Σε φορτισμένο κλίμα αποκαλύφθηκε η προτομή του Παύλου Φύσσα. Παρόντες η οικογένεια και οι φίλοι του δολοφονημένου από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά. Στο σημείο βρέθηκε και ο πατέρας του Σαχζάτ Λουκμάν, που επίσης δολοφονήθηκε από χρυσαυγίτες. Η προτομή του Παύλου Φύσσα στήθηκε στο σημείο της δολοφονίας του, όπου πραγματοποιείται αντιφασιστική συγκέντρωση.  Το γλυπτό φιλοτέχνησε ο Στάθης Αλεξόπουλος.

Ads

«Σε αυτό το σημείο ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013 ομάδα φασιστών επιτέθηκε και σκότωσε τον μουσικό Παύλο «killah P» Φύσσα, ο οποίος αντιστάθηκε μάχιμος όταν δέχθηκε απειλές για τις ζωές των φίλων του και της δικής του με μόνα όπλα τις ιδέες και τα ιδανικά του. Ο Παύλος χάθηκε από μαχαιριά στην καρδιά … όρθιος σε δημόσια θέα», αναφέρεται πάνω στην προτομή.

«Μια τέτοια μέρα είναι ωραία / για να πεθάνεις όμορφα/ και όρθιος σε δημόσια θέα/ Με λένε Παύλο Φύσσα/ Από τον Πειραιά Έλληνας / Και ότι συνάδει αυτό / όχι μια σημαία…» Οι στίχοι από το τραγούδι του Παύλου Φύσσα «Ζόρια», έχουν γραφτεί στο πίσω μέρος της προτομής.

H μητέρα του Παύλου Φύσσα άφησε λουλούδια στο μνημείο λέγοντας «ευχαριστώ που ήσουν παιδί μας ευχαριστώ που ήρθες σε μας». Ο πατέρας του δολοφονηθέντα ανέφερε ότι «ειμαστε εδω για να σταματήσουμε τον φασισμό και οτι τον γεννά ο Παυλος αναπαύεται στα Ηλύσια Πεδία».

Στα αποκαλυπτήρια βρέθηκε πλήθος κόσμου και φίλοι του δολοφονηθέντα. Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους βρίσκονται και εκπρόσωποι της χιπ χοπ μουσικής σκηνής στην οποία ανήκε και ο Παύλος Φύσσας.

Ads

To «Θηρίο» μίλησε για τον Παύλο Φύσσα λέγοντας ότι «είμαστε εδώ γιατί θυμόμαστε αυτό που συνέβη. Ο Παύλος Φύσσας δεν πέθανε άδικα, έχουμε να ξυπνήσουμε πολύ κόσμο ακόμα. Είναι πολλοί αυτοί  που στις Ευρωεκλογές ψήφισαν το κόμμα που έχει καταδικαστεί».

Απ’ την πλευρά του ο δήμαρχος Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος σε μήνυμά του τόνισε πως «όπως στη σύγχρονη ιστορία μας οι παππούδες μας νίκησαν τον φασισμό, έτσι και σήμερα δεν πρέπει να επιτρέψουμε άλλο θύμα από τις εγκληματικές, φασιστικές οργανώσεις ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος, θρησκείας ή πολιτικών αντιλήψεων».

Το Δημοτικό Συμβούλιο Περάματος, όπως αναφέρει σε ομόφωνο ψήφισμά του, «στήριξε και στηρίζει το σύνολο των αγωνιστικών εκδηλώσεων του αντιφασιστικού Σεπτέμβρη στο Πέραμα, στο Κερατσίνι, σε κάθε γειτονιά».

«Οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής δεν πρόκειται να έχουν κανένα προνόμιο καμία διευκόλυνση στην προπαγάνδα της πιο μαύρης και εγκληματικής ιδεολογίας. Η απομόνωσή της θα γίνει πράξη», υπογραμμίζεται στο ψήφισμα του δήμου Περάματος, που καλεί του δημότες του να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μνήμης.

O δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας με την «ERT OPEN» διοργανώνουν τριήμερο αντιφασιστικό φεστιβάλ ντοκιμαντέρ, από τις 22 έως τις 24 Σεπτεμβρίου. Το φεστιβάλ κινείται πάνω σε τρεις άξονες: οικονομικός φασισμός, πολιτικός φασισμός, Χρυσή Αυγή και κοινωνικός ρατσισμός. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο προαύλιο του 5ου δημοτικού σχολείου Κερατσινίου (Εμμ. Μπενάκη και Ταϋγέτου Αμφιάλη), που βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας το βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου.