«Στοχευμένη επίθεση» ενάντια στα δημόσια προγράμματα απεξάρτησης καταγγέλλουν εργαζόμενοι και επιστημονικό προσωπικό του προγράμματος «18ΆΝΩ». Η Κατερίνα Μάτσα, επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος, μιλώντας στο tvxs.gr απαντάει στα δημοσιεύματα και τις καταγγελίες για «υπόθαλψη εγκληματία» και «όρκους σιωπής». Το επιστημονικό προσωπικό σε ανακοίνωσή του καλούν στο εξής να επιδεικνύεται η απαραίτηση «σοβαρότητα στην αντιμετώπιση κάθε γεγονότος  που παίρνει δημόσιο χαρακτήρα». 

Ads

Πριν από μερικές ημέρες ήρθε στην επιφάνεια, μέσα από συγκεκριμένα δημοσιεύματα, μία καταγγελία μίας νοσηλεύτριας του προγράμματος απεξάρτησης σχετικά με κλοπιμαία από πλιάτσικο, κατά τη διάρκεια της μεγάλης διαδήλωσης της 12ης Φλεβάρη, τα οποία θεραπευόμενοι, που βρίσκονταν στη φάση της επανένταξης, μετέφεραν σε εξωτερικό ξενώνα του προγράμματος. Τα δημοσιεύματα έκαναν έμμεσα λόγο για υπόθαλψη εγκληματία και «όρκους τιμής» από το επιστημονικό προσωπικό για να μην αποκαλυφθεί τίποτα. Μετά από σχετική αναφορά σε τηλεοπτική εκπομπή, το υπουργείο Υγείας διέταξε ΕΔΕ. Η προϊστάμενη της Εισαγγελίας Αθήνας, Ελένη Ράικου, από την πλευρά της έχει διατάξει τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας.
 
Το tvxs.gr επικοινώνησε με την κ. Κατερίνα Μάτσα, η οποία με δική της πρωτοβουλία, καθώς δεν έχει κληθεί, επισκέφτηκε την εισαγγελέα Ελένη Ράικου. Η επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος «18ΆΝΩ» επισημαίνει πως η έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες είναι σε εξέλιξη και η ίδια δεν έχει να κρύψει τίποτα. Ωστόσο, δεσμευόμενη από το ιατρικό και θεραπευτικό απόρρητο, η κ. Μάτσα τόνισε πως δεν μπορεί να μιλήσει για την υπόθεση και πως είναι στη διάθεση των αρχών.

Όπως υπογράμμισε πληροφορήθηκε για την καταγγελία μέσα από δημοσιεύματα και τόνισε πως οι αρμόδιοι, όπως ο διοικητής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής που κίνησε τις διαδικασίες, όφειλαν να είχαν επικοινωνήσει αρχικά μαζί της και να αντιλαμβάνονται τη διαφορά μεταξύ θεραπευτικού ζητήματος και ποινικού. 
 
Σχετικά με τα περί  «όρκου τιμής» για να μην αποκαλυφθεί τίποτα, που αναφέρουν τα δημοσιεύματα, η κ. Μάτσα ξεκαθαρίζει  «Το ιατρικό απόρρητο παρουσιάστηκε σαν ‘όρκος τιμής’».  «Δεν υπάρχει ‘όρκος τιμής’, αλλά υπάρχει το θέμα του ιατρικού και θεραπευτικού απόρρητου. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο που μιλάει για θεραπεία και δεν σέβεται το απόρρητο», δηλώνει στο tvxs.gr.
 
Όπως σημειώνει η κ. Κατερίνα Μάτσα οι θεραπευτές των προγραμμάτων απεξάρτησης αποτελούν για τους τοξικομανείς το τελευταίο καταφύγιο, αποτελούν τους ανθρώπους που μπορούν να εμπιστευτούν, ώστε να νιώσουν ασφάλεια και να βρουν κουράγιο για προχωρήσουν στην προσπάθεια απεξάρτησής τους. «Πέρα από το θεραπευτικό απόρρητο, την ιατρική και θεραπευτική δεοντολογία, υπάρχει και το πολύ ανθρώπινο, που είναι η εμπιστοσύνη που μας δείχνουν αυτά τα παιδιά. Αυτό μας δεσμεύει να τα προστατέψουμε από τους κινδύνους και ο κίνδυνος στη θεραπεία των παιδιών είναι κίνδυνος για τη ζωή τους», δηλώνει.

Σημειώνεται πως το επιστημονικό προσωπικό του «18ΆΝΩ» σε ανακοίνωσή του επισημαίνει τη σημαντικότητα της ψυχοθεραπείας και τη δύσκολη μάχη που δίνουν οι θεραπευόμενοι για τη ζωή τους κόντρα στον ψυχικό και σωματικό θάνατο, επικρίνοντας τα δημοσιεύματα που δεν την αναλογίζονται. Το επιστημονικό προσωπικό ζητά να επιδεικνύεται η απαραίτητη «σοβαρότητα στην αντιμετώπιση κάθε γεγονότος  που παίρνει δημόσιο χαρακτήρα». Ανακοίνωση εξέδωσαν και οι εργαζόμενοι του «18ΆΝΩ».

Ads

Η Μαρία Τρωιάνου, ειδική θεραπεύτρια του προγράμματος «18ΆΝΩ», μιλώντας στο tvxs.gr, υπογράμμισε πως το «18ΆΝΩ» έχει ένα συγκεκριμένο θεραπευτικό πλαίσιο και έχει αποδείξει το έργο του με χιλιάδες απεξαρτημένους. «Με τα αποτελέσματα που έχουμε θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τις αξίες και τη δεοντολογία μας. Είμαστε ανοιχτοί σε όποιον θέλει να συζητήσουμε. Ποτέ δεν υποθάλψαμε εγκληματίες, πάντα θεραπεύαμε και θεραπεύουμε ανθρώπους. Ο στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να θεραπεύουμε», σημειώνει η κ. Τρωιάνου. 

image

Σύμφωνα με την κ. Μάτσα επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος «18ΆΝΩ», η οποία παρουσιάζει και σχετικά στοιχεία στο τελευταίο βιβλίο της για τη σχέση του τοξικομανή με τον θάνατο, τα παιδιά που βρίσκονται στη φάση της θεραπείας παίζουν διαρκώς ένα παιχνίδι «ρώσικης ρουλέτας» με το θάνατο. Άλλωστε, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία παγκοσμίως, ένας τοξικομανής έχει 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει από οποιοδήποτε συμπολίτη του, ακριβώς επειδή παίζει αυτό το παιχνίδι της «ρώσικης ρουλέτας».
 
«Εμείς λοιπόν οφείλουμε να τον βοηθήσουμε να βγει νικητής από αυτό το παιχνίδι με το θάνατο και να κερδίσει τη ζωή του. Μπορεί να μας εμπιστευτεί πάρα πολλά πράγματα. Για εμάς είναι επιτακτικό να σεβαστούμε ότι είναι κομμάτι της θεραπείας του. Το απόρρητο μας δεσμεύει ολοκληρωτικά και δεν πιστεύω ότι θα βρεθεί κανείς από τον νομικό κόσμο που θα ζητήσει να σπάσει το απόρρητο. Δεν το πιστεύω. Σε απολυταρχικά καθεστώτα θεραπευτές έχουν βρεθεί στη φυλακή για αυτό το λόγο και οι άνθρωποι αυτοί τιμώνται παγκοσμίως γιατί σεβάστηκαν το απόρρητο», λέει η κ. Μάτσα στο tvxs.gr.
 
Σχετικά με τα δημοσιεύματα, αλλά και τις καταγγελίες, η Κατερίνα Μάτσα τονίζει πως πρόκειται για μία «στοχευμένη επίθεση». Όπως τονίζει το «18ΆΝΩ» ενοχλεί για πολλούς λόγους, γιατί είναι ένα «στεγνό» πρόγραμμα σε μία περίοδο που τα υποκατάστατα προωθούνται με κάθε τρόπο, γιατί είναι ένα πρόγραμμα που σε σχέση με τα προγράμματα διανομής μεθαδόνης κοστίζει περισσότερο και σε περιόδους περικοπών θεωρείται «πολυτέλεια» και πρέπει να περικοπεί και αυτό. Το «18ΆΝΩ», όπως μας λέει η κ. Μάτσα, ενοχλεί και για το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του, την ώρα που τα ιδιωτικά προγράμματα «ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια». «Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι κάποιοι μέσα από τέτοιες επιθέσεις εξυπηρετούν αυτά τα ιδιωτικά συμφέροντα», τονίζει.
 
Καταλήγοντας σημειώνει πως το πρόγραμμα ενοχλεί και για τον χαρακτήρα της απεξάρτησης του, γιατί μέσα από αυτή τη διαδικασία οι πρώην τοξικομανής επιστρέφουν στην κοινωνία ως ενεργά μέλη, με ψηλά το κεφάλι και με διεκδικήσεις μέσα στην κοινωνία. «Μέσω αυτών των επιθέσεων αυτοί οι άνθρωποι στιγματίζονται και όταν θα βγουν στην κοινωνία θα αντιμετωπίζονται ως υποψήφιοι κλέφτες και πλιατσικολόγοι», δηλώνει και προσθέτει πως αυτό «είναι βαρύ, όχι μόνο για την επανένταξη των παιδιών, αλλά και για αυτούς που βρίσκονται στη θεραπεία».
 
«Αυτοί που σχεδιάζουν και που κάνουν αυτές τις επιθέσεις δεν μπορούν να υπολογίσουν τις συνέπειες που έχουν στον ευάλωτο ψυχισμό αυτών των ανθρώπων. Μπορεί να τους οδηγήσουν από το να παρατήσουν τη θεραπεία και να επιστρέψουν στα ναρκωτικά μέχρι την αυτοκτονία και άλλες ενέργειες απελπισίας. Αυτό που συμβαίνει είναι πάρα πολύ επικίνδυνο και αφορά όλη την κοινωνία και τον επιστημονικό κόσμο γιατί θεραπευτικά ζητήματα παρουσιάζονται ως ποινικά», επισημαίνει. «Αυτή η επίθεση ξεπερνά το πρόσωπό μου ως επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος, αλλά και το ίδιο το πρόγραμμα, και αφορά πλέον μείζονα ζητήματα της δημόσιας και δωρεάν απεξάρτησης, τη δυνατότητα να επανενταχθεί κανείς ισότιμα στην κοινωνία. Αφορά όλη την κοινωνία και δεν πρέπει να μείνει στα πλαίσια του 18ΆΝΩ. Πρέπει όλοι να πουν ‘κάτω τα χέρια από το 18ΆΝΩ’ με ότι αυτό συμβολίζει, την ελπίδα για ζωή», καταλήγει η κ. Μάτσα.
 
Ανακοίνωση για τις «κατευθυνόμενες επιθέσεις» εξέδωσαν και οι απεξαρτημένοι του προγράμματος «18ΆΝΩ»
 

Με αφορμή τις κατευθυνόμενες επιθέσεις που δέχεται τις τελευταίες ημέρες το δημόσιο και δωρεάν Πρόγραμμα Απεξάρτησης Τοξικομανών 18ΑΝΩ – Ψ.Ν.Α. και την προσπάθεια στοχοποίησης και απαξίωσής του, εμείς οι απεξαρτημένοι θέλουμε να εκφράσουμε την οργή μας. Είμαστε πατέρες, μητέρες, εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές.
 
Είμαστε σε θέση να γράφουμε αυτό το κείμενο – να εκφράζουμε τις «θέσεις» μας, τη δυσαρέσκειά μας, την πραγματικότητά μας, να συμμετέχουμε, να αντιστεκόμαστε, αποτελώντας ένα υγιές και ζωτικό κομμάτι της κοινωνίας, στηριζόμενοι σε ένα σύστημα αξιών, που διαμορφώθηκε μέσα από τη θεραπευτική μας διαδικασία.
 
Δεν θα είμαστε ζωντανοί, δεν θα είμαστε αξιοπρεπείς, εάν δεν είχαμε ενταχθεί στο Πρόγραμμα Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ και δεν το είχαμε ολοκληρώσει. Μέσα από αυτή, τη θεραπευτική διαδικασία, πήραμε απόσταση από κάθε είδους παραβατικές συμπεριφορές.
 
Είμαστε εξοργισμένοι στο άκουσμα της «διαπραγμάτευσης» και της άρσης του «θεραπευτικού απορρήτου», το οποίο αποτελεί την βασική παράμετρο του «θεραπευτικού μας συμβολαίου» κατά την ένταξή μας σε οποιοδήποτε πρόγραμμα απεξάρτησης. Το «θεραπευτικό απόρρητο» είναι αυτό που μας κάνει να εμπιστευτούμε, να χτίσουμε μια «σχέση» με τον θεραπευτή μας, να μείνουμε καθαροί.
 
Αναρωτιόμαστε γιατί το «θεραπευτικό απόρρητο» μετονομάζεται σε «όρκο σιωπής», αφού για εμάς είναι τόσο πολύ σημαντικό.
 
Δηλώνουμε την συμπαράστασή μας, εμείς οι απεξαρτημένοι, οι οικογένειές μας, οι φίλοι μας στη Μονάδα Απεξάρτησης Τοξικομανών 18 ΑΝΩ και στη Διευθύντρια Μάτσα Κατερίνα. Θα είμαστε σύμμαχοι σε κάθε προσπάθεια της «ευρύτερης οικογένειάς» μας να αντιμετωπίσει τις όποιες επιθέσεις προς τα στεγνά προγράμματα.