Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας παραχώρησε στρατόπεδο στην Κοζάνη για να λειτουργεί ως χώρος προσωρινής κράτησης μεταναστών που δεν διαθέτουν έγγραφα ή ζητούν άσυλο. Ποιο ζήτημα ανακύπτει μέσα από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία; Γιατί αποφασίστηκε τώρα; Αντιμετωπίζεται στην ουσία του το μεταναστευτικό πρόβλημα;

Ads

Συνδρομή του ΥΠΕΘΑ
 
Το υπουργικό συμβούλιο εξουσιοδότησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να καταστεί δυνατή η κράτηση -έως και 1000 κάθε φορά- μεταναστών οι οποίοι εντοπίζονται να περνούν τα ελληνικά σύνορα, είτε χωρίς έγγραφα, είτε αιτούμενοι ασύλου. Πρόκειται για τη δημιουργία του πρώτου αντίστοιχου χώρου ο οποίος θα λειτουργεί σε στρατόπεδο που παραχωρεί ο στρατός. Πληροφορίες θέλουν την εγκατάσταση να φυλάσσεται περιμετρικά από την Ελληνική Αστυνομία και εσωτερικά από ιδιωτική εταιρεία security.
 
Ζητούμενο οι συνθήκες
 
«Το μεγάλο ζήτημα με όλους αυτούς τους χώρους είναι ότι σχεδόν ποτέ δεν παρέχουν τις απαραίτητες ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης τις οποίες η Ελλάδα υποχρεούται να διασφαλίζει για όλους τους αλλοδαπούς υπηκόους οι οποίοι κρατούνται. Αυτό συμβαίνει είτε λόγω αρχικών ελλείψεων, είτε λόγω μετέπειτα συνωστισμού ο οποίος ξεπερνά τις εκάστοτε υποδομές οι οποίες έχουν σχεδιαστεί. Σε κάθε περίπτωση, παραβιάζονται τα δικαιώματα των κρατούμενων», δηλώνει στο tvxs.gr ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι Παναγιώτης Δημητράς.
 
Ανάμεσα σε άλλα, ο ίδιος επικαλείται το παράδειγμα στρατοπέδου της Θεσσαλονίκης το οποίο είχε μετατραπεί σε οικισμό Ρομά και που σήμερα αποτελεί «ένα τρισάθλιο γκέτο»: «Σύμφωνα με την εμπειρία μας, είναι σχεδόν σίγουρο ότι ακόμη και αν αυτός ο χώρος λειτουργήσει σωστά τον πρώτο μήνα, δεν θα συμβεί το ίδιο στη συνέχεια».
 
Με φόντο τον ΟΗΕ
 
Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, η Ελλάδα κρίνεται στις 8-9 Μαΐου από την Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων, στη Γενεύη. Η διαδικασία είχε ανακληθεί τον Οκτώβριο «για λόγους ανωτέρας βίας», υπό την επίκληση των οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων στη χώρα. Στις 6-7 Ιουνίου εξετάζονται οι επιδόσεις της Ελλάδας από την Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, μία διαδικασία η οποία είχε επίσης αναβληθεί με την αιτιολογία ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να αποστείλει τους εκπροσώπους του στην έδρα του Οργανισμού.
 
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πρωτοβουλίες όπως η αξιοποίηση του στρατοπέδου της Κοζάνης για την κράτηση μεταναστών αναλαμβάνονται ακριβώς ενόψει αυτών των δύο ακροάσεων, κατά τη διάρκεια των οποίων η Ελλάδα οφείλει να επιδείξει έργο. Άραγε, θα πείσει;
 
Μακριά από τη λύση
 
«Η ευκαιριακή αντιμετώπιση του προβλήματος, με τη δημιουργία ενός αντίστοιχου χώρου υποδοχής, δεν μπορεί να παρουσιαστεί ως ένα ικανοποιητικό μέτρο. Όπως βλέπουμε να συμβαίνει και με τις φυλακές, τα όποια αποσπασματικά μέτρα αποσυμφόρησης δεν εμποδίζουν την εκ νέου και περαιτέρω συμφόρηση των εγκαταστάσεων», υπογραμμίζει το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, δια στόματος του κ. Δημητρά.
 
Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης τονίζει: «Στην Ελλάδα δεν λειτουργεί το σύστημα ασύλου, το οποίο υποτίθεται ότι θα βελτιωνόταν δραστικά από την αρχή του έτους. Χρειάζονται ταχύτατες διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων, κυρίως στην είσοδο, στα πρότυπα παλιότερης πρότασης του Συνηγόρου του Πολίτη. Αντί αυτού, οι ελληνικές αρχές ουσιαστικά δεν δέχονται αιτήσεις, ώστε να μη ‘χρεωθούν’ υψηλό ποσοστό απόρριψης. Πρόκειται για μία τραγική κατάσταση την οποία η μία κυβέρνηση παραδίδει στην άλλη. Από την πλευρά μας, διοργανώνουμε σε εβδομαδιαία βάση εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Πέτρου Ράλλη, όπου γίνεται κυριολεκτικά χαμός».
 
Σε αυτό το μήκος κύματος θα διατυπωθούν οι αντίστοιχες ενστάσεις στις αρμόδιες επιτροπές του ΟΗΕ, ενώπιον των οποίων η Ελλάδα καλείται -επιτέλους- να παραστεί. Αυτή τη φορά, «ενισχυμένη» με ένα στρατόπεδο για 1000 μετανάστες στο ενεργητικό της.