Nέες ενδοκυβερνητικές τριβές προκαλεί η δήλωση του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου ότι δεν χρειάζεται να γίνουν απολύσεις διοικητικών υπάλληλων των οχτώ Πανεπιστήμιων της χώρας που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, αν δεν δείξει κάτι τέτοιο η αξιολόγηση. Σημειώνεται, δε, ότι το σχετικό πόρισμα όχι μόνο δεν έδειξε ότι χρειάζονται απολύσεις, αλλά αντιθέτως παρουσίασε ελλείψεις σε προσωπικό. 

Ads

Οι δηλώσεις Λοβέρδου φέρονται να έχουν προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Αργυρής Ντινόπουλος δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι «κανείς υπουργός δεν πρέπει να κοιτάει μόνο το Υπουργείο του» και πως «πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της χώρας».

Από την άλλη, βέβαια, είπε κατηγορηματικά ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και πως θα δοθούν ακόμη και χρονικές παρατάσεις για την επίτευξη της διαδημοτικής κινητικότητας. 

Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, δήλωσε ότι «κόλαφος για όσους υποστήριξαν την οριζόντια, τυφλή και χωρίς τεκμηρίωση εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας στα πανεπιστήμια ήταν η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης των διοικητικών δομών των πανεπιστημίων που παρήγγειλε ο Υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Ads

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης δικαιώνουν απολύτως τα πανεπιστήμια, τα οποία εξαρχής υποστήριξαν ότι:

  • Η διαθεσιμότητα δεν είχε στηριχθεί σε αξιολόγηση των διοικητικών δομών τους
  • Το διοικητικό προσωπικό των ΑΕΙ ήταν πάντοτε ελλειμματικό

Ελπίζουμε και αναμένουμε, τώρα που αποκαλύφθηκε η αλήθεια και έπεσε η σκευωρία που στήθηκε προκειμένου να απολυθεί χρήσιμο διοικητικό προσωπικό από τα πανεπιστήμια, ο Υπουργός Παιδείας να προχωρήσει μέχρι τέλους, ώστε να επιστρέψουν στις θέσεις τους όλοι οι διοικητικοί υπάλληλοι οι οποίοι αδίκως τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και των οποίων οι θέσεις εργασίας αδίκως απειλήθηκαν».