Ανακοινώσεις-απαντήσεις εξέδωσαν εργαζόμενοι και επιστημονικό προσωπικό του «18ΆΝΩ» στις αρμόδιες αρχές και τα δημοσιεύματα σχετικά με καταγγελίες για εντοπισμό σε εξωτερική μονάδα απεξάρτησης του προγράμματος του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, σάκων με κλοπιμαία από πλιάτσικο που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της μεγάλης διαδήλωσης της 12ης Φεβρουαρίου στο κέντρο της Αθήνας. Σημειώνεται πως η προϊστάμενη της Εισαγγελίας Αθήνας, Ελένη Ράικου, βάσει αυτών των καταγγελιών διέταξε εισαγγελική έρευνα.

Ads

 
Το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «μετά από τη διαβίβαση εκ μέρους της Διοίκησης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (Δαφνί) εμπιστευτικών αναφορών σχετικά με περιστατικό που σημειώθηκε σε μονάδα του νοσοκομείου και αφού είχαν ήδη ενημερωθεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και κάθε αρμόδιος φορέας, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης διέταξε το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας να προβεί στην άμεση διενέργεια ΕΔΕ με το ερώτημα της παύσης κάθε υπευθύνου».
 
Οι καταγγελίες φέρονται να κατατέθηκαν αρχικά στον Διοικητή του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου στο Δαφνί. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος, το οποίο επικαλείται τις καταγγελίες, η υπεύθυνη του προγράμματος απεξάρτησης «18ΆΝΩ» φέρεται «να κάλεσε γιατρούς και νοσηλευτές να δώσουν όρκο τιμής πως δεν θα αποκαλυφθεί τίποτα».
 
Το προσωπικό του «18ΆΝΩ» απάντησε τόσο στις καταγγελίες όσο και στα δημοσιεύματα. Η θεραπευτική ομάδα του «18ΆΝΩ» εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν 14 ψυχολόγοι, ειδικοί θεραπευτές και νοσηλευτές.
 

«Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα και ενέργειες που προσβάλλουν το επιστημονικό μας έργο, την αφοσίωσή μας στον αγώνα για απεξάρτηση αλλά και τη  γνωστή σε όλους ανθρωποκεντρική φιλοσοφία της Μονάδας, θα θέλαμε να θυμίσουμε ότι το 18 Άνω διαπνέεται από σταθερές αξίες, αρχές  και πλαίσιο, τα είκοσι τρία και πλέον χρόνια λειτουργίας του μέσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας.
 
Το 18 Άνω,  όλα αυτά τα χρόνια, τολμά να υποστηρίζει και να διεκδικεί καθημερινά και με σθένος  την πλήρη,  δημόσια και δωρεάν απεξάρτηση από τις ουσίες και να υπογραμμίζει την αξία της θεραπευτικής σχέσης, της ψυχοθεραπείας και της τέχνης, γεγονός που το καθιστά μάχιμο και πρωτοπόρο, σύμφωνα με τα δεδομένα της διεθνούς επιστημονικής εμπειρίας.  Να τονίσουμε ότι η ψυχοθεραπεία στην απεξάρτηση ισοδυναμεί με την  απελευθέρωση του ατόμου από τον καταναγκασμό της χρήσης  αλλά και  κάθε συμπεριφοράς που συνδέεται με τη χρήση, κι έχει στόχο την ισότιμη επανεγγραφή και επανένταξή του στην κοινωνία.  Επανένταξη, για έναν άνθρωπο που έζησε στο περιθώριο, σημαίνει  να ολοκληρώσει τη θεραπεία του και να βρει τη θέση του ως ενεργός πολίτης με άποψη, διεκδίκηση και αγωνιστικότητα. Να καταφέρει δηλαδή να «σπάσει» τα κοινωνικά στερεότυπα που τον  θέλουν χαμένο στις ουσίες, παραβάτη, επικίνδυνο.
 
Ως  θεραπευτές με πολύχρονη κλινική εμπειρία, γνωρίζουμε καλά ότι η εξάρτηση ως τρόπος ζωής είναι στενά συνδεδεμένη με την παραβατικότητα. Κυρίως όμως γνωρίζουμε ότι  η δύσκολη σχέση  των θεραπευόμενων  με το Νόμο είναι  σημαντικό κομμάτι της ψυχικής επεξεργασίας που θα κάνουν κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους προκειμένου να σταθούν ξανά όρθιοι και δυνατοί  σε μια δύσκολη κοινωνική πραγματικότητα.
 
Στο 18 Άνω  οι θεραπευτές καθημερινά και συνεχώς υποστηρίζουν  τους θεραπευόμενους με υπομονή και  κουράγιο ώστε να «κρατηθούν»,  παρά τα όποια πισωγυρίσματά τους, στο δρόμο της απεξάρτησης και της αλλαγής.  Σ΄ αυτήν τη διαδικασία αλλαγής, χρειάζεται μια θεραπευτική ομάδα που  να αντέχει, να επεξεργάζεται και να νοηματοδοτεί τα πράγματα,  με εργαλείο τη θεραπευτική σχέση και με προϋπόθεση το σεβασμό στο θεραπευόμενο άρα και στο θεραπευτικό απόρρητο, βασική αρχή της ιατρικής, νοσηλευτικής και θεραπευτικής δεοντολογίας.
 
Προτείνουμε και παρακαλούμε για τη σοβαρότητα στην αντιμετώπιση κάθε γεγονότος  που παίρνει δημόσιο χαρακτήρα, αναλογιζόμενοι τη δύσκολη μάχη που δίνουν οι θεραπευόμενοι για τη ζωή τους κόντρα στον ψυχικό και σωματικό θάνατο».

 
Σχετική ανακοίνωση εκδόθηκε χθες και από τους επιστημονικά υπεύθυνους του «18άνω» Κατερίνα Μάτσα και Αλέκο Κυρούση, στην οποία καταγγέλλεται η προσπάθεια «να συνδεθεί το έργο της απεξάρτησης με την ‘υπόθαλψη’ από τους θεραπευτές της παραβατικότητας των θεραπευομένων και με την απαξίωση όλων των θεραπευομένων του 18ΆΝΩ ως ‘πλιατσικολόγων’». Το tvxs.gr δημοσιεύει ολόκληρη την ανακοίνωση:
 

Ads

«Το 18ΆΝΩ δαιμονοποιείται και εμφανίζεται ως κέντρο παρανομίας, όπου θεραπευόμενοι τοξικομανείς κατά τη διάρκεια μεγάλης διαδήλωσης της 12 Φλεβάρη  ενάντια στο δεύτερο μνημόνιο μετέφεραν «κλοπιμαία» σε ξενώνα της κοινωνικής επανένταξης του 18άνω!
 
Δύο μήνες μετά από αυτή τη διαδήλωση εμφανίστηκε κάποια αναφορά νοσηλεύτριας προς τη Νοσηλευτική Υπηρεσία του Ψ.Ν.Α. που κοινοποιήθηκε από τη Νοσηλευτική Υπηρεσία και μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων προς τη Διοίκηση του Ψ.Ν.Α., για να ακολουθήσει κατ’ εντολή του Υπουργού η Εισαγγελική έρευνα και η ΕΔΕ με το ερώτημα της «παύσης» κάθε υπευθύνου!
 
Μ’ αυτό τον τρόπο επιχειρείται να συνδεθεί το έργο της απεξάρτησης με την «υπόθαλψη» από τους θεραπευτές της παραβατικότητας των θεραπευομένων και με την απαξίωση όλων των θεραπευομένων του 18άνω ως «πλιατσικολόγων».
 
Επιχειρείται  να αναχθεί ο σεβασμός στο θεραπευτικό απόρρητο, βασική αρχή της ιατρικής και θεραπευτικής δεοντολογίας σε «όρκο τιμής» που απαιτήθηκε από την επιστημονικά υπεύθυνη (ηλεκτρονική έκδοση εφημ. Βήμα 7/4/2012) για την συγκάλυψη «εγκληματιών». Απαξιώνεται η ίδια η απεξάρτηση και η κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων μέσα από ένα «στεγνό» πρόγραμμα και καλλιεργείται στη συνείδηση του κόσμου ότι ο τοξικομανής δεν γίνεται ποτέ καλά και ακόμα και αν ενταχθεί σε πρόγραμμα απεξάρτησης παραμένει «επικίνδυνο» άτομο. Καλλιεργούνται σκόπιμα εντυπώσεις ότι το 18άνω, η μεγαλύτερη δημόσια μονάδα απεξάρτησης, δεν επιτελεί θεραπευτικό  έργο αλλά «υποθάλπει εγκληματίες»!
 
Έτσι, αναβιώνουν όλα τα κοινωνικά στερεότυπα, που συντηρούν τον κοινωνικό ρατσισμό σε βάρος των τοξικομανών και στρώνουν το δρόμο σε «επιχειρήσεις- σκούπα».

Ως θεραπευτική ομάδα του 18ΆΝΩ  δηλώνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι καμία επίθεση, απ’ όπου και αν προέρχεται, δεν πρόκειταιι να μας λυγίσει.

Οι χιλιάδες των τοξικομανών που έχουν απεξαρτηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια με την βοήθεια του 18άνω και αποτελούν πλέον ενεργά μέλη της κοινωνίας, θεμελιώνοντας την καινούργια, χωρίς ουσίες ζωής τους σε αξίες και αρχές, μας δίνουν το κουράγιο να συνεχίσουμε να δουλεύουμε με αυταπάρνηση στην απεξάρτηση και στο 18άνω, παρά τους μισθούς πείνας, την διαρκή απειλή της απόλυσης μας από το Δημόσιο, την αναγκαστική συρρίκνωση των δράσεων της Μονάδας λόγω των μνημονιακών περικοπών που επιβάλλονται.
 
Θα έπρεπε να γνωρίζουν όλοι όσοι συκοφαντούν τη Μονάδα ότι η τοξικομανία ως τρόπος ζωής είναι στενά συνδεδεμένη με την παραβατικότητα, ενώ η θεραπεία απεξάρτησης κάνει τους  απεξαρτημένους ικανούς να βρίσκονται σε ρήξη με αυτήν, διεκδικώντας με ψηλά το κεφάλι, με αρχές και αξιοπρέπεια, τη θέση και το ρόλο τους μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Η απεξάρτηση είναι μια δύσκολη διαδικασία αλλαγών σε όλα τα επίπεδα, όχι ευθύγραμμη, με άλματα προς τα εμπρός αλλά και πισωγυρίσματα στον παλιό τρόπο ζωής, που αντιμετωπίζονται από την θεραπευτική ομάδα, πάντα με επιστημονικά και θεραπευτικά κριτήρια για να ξεπεραστούν.
 
Ως 18ΆΝΩ, μαζί με τους απεξαρτημένους, τις οικογένειες, τους φορείς της απεξάρτησης, τον κόσμο της Επιστήμης της Τέχνης, του Πολιτισμού, το νομικό κόσμο, όλη την κοινωνία που αγωνίζεται να βγει από τις συμπληγάδες της κρίσης, θα δώσουμε τη μάχη για να υπερασπισθούμε  όχι μόνο το 18άνω αλλά ό,τι αυτό  αντιπροσωπεύει μέσα στην κοινωνία, την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή».

 
Τέλος ανακοίνωση εξέδωσαν και οι εργαζόμενοι στο «18ΆΝΩ». Διαβάστε εδώ την απάντηση των εργαζομένων.