Ακόμη ένα τόνο ηρωίνης εντοπίστηκε μέσα σε εγκαταλελειμμένα κοτέτσια σε αποθήκη στο Κορωπί, που χρησιμοποιούσε παλαιότερα ως ορνιθοτροφεία γνωστή εταιρεία, και συγκεκριμένα στην περιοχή Λαμπρικά μετά από αιφνιδιαστική επιχείρηση στη διάρκεια της νύχτας του λιμενικού σώματος ελληνικής ακτοφυλακής, στην οποία συμμετείχαν και δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας. Κατά την επιχείρηση έγιναν 14 συλλήψεις. Οι αρχές κατάσχεσαν 986 κιλά και 600 γραμμάρια ηρωίνης, που σύμφωνα με πληροφορίες, συνδέονται με τον εντοπισμό πριν περίπου δέκα ημέρες του ενός τόνου ηρωίνης σε άλλη αποθήκη στο Κορωπί και σε έπαυλη στη Φιλοθέη, για την οποία έχουν ήδη προφυλακισθεί εννέα άτομα μεταξύ των οποίων o 40χρονος εφοπλιστής Ευθύμης (Μάκης) Γιαννουσάκης.

Ads

Συνολικά οι αρχές, μέσα σε 10 ημέρες, έχουν κατασχέσει ποσότητα ηρωίνης που ξεπερνάει τους 2 τόνους. Πρόκειται για μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης που έχει βρεθεί πανευρωπαϊκά, «ενδεχομένως και παγκοσμίως», όπως είπε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Τις πληροφορίες για την εξάρθρωση του κυκλώματος φέρεται να έχει δώσει το ίδιο άτομο, που βοήθησε τόσο στην πρώτη επιχείρηση, όσο και στη δεύτερη. Ο συγκεκριμένος πληροφοριοδότης ήταν εκείνος που ενημέρωσε για το πλοίο με το οποίο έφτασαν στην Ελλάδα οι περίπου δύο τόνοι ηρωίνης, η αξία των οποίων εκτιμάται στα 60.000.000 ευρώ.

Η επιχείρηση του Λιμενικού έγινε υπό την συνεχή εποπτεία των αρμόδιων Εισαγγελικών Αρχών, από τα στελέχη της Διοίκησης Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του ΥΝΑ/Α.Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. και το Ομοσπονδιακό Γραφείο στην Αθήνα της Αμερικάνικης Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες όλα τα ναρκωτικά είχαν μεταφερθεί στην Ελλάδα με φορτηγό πλοίο «NOOR ONE», σημαίας Τόνγκο, που βρίσκονταν εδώ και καιρό στη θαλάσσια περιοχή της Ελευσίνας και παρακολουθείτο από τις διωκτικές αρχές. Το εν λόγω πλοίο μετέφερε την ποσότητα ηρωίνης από τα διεθνή ύδατα μεταξύ του Ομάν και του Πακιστάν, καθώς και την ποσότητα του ενός τόνου και 133,420 κιλών ηρωίνης, που είχε εντοπιστεί και κατασχεθεί στις 12 Ιουνίου σε αποθήκη στο Κορωπί.

Ads

Το «NOOR ONE» μπλοκαρίστηκε το Σάββατο το βράδυ και μετά από συντονισμένη επιχείρηση του λιμενικού συνελήφθησαν τα 11 μέλη του πληρώματος, στην πλειονότητά τους Τούρκοι, και άλλα τρία άτομα που φέρονται ως στελέχη της εταιρείας. Συνολικά συνελήφθησαν 14 άτομα, ανάμεσά τους δύο Έλληνες, μία γυναίκα που εμφανίζεται ως η εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας και ένας άνδρας. Ο τρίτος, εκτός του πληρώματος, είναι ένας αλλοδαπός που προσπάθησε να παραλάβει το φορτηγό. Ο Έλληνας που έχει συλληφθεί φέρεται να έχει βοηθήσει στη μεταφορά των ναρκωτικών ουσιών στην έπαυλη στη Φιλοθέη και ήταν υπό διαρκή παρακολούθηση εδώ και καιρό από την ασφάλεια του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά.

Πηγές αναφέρουν, ότι τα ναρκωτικά είχαν μεταφερθεί εδώ και καιρό με το δεξαμενόπλοιο «NOOR -1» στην Ελευσίνα και από εκεί με ειδικά διαμορφωμένο φορτηγό μεταφέρθηκαν στις δύο αποθήκες στο Κορωπί και στην έπαυλη στη Φιλοθέη. Η ηρωίνη τοποθετούνταν σε φορτηγό κάτω από καύσιμη ύλη ΠΕΛΕΤ, το οποίο και τη μετέφερε στις αποθήκες και στην βίλα της Φιλοθέης.

Το συγκεκριμένο πλοίο, κατασκευής του 1963, δεσμεύτηκε και κατασχέθηκε το βράδυ της Παρασκευής. Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει γνωστό σε ποια εταιρεία ανήκε. Όλοι οι συλληφθέντες κρατούνται στο κεντρικό λιμεναρχείο Πειραιά κι αναμένεται να οδηγηθούν αύριο Δευτέρα στην Εισαγγελία Πειραιά. Όλοι οι συλληφθέντες κρατούνται στο κεντρικό λιμεναρχείο Πειραιά και αναμένεται πιθανότατα αύριο να οδηγηθούν στην εισαγγελία Πειραιά.

Η δήλωση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, δήλωσε σχετικά: «Για τη χθεσινή νέα επιτυχία εντοπισμού και κατάσχεσης ενός ακόμη τόνου ηρωίνης, αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στο Λιμενικό Σώμα και στα στελέχη που συμμετείχαν σε αυτή την επιχείρηση. Σας τα μεταφέρω από τον Πρωθυπουργό, σας τα εκφράζω εγώ προσωπικά και βέβαια όλος ο ελληνικός λαός. Οι συντονισμένες προσπάθειες, η αμεσότητα στις επιχειρήσεις, το υψηλό αίσθημα επαγγελματισμού, η σοβαρότητα στην προετοιμασία και ο συνδυασμός όλων των πληροφοριών, οδήγησαν στο να κατασχεθεί η μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης που έχει βρεθεί σε ευρωπαϊκό και, ενδεχομένως σε παγκόσμιο επίπεδο»

«Κάποιοι που πιστεύουν ότι η Ελλάδα είναι ξέφραγο αμπέλι θα απογοητευτούν. Η Ελλάδα έχει αξιόπιστες αρχές ασφαλείας, έχει ένα Λιμενικό Σώμα, το οποίο δίνει μάχη σε όλα τα επίπεδα καθημερινά και αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια για την αυτοθυσία των ανδρών και των γυναικών του. Ιδιαίτερα, όμως, συγχαρητήρια αξίζουν στη Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λιμενικού Σώματος, στα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, σε όλες τις Ειδικές Δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος που συμμετείχαν σε αυτή την επιχείρηση, στη Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών Λ.Σ. και βέβαια στα Τμήματα Ασφαλείας και Πληροφοριών, τα οποία έδρασαν με πρωτοφανή αποτελεσματικότητα, συνδυάζοντας πάρα πολλές πληροφορίες», σημείωσε και κατέληξε;

«Το Λιμενικό Σώμα θα συνεχίζει να συνεργάζεται με όλες τις διεθνείς αρχές για την αντιμετώπιση της μεγάλης υπόθεσης που λέγεται λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Θα συνεχίσει να αξιοποιεί όλες τις διεθνείς συνεργασίες και πληροφορίες, για να μπορέσει να έχει στο μέλλον και άλλες τέτοιου είδους επιτυχίες. Οι έρευνες συνεχίζονται και ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε και περισσότερα στοιχεία για αυτή την πολύ μεγάλη υπόθεση και πολύ μεγάλη επιτυχία. Τέλος, θα ήθελα να μεταφέρω ξανά ότι, τα στελέχη του Λ.Σ. έχουν τα συγχαρητήρια του Πρωθυπουργού και, παράλληλα την απεριόριστη συμπαράστασή του σε αυτό το τιτάνιο έργο το οποίο επιτελούν».