πρόταση αυτό που είπε το ΠΑΣΟΚ την Κυριακή: ότι, δηλαδή, πρέπει να προκύψουν σοβαροί επενδυτές για να μην δοθεί η εντύπωση ότι η χώρα «ξεπουλάει» περιουσιακά της στοιχεία, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις η μη πλήρωση των οποίων να μπορεί να επιφέρει μέχρι και ακυρότητα του διαγωνισμού.

Την ίδια στιγμή, όμως, και στην Βουλή οι αντιδράσεις είναι έντονες καθώς ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, που μετά την άρνηση της Συγγρού να του παράσχει στήριξη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές έχει εκφράσει την διαφοροποίησή του. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, είπε πως θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός πως οι βουλευτές δεν έχουν ακόμα το νομοσχέδιο στα χέρια τους και συνεπώς θα πάνε «αδιάβαστοι» κατά τη συζήτησή του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. «Είστε off συνολικά. Δε θα περιμένω το Λαφαζάνη να κάνει φασαρία. Θα την κάνω εγώ στο Μανιάτη», δήλωσε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος προς τον Χρήστο Πρωτόπαππα, ο οποίος απάντησε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι γίνονται μεγάλες αλλαγές στο σχέδιο νόμου.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής κατήγγειλε μάλιστα, πως αν και το νομοσχέδιο θα εξετάσει η αρμόδια επιτροπή του πρώτου θερινού τμήματος της Βουλής, η ψήφισή του θα γίνει από το δεύτερο, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο οφείλεται στην «ανθρωπογεωγραφία» των τμημάτων. «Παραδείγματος χάριν εγώ δε θα είμαι στο δεύτερο τμήμα», είπε. Σημειώνεται ότι κυβερνητικοί κύκλοι είναι αισιόδοξοι για την επιτυχή ψήφιση των προαπαιτούμενων καθώς στα θερινά τμήματα υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασης βουλευτών που είτε δηλώνουν κώλυμα, είτε διαφωνούν με κάποιες ρυθμίσεις, ο κυβερνητικός συνασπισμός θεωρεί ότι δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στο να ικανοποιήσει τις δεσμεύσεις του προς την τρόικα. 

Στον ίδιο τόνο μίλησε “στο Κόκκινο” και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης, που είπε ότι «σε πολιτικό επίπεδο θα κάνουμε οτιδήποτε δυνατό προκειμένου να παρεμποδίσουμε στη Βουλή τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Εφόσον γίνει θα κάνουμε οτιδήποτε για να μην εφαρμοστεί με τη χρήση νομικών εργαλείων. Οι μόνες δεσμεύσεις που έχουμε είναι απέναντι στον ελληνικό λαό και το πρόγραμμά μας και όχι με την τρόικα». Κάλεσε, δε, σε κλιμάκωση του αγώνα προκειμένου να γίνει ακόμα πιο πλατύ το μέτωπο απέναντι στο ξεπούλημα της ΔΕΗ.  

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ο ΣΥΡΙΖΑ σε εκδήλωσή του στο ξενοδοχείο Τιτάνια κάλεσε σε ένα παλαϊκό μέτωπο κατά της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ – μια κίνηση που ερμηνεύθηκε και ως μια επιχείρηση επίτευξης πολιτικών συνεργασιών. Χαρακτηριστική ήταν πάντως η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία του, που κάλεσε τους παρευρισκόμενους κομματικούς, κινηματικούς και κοινωνικούς εκπροσώπους να διαλέξουν σε ποια πλευρά στέκονται. Which side are you on, ρώτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.