Επιμένουν στις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες αποκλείοντας συμβολικά το εθνικό οδικό δίκτυο σε πολλά σημεία και ζητώντας συνάντηση με τον πρωθυπουργό με διάλογο από μηδενική βάση.

Ads

Δυο κρίσιμες αγροτικές συσκέψεις πανελλαδικής εμβέλειας, μία στην Θεσσαλονίκη και μία στην Νίκαια Λάρισας, πραγματοποιούνται τη Δευτέρα και αναμένεται να κρίνουν εν πολλοίς το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων. Την Τρίτη, θα γίνουν 2 πανελλαδικές συσκέψεις σε Θεσσαλονίκη και Νίκαια.

Νωρίτερα, έκλεισε για μια ώρα η Εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στο 110 χλμ στο Κάστρο Βοιωτίας, ενώ οι αγρότες του Προμαχώνα αποφάσισαν να ανοίξουν το μπλόκο για τα ΙΧ, όχι όμως για τα φορτηγά.

Ισχυρά μπλόκα έχουν στηθεί στην Εγνατία οδό στην Κομοτηνή, τη Χρυσούπολη (Καβάλας), τα Κερδύλλια (Σερρών), το Δερβένι Θεσσαλονίκης, την Κουλούρα και το Νησέλι (Ημαθίας), τον Πολύμυλο (Κοζάνης), τα Γρεβενά και το Αργος Ορεστικό (Καστοριάς).

Ads

Στον χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν και οι αγρότες της Εύβοιας αποκλείοντας τη νέα γέφυρα της Χαλκίδας.

Δυναμικές είναι οι κινητοποιήσεις των αγροτών στην Πελοπόννησο και τη δυτική Ελλάδα.

Ειδικότερα, αγρότες της Αχαΐας έχουν αποκλείσει την εθνική οδό Πατρών – Πύργου, στο ύψος του κόμβου της Κάτω Αχαΐας, και αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας έχουν αποκλείσει την εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στο ύψος του Κεφαλόβρυσου και στην γέφυρα του Ευήνου, κοντά στο Μεσολόγγι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αποκλεισμοί αναμένεται να διαρκέσουν για περίπου δύο ώρες.

Στην Βόνιτσα της Αιτωλοακαρνανίας, υπάρχουν δύο μπλόκα των αγροτών, στις περιοχές Άγιος Νικόλαος και Κανδήλα, χωρίς όμως να προκαλούνται προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων προς Λευκάδα και Αστακό.

Σε πορεία κινητοποιήσεων μπαίνουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Ρεθύμνου οι οποίοι αποφάσισαν την ερχόμενη Τετάρτη να αποκλείσουν από το πρωί τον κυκλοφορικό κόμβο επί της Εθνικής Οδού στον Βόρειο οδικό άξονα του Ατσιπόπουλου.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου κάλεσε εκ νέου τους αγρότες να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό και να του καταθέσουν τις προτάσεις τους. Ξεκαθάρισε ότι το φορολογικό δεν είναι στα προαπαιτούμενα και σημείωσε ότι ισχύει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ στις επιδοτήσεις, ρύθμιση που ωφελεί τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών.

Ο Υπουργός επισήμανε ότι η αξία της αγροτικής παραγωγής της χώρας υπολογίζεται στα 10 δισ. ευρώ, ενώ δηλώνονται περίπου τα μισά και απέρριψε ένα από τα αιτήματα των αγροτών για αφορολόγητο στις 30.000 ευρώ.

Διευκρίνισε ότι σε μια τέτοια περίπτωση, θα φορολογούνταν μόνο 5.700 από τους συνολικά 530.000 αγρότες, καθώς μόνο τόσοι δηλώνουν από αυτό το εισόδημα και πάνω.

Την πρόθεσή του να πάει στα μπλόκα και να συζητήσει μαζί με τους αγρότες εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, αν εξασφαλίσουν στοιχειώδεις κανόνες διαλόγου γιατί έχουν πέσει θύματα παραπληροφόρησης σχετικά με το φορολογικό.

Παγκρήτιο συλλαλητήριο την Παρασκευή

Στον συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου του Οροπεδίου Λασιθίου προχώρησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, παρά το τσουχτερό κρύο και τη χιονόπτωση.

Η απόφαση για την κινητοποίηση ελήφθη μετά από έκτακτη κοινή συνέλευση των αγροτών, κτηνοτρόφων και επαγγελματιών του οροπεδίου Λασιθίου, που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο, παρουσία του δημάρχου Γιάννη Στεφανάκη.

Σε επ’ αόριστον αποκλεισμό των γραφείων του ΟΓΑ στο Ηράκλειο θα προχωρήσουν οι αγρότες, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους, ενώ αναμένεται να τις κλιμακώσουν την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου με παγκρήτιο συλλαλητήριο, και συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης στις 4 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία έχει προγραμματιστεί η πανελλήνια απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και άλλων σωματείων και φορέων. Ο αποκλεισμός των γραφείων του ΟΓΑ θα ξεκινήσει αύριο Τρίτη.

Ανάλογες κινητοποιήσεις θα γίνουν και στους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης, ενώ οι αγρότες της Ιεράπετρας την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην Παχειά Άμμο και θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους στις 4 Φεβρουαρίου.

Την ίδια στιγμή, υπό κατάληψη βρίσκεται από το πρωί το υποκατάστημα του ΟΓΑ στο Ηράκλειο από τους ίδιους του εργαζόμενους του Οργανισμού, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους σε πανελλαδικό επίπεδο, με κατάληψη των υπηρεσιών του Οργανισμού στην κεντρική υπηρεσία και τα περιφερειακά υποκαταστήματά του.

Τέλος, σε προειδοποιητικό κλείσιμο των οινοποιείων τους και τοποθετώντας μαύρες σημαίες προχώρησαν οι οινοποιοί στην Κρήτη, αντιδρώντας στη φορολόγηση του κρασιού. Παρόμοιες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε όλη την επικράτεια.

Κάλεσμα Β. Αποστόλου στους αγρότες στον διάλογο – Ν. Φίλης: Θα επιμείνουμε στον διάλογο

Τη διετία 2014-2015 ο αγροτικός κόσμος αύξησε το εισόδημά του κατά 12,5%, δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ o υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, σημειώνοντας ότι στον χώρο υπάρχει φοροδιαφυγή, όταν η αξία της αγροτικής παραγωγής ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ και αυτά που δηλώνονται είναι τα μισά.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ – ΜΠΕ, Πρώτο Πρόγραμμα