Μια μαύρη επέτειο σηματοδοτεί η σημερινή ημέρα για την Ελλάδα. Πριν ένα χρόνο, στις 18 Σεπτεμβρίου του 2013, ο αντιφασίστας μουσικός Παύλος Φύσσας πέφτει νεκρός από το χέρι του χρυσαυγίτη Γιώργου Ρουπακιά. Από κει και μετά ανοίγει ο φάκελος «Χρυσή Αυγή – εγκληματική οργάνωση» για τη Δικαιοσύνη. 

Ads

Μεγάλες αντιφασιστικές πορείες πραγματοποιήθηκαν στο Κερατσίνι, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το συλλαλητήριο στο Κερατσίνι ήταν ογκωδέστατο με τη συμμετοχή χιλιάδων αντιφασιστών. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί», «ποτέ ξανά φασισμός» και «οι χρυσαυγίτες ειναι αντισυστημικοί και εχουν το Μπαλτάκο για καθοδηγητή». Ένταση επικράτησε στην Σαλαμίνος όταν αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν κατά των διαδηλωτών με κρότου λάμψης και χημικά, ενώ μικρή ομάδα εκτός πορείας με καλυμμένα πρόσωπα, την οποία αποδοκίμασε το συγκεντρωμένο πλήθος (Βίντεο), προκάλεσε φθορές σε κατάστημα τράπεζας και ΚΕΠ. Φωτιές και σε κάδους. Μετά την επίθεση των ΜΑΤ τα μπλοκ προσπαθούν να ανασυγκροτήθηκαν. Ένα κομμάτι της πορείας κατευθύνθηκε προς τη Νίκαια και τον Κορυδαλλό μέσω της Σαλαμίνος και ένα δεύτερο κομμάτι προς το κέντρο Κερατσινίου στην Πλατεία του Δημαρχείου. Απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ στην οδό Λαμπράκη ενώ οι διαδηλωτές επέστρεφαν στο σημείο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Καταγγελίες και αναφορές για επιθέσεις της αστυνομίας σε διάφορα σημεία, τραυματίες και δεκάδες προσαγωγές. 

Διαδηλωτές περικυκλωμένοι από τις αστυνομικές δυνάμεις στην πλατεία Παγκόσμιας Ειρήνης στον Κορυδαλλό. Δεκάδες προσαγωγές.

image

Ads

Ο Δήμαρχος Κερατσινίου, Χρήστος Βρεττάκος, κατήγγειλε πως το Κερατσίνι κάηκε για δεύτερη φορά και αυτή τη φορά από «φασίστες με στολή». Όπως είπε μιλώντας στο Κόκκινο: «Τριάντα ασφαλίτες μαυροφορεμένοι προκάλεσαν φθορές και χτυπούσαν διαδηλωτές. Στην αρχή οι αστυνομικοί τους κοιτούσαν και μόλις αντέδρασε η πορεία τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στην διαδήλωση». «Αυτή τη φορά οι φασίστες φορούσαν στολή», είπε χαρακτηριστικά καταγγέλοντας σημένα επεισόδια. «Ας τους μαζέψουν, αλλιώς θα τους μαζέψουμε εμείς. Το ζητάει η φωνή του Παύλου», τόνισε.

image

Πριν από την αντιφασιστική πορεία στο Κερατσίνι,η κίνηση «Δεν Ξεχνάμε», οι φίλοι και η οικογένεια του Παύλου Φύσσα, παρουσίασαν την προτομή του στη Π. Τσαλδάρη 60, στο σημειό της δολοφονίας του. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε καλλιτεχνική εκδήλωση. Μεγάλη συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στην πλατεία Συντάγματος όπου θα λάβουν μέρος περισσότεροι από 30 καλλιτέχνες από όλους τους χώρους της μουσικής. Η συναυλία θα μεταδοθεί ζωντανά στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  

Χιλιάδες και στη Θεσσαλονίκη – Επεισόδια και στην Πάτρα

Χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν και στην αντιφασιστική πορεία στην Θεσσαλονίκη. Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα όπως «ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί» κατευθυνόμενοι προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Ένταση με δακρυγόνα και κρότου λάμψης σημειώθηκαν στην Εγνατία με Πατρ. Ιωακείμ. Η πορεία σταμάτησε για λίγο και οι διαδηλωτές απαίτησαν από την αστυνομία να απομακρυνθεί καθώς οι διμοιρίες των ΜΑΤ βρισκόντουσαν ασφυκτικά γύρω από την πορεία και ιδιαίτερα γύρω από το τελευταίο μπλοκ, αυτό της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης. Παράλληλα, το ΠΑΜΕ Θεσσαλονίκης διοργανώνει συναυλία ενάντια στον φασισμό στην πλατεία Αριστοτέλους.

image

image

Μεγάλη αντιφασιστική πορεία πραγματοποιήθηκε και στην Πάτρα. Στο τέλος της πορείας, όπως καταγγέλλουν διαδηλωτές, υπήρξε επίθεση της αστυνομίας με κρότου λάμψης και χημικά κατά διαδηλωτών. Είχαν προηγηθεί επεισόδια στην ουρά της πορεία με αντιεξουσιαστές. Δακρυγόνα, κρότου λάμψης, μολότοφ και πέτρες στην περιοχή. Για «κύμα» προσαγωγών κάνει λόγο η τοπική ιστοσελίδα TheBest.gr, σημειώνοντας πως τρεις άνθρωποι έχουν τραυματιστεί μεταξύ αυτών και μια γυναίκα. Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν και στην Μυτιλήνη κατά τη διάρκεια του αντιφασιστικού συλλαλητηρίου στο οποίο συμμετείχε πλήθος κόσμου. 

image

Συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα:

  • Θεσσαλονίκη: Πέμπτη 18/9, στις 6.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου)
  • Γιάννενα: Πέμπτη 18/9 σις 19:00 μπροστά στο κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου.
  • Καλαμάτα: Πέμπτη 18 /9/2014 στις 8 μ.μ. απο την Πλατεία 23ης Μαρτίου
  • Πάτρα: πλατεία Γεωργίου, 7 μ.μ.
  • Χανιά: πλατεία Αγοράς, 7.30 μ.μ.
  • Ρέθυμνο: Δημαρχείο, 6 μ.μ., θα ακολουθήσει συναυλία στην πλ. Μικρασιατών.
  • Ηράκλειο: πλατεία Ελευθερίας, 6.30 μ.μ.
  • Ξάνθη: κεντρική πλατεία, 6 μ.μ.
  • Κομοτηνή: κεντρική πλατεία, 6 μ.μ.
  • Αλεξανδρούπολη: Δημαρχείο, 6 μ.μ.
  • Βόλος: πλατεία Ελευθερίας, 6 μ.μ.
  • Χαλκίδα: Φανάρια Νεάπολης, 7 μ.μ.
  • Πρέβεζα: Δημοτική Αγορά, 7.30 μ.μ.
  • Ορεστιάδα: κεντρική πλατεία, 6.30 μ.μ.
  • Τρίκαλα: 7 μ.μ. Συγκέντρωση, και 8 μ.μ. πορεία στην Πλ. Ρήγα Φεραίου.
  • Λάρισα: πλατεία Ταχυδρομείου, 6 μ.μ.
  • Κατερίνη: κεντρική πλατεία, 7 μ.μ.
  • Καρδίτσα: Παυσίλυπο Πάρκο, 7 μ.μ.
  • Καστοριά: Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας, 7 μ.μ.
  • Σέρρες: πλατεία Κρονίου, 6 μ.μ.
  • Κέρκυρα: πλατεία Γεωργάκη, 7 μ.μ.
  • Πύργος: κεντρική πλατεία, 6.30 μ.μ.
  • Αρτα: κεντρική πλατεία, 7.30 μ.μ.
  • Μυτιλήνη: πλατεία Σαπφούς, 6.30 μ.μ.
  • Καβάλα: πλατεία Καπνεργάτη 6 μ.μ.

Κινητοποιήσεις και στην Ευρώπη. Ενδεικτικά:

  • Γαλλία: Παρίσι
  • Ισπανία: Μαδρίτη, Βαρκελώνη
  • Ηνωμένο Βασίλειο: Λονδίνο, Μπέλφαστ, Ντέρι
  • Ιρλανδία: Δουβλίνο, Κορκ
  • Σουηδία: Στοκχόλμη
  • Δανία: Κοπεγχάγη
  • Κροατία: Ζάγκρεμπ.

Ένας Σεπτέμβρης Αντιφασιστικός

Ένας Σεπτέμβρης… Αντιφασιστικός: Συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια και συναυλίες έχουν προγραμματιστεί μέχρι το τέλος του μήνα για τη συμπλήρωση ενός έτους από τη δολοφονία. Οι κινητοποιήσεις κλιμακώνονται σήμερα ανήμερα της δολοφονίας, την Πέμπτη, με αντιφασιστικό συλλαλητήριο και εκδηλώσεις στο Κερατσίνι, στο σημείο της δολοφονίας, αλλά και άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συναυλία στο Σύνταγμα. Πλήθος διαδηλώσεων και εκδηλώσεων μνήμης πραγματοποιούνται σε πολλές πόλεις της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Στο μεταξύ το τελευταίο διάστημα, στα χέρια του Εισαγγελέα Εφετών Ισίδωρου Ντογιάκου βρίσκεται η δικογραφία για τη δολοφονία. Η δίκη αναμένεται έως το τέλος του έτους.
 
Διαβάστε στο tvxs.gr:
Για τη δολοφονία Φύσσα
Για τη δικαστική υπόθεση της Χρυσής Αυγής

Το κάλεσμα του Αντιφασιστικού Συντονισμού

Ένας χρόνος έχει περάσει από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τη Χρυσή Αυγή. Η δικαστική οδός της «τιμωρίας» που έταξαν οι «αντιφασίστες» Σαμαράς – Βενιζέλος αποδεικνύεται ολοένα και πιο ανεπαρκής μέθοδος για την αντιμετώπιση του φασισμού. Αποθρασυμένα από τον θεσμικό ρατσισμό που αφήνει ελεύθερους τους μπράβους που πυροβολούσαν μετανάστες εργάτες στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας, βάζει στο αρχείο την υπόθεση της δολοφονίας στο Φαρμακονήσι και βαφτίζει «αντιρατσιστικά» νομοσχέδια  ποινικοποίησης της «αιρετικής» άποψης, τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, ξαναβγαίνουν παγανιά και στέλνουν στο νοσοκομείο μετανάστες και ομοφυλόφιλους σε πολλές γειτονιές, ενώ αφήνουν την υπογραφή τους ακόμα και σε επιθέσεις σε χώρους αλληλεγγύης όπως το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών στον Πειραιά.

Την ίδια ώρα, αποφυλακίζονται οι μαχαιροβγάλτες Σκορδέλη – Ματθαιόπουλος, ενώ οι προτεινόμενες αλλαγές στον ποινικό κώδικα βγάζουν λάδι τη Χρυσή Αυγή. Είναι φανερό πως η μόνη αποτελεσματική αντιμετώπιση των φασιστών είναι η συντονισμένη δράση ενός μαζικού και μαχητικού αντιφασιστικού κινήματος σε κάθε πόλη και γειτονιά, σε κάθε εργασιακό χώρο, σχολείο και σχολή που θα απονομιμοποιεί τους νεοναζί, θα ξεσκεπάσει τους συμμάχους τους, θα διαλύσει τους μηχανισμούς που τους στηρίζουν. Και δεν πρόκειται μόνο για ελληνική υπόθεση…

Τα πρόσφατα αποτελέσματα των ευρωεκλογών έδειξαν πολύ καθαρά το είδος και το μέγεθος της απειλής. Η ιστορία το έχει δείξει πολύ καθαρά και όχι μόνο μία φορά. Τα φασιστικά και ναζιστικά κινήματα ξεκινούν από ολιγομελείς ομάδες, που φορούν το προσωπείο του αντισυστημικού και επιλέγουν ένα εύκολο, «ξένο» ή «διαφορετικό» εχθρό, για να μαζικοποιηθούν και όταν έρθουν στην εξουσία βασικό τους μέλημα είναι το τσάκισμα του κινήματος (εργατικού, λαϊκού) και η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου που τους χρηματοδοτούσε και τους στήριζε ασύστολα και απροκάλυπτα. Στις σημερινές συνθήκες της βαθιάς κρίσης του καπιταλισμού, του τεράστιου πολιτικού κενού, η επίκληση της ιστορικής μνήμης δεν αρκεί. Χρειάζονται σύγχρονες απαντήσεις στα σημερινά προβλήματα των κοινωνιών συνδεδεμένες με το όραμα της κοινωνικής ανατροπής και ενός κόσμου χωρίς καταπίεση και εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Αυτό δεν μπορούν και δεν θέλουν να το κάνουν κυβερνήσεις υποταγμένες στις οικονομικές ολιγαρχίες των τραπεζιτών και των πολυεθνικών. Ούτε βέβαια οι δικαστές και τα ΜΜΕ που αυτοί διορίζουν και πληρώνουν. Είναι καθήκον του κινήματος σε πανευρωπαϊκή και διεθνή κλίμακα να τσακίσει τα σχέδια του συστήματος και της ακροδεξιάς.

Έχουμε ακόμα το χρόνο και την πλειοψηφία με το μέρος μας. Γιατί το ότι οι ακροδεξιοί και οι νεοναζί αυξάνονται είναι η μια όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη είναι ότι οι αντιφασίστες παραμένουν η μεγάλη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Τα ακροδεξιά και ναζιστικά κόμματα είναι ακόμα μειοψηφίες και ποσοστά χωρίς αντίστοιχη οργανωτική ανάπτυξη ή δυνατότητα άμεσης μετατροπής σε μαζικά κινήματα. Αυτή η κατάσταση δεν θα διαρκέσει για πάντα. Στην πραγματικότητα δίνουμε έναν αγώνα δρόμου με δύο επιλογές: είτε την παραπέρα ανάπτυξη των νεοναζί  και το τσάκισμα του κινήματος είτε το τσάκισμα τους από το κίνημα ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ανατροπή του συστήματος και των κυβερνήσεων που το υπηρετούν. Εμείς επιλέγουμε και προτείνουμε τον δεύτερο δρόμο. Μέσα από ένα ενωτικό, μαζικό, διεθνιστικό και μαχητικό αντιφασιστικό κίνημα που να συσπειρώνει όλους και όλες όσους αντιστέκονται με συνέπεια στο σύστημα, τις πολιτικές του και το μακρύ του χέρι το φασισμό.

Σε αυτόν τον αγώνα σας καλούμε. Θέλουμε να δείξουμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και  σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης ότι το αντιφασιστικό κίνημα είναι η μεγάλη πλειοψηφία. Ότι δεν θα χαρίσουμε τις ελευθερίες και τις κατακτήσεις δεκαετιών στους εχθρούς της ελευθερίας και σε όσους μισούν την διαφορετικότητα των ανθρώπων. Απευθύνουμε ένα πλατύ ενωτικό κάλεσμα σε όλες τις συλλογικότητες του κινήματος και σε ανένταχτους-ες για συμμετοχή σε αυτές τις κινητοποιήσεις.

Ειδικά στον αγώνα κατά του φασισμού δεν χωρούν μικροκομματικές λογικές ή διασπαστικές πρακτικές. Η δολοφονία του Παύλου είναι μια ξεκάθαρη προειδοποίηση για το που οδηγεί η έλλειψη ενός αντιφασιστικού κινήματος κεντρικά και σε κάθε γειτονιά που να μπορεί να υπερασπίζει τον εαυτό του από τις επιθέσεις των Ναζί. Ο Αντιφασιστικός Συντονισμός επιτροπών-πρωτοβουλιών-συλλογικοτήτων Αθήνας-Πειραιά κλείνοντας ένα χρόνο ζωής και συσπειρώνοντας 31 συλλογικότητες από ένα πολύ ευρύ πολιτικό και ιδεολογικό φάσμα είναι ένα ζωντανό παράδειγμα των δυνατοτήτων του κινήματος και της ενωτικής δράσης.

* Φωτογραφίες από το Αθηναϊκό Πρακτορείο