Στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε ο Ότμαρ Κάρας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που βρίσκεται στην Αθήνα ως επικεφαλής της επιτροπής των ελεγκτών της τρόικας. Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι κατά τη συνάντηση που είχαν στο Στρασβούργο στις 11 Δεκεμβρίου ο Αλέξης Τσίπρας δεν του απαντούσε αναφορικά με τις προτάσεις του για την χώρα. Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ οι ισχυρισμοί του Κάρας είναι «ψευδείς και συκοφαντικοί» και γεννούν ερωτηματικά. Στον αντίποδα οι ευρωβουλευτές της επιτροπής που ελέγχει τα πεπραγμένα της τρόικας χρεώνουν στην τριμερή λάθη, παραλείψεις και αποφάσεις που πάρθηκαν με το «πιστόλι» στον κρόταφο. Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να κρύψει την έρευνα που διεξάγει το ευρωκοινοβούλιο προαναγγέλλοντας ότι η επόμενη Βουλή θα προχωρήσει στην σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει όλη την αλήθεια για το μνημόνιο. Οι λεγόμενοι «ελεγκτές της τρόικας» είχαν νωρίτερα συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ενώ μίλησαν και στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Ads

 
Κάρας (ΕΛΚ): Απαραίτητη η τρόικα
 
Το ενδιαφέρον της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου που ελέγχει τα πεπραγμένα της τρόικας για το βαθμό συμμετοχής της ελληνικής Βουλής στο έργο και την υλοποίηση των προγραμμάτων της τρίμερους εξέφρασε το απόγευμα της Τετάρτης ο Ότμαρ Κάρας, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κατά τη συνάντηση των ευρωβουλευτών με τους αντιπροέδρους και τα προεδρεία των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής.
 
Ο Ότμαν Κάρας υποστήριξε ότι η τρόικα ήταν απαραίτητη καθώς η ΕΕ δεν ήταν σε θέση να επιλύσει την κρίση καθώς δεν είχε τα σωστά εργαλεία. Ήταν πάντως επιφυλακτικός στις εκτιμήσεις του επισημαίνοντας ότι «η τρόικα είναι μία προσωρινή ενδιάμεση λύση που δεν βασίζεται στο ευρωπαϊκό δίκαιο, αλλά στην διακυβερνητική διαδικασία» και ότι χρειάζεται ένας ευρωπαϊκός θεσμός που θα βασίζεται στο ευρωπαϊκό δίκαιο.
 
«Πρέπει ως Κοινοβουλευτικοί του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αξιολογούμε, να ρωτάμε, να ελέγχουμε τι κάνει η τρόικα και οι διάφοροι θεσμοί που υπάγονται στην Τρόικα, να κοιτάμε και μπροστά. Θέλουμε να υπάρξει μια βιώσιμη, μακροπρόθεσμη λύση, γιατί όλοι γνωρίζουμε πως κανείς δεν είναι τέλειος. Πρέπει να αναλύσεις και να δώσεις συμβουλές για το μέλλον. Για μας, είναι σημαντικό, καμία ευρωπαϊκή απόφαση να μην λαμβάνεται χωρίς τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Καμία πολιτική απόφαση χωρίς την συμμετοχή των Κοινοβουλίων γενικότερα να μην λαμβάνεται» σημείωσε.
 
Η σύγχυση με τις δηλώσεις για τον Τσίπρα
 
Στις δηλώσεις του Ότμαρ Κάρας για τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης δημιουργήθηκε αρχικά σύγχυση καθώς σύμφωνα με την διερμηνεία, ο Ο. Κάρας υποστήριξε ότι συναντήθηκε επί μια ώρα με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Κύπρου και εκείνος δεν είχε να του παρουσιάσει προτάσεις για τη χώρα του και επαναλάμβανε ότι εμπιστεύεται την έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μετά τη συνεδρίαση δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Ο. Κάρας αν είπε Κύπρος (Cyprus) ή Τσίπρας και εκείνος διαβεβαίωσε ότι μιλούσε για τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΡΙΖΑ: Ψευδείς και συκοφαντικοί οι ισχυρισμοί του Κάρας
 
«Ερωτηματικά γεννούν οι ψευδείς και συκοφαντικοί ισχυρισμοί του κ. Κάρας σε βάρος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα σήμερα στη συνεδρίαση της επιτροπής με την αντιπροσωπεία του ελληνικού Κοινοβουλίου. Ο κ. Κάρας, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δηλαδή του κόμματος της κ. Μέρκελ και του κ. Σαμαρά, στην Επιτροπή, ισχυρίστηκε ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με τους συνεισηγητές ζητούσε προτάσεις από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ και δεν έπαιρνε απαντήσεις» αναφέρουν σε κοινή δήλωση τους ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής και οι βουλευτές Ν. Βαλαβάνη, Π. Λαφαζάνης και Θ. Δρίτσας.
 
«Τους απαράδεκτους αυτούς ισχυρισμούς δεν μπορούσε να πιστέψει ούτε η μεταφράστρια η οποία υπέθεσε ότι δεν αφορούν τον Αλέξη Τσίπρα αλλά την Κύπρο. Τους ανυπόστατους αυτούς ισχυρισμούς δεν υιοθέτησε ο έτερος των συνεισηγητών στο γεύμα των ευρωβουλευτών με το προεδρείο του ελληνικού Κοινοβουλίου. Υπενθυμίζουμε ότι στη συγκεκριμένη συνάντηση παραδόθηκε στην επιτροπή ένα εκτενές και αναλυτικό κείμενο συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στη δουλειά της επιτροπής. Υπενθυμίζουμε επίσης μετά από πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ η επιτροπή θα συναντήσει στην Ελλάδα και οργανώσεις κοινωνικής αλληλεγγύης. Αυτοί οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί του ομοϊδεάτη της κ. Μέρκελ και του κ. Σαμαρά, δεν πρόκειται να εμποδίσουν την έρευνα που ξεκίνησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και θα είναι κόλαφος για τα μνημόνια και τους υποστηρικτές της Τρόικα». 

«Πρόκειται για απρέπεια και χοντράδα» τόνισε σε ραδιοφωνικό σταθμό ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, προσθέτοντας ότι ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου «έκανε το χατίρι στον φίλο του κ. Σαμαρά και δε σεβάστηκε ούτε την ιδιότητά του, ούτε τη χώρα που τον φιλοξενεί.»
 
Νγκοκ (Σοσιαλιστικό Κόμμα): Πιστόλι στον κρόταφο βάζει η τρόικα
 
«Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλιώς η Ελλάδα θα έχει επί δεκαετίες λιτότητα» ήταν η θέση του Λεμ Χοάνγκ Νγκοκ, συνεισηγητή της Επιτροπής, κατά την συνεδρίαση με προεδρεία Επιτροπών της Ελληνικής Βουλής. «Και στην Ευρώπη η αίσθηση είναι ότι δεν οδήγησαν πουθενά οι προτάσεις της τρόικας και ελήφθησαν αποφάσεις που οδήγησαν όχι σε περισσότερο δημοκρατικό έλεγχο»
 
Σε άλλες δηλώσεις του νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο επισήμανε ότι η τρόικα βάζει «το πιστόλι στον κρόταφο» των χωρών που βρίσκονται σε κρίση επιβάλλοντας πολιτικές λιτότητας. Όσον αφορά την Ελλάδα προειδοποίησε ότι «χωρίς αλλαγή πολιτικής, ο αποπληθωρισμός θα παγιωθεί και η κοινωνική κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται». Για να βγει η Ελλάδα από την κρίση, πρέπει να «συνεχιστεί η απαραίτητη μεταρρύθμιση του κράτους και κυρίως να ενισχυθεί ο μηχανισμός είσπραξης φόρων, ενώ ένα μέρος του χρέους της χώρας που διακρατούν οι ευρωπαίοι πιστωτές της μπορεί να διαγραφεί» πρόσθεσε ο Χοάνγκ-Νγκοκ σημειώνοντας παράλληλα ότι η ΕΚΤ έχει επωφεληθεί σημαντικά από τα ελληνικά ομόλογα που εξακολουθεί να διακρατεί.
 
Πρόσθεσε επίσης ότι και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν επίσης επωφεληθεί πολύ από την κατάσταση. «Η πτώση των επιτοκίων στη Γαλλία ή τη Γερμανία για παράδειγμα συνδέεται άμεσα με την κερδοσκοπία εις βάρος του ελληνικού χρέους» τόνισε και υπογράμμισε ότι θα ήταν δίκαιο τα κέρδη αυτά να τα μοιραστούν με την Ελλάδα στο πλαίσιο της αλληλεγγύης πάνω στην οποία πρέπει να επανιδρυθεί η Ευρώπη». 
 
Λάθος προσέγγιση
 
«Θεωρούμε ότι ήταν ανεύθυνος ο δανειστής και όχι μόνο ο δανειζόμενος» είπε ο Ευρωβουλευτής Φιλιπ Λάμπερτς, ενώ ο Φιλανδός Νιλς Τόρβαλντς παραδέχθηκε ότι «οι Φιλανδοί προσεγγίσαμε λάθος το θέμα της Ελλάδας» και ότι «δεν πρέπει να αναζητάμε αποδιοπομπαίους τράγους». Επίσης ο Ευρωβουλευτής Γιούργκεν Κλούτε τόνισε ότι υπάρχει ζήτημα δημοκρατικού ελέγχου και ότι πρέπει να υπάρχει παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όταν γίνονται διαπραγματεύσεις για προγράμματα.
 
Κριτική από Έλληνες βουλευτές
 
Στην τοποθέτησή του, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από τον ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως το Ευρωκοινοβούλιο «έβλεπε με απάθεια να συντελείται μια τραγωδία στη Ελλάδα, από τις πιο μελανές σελίδες σε ειρηνική περίοδο». «Αυτό που συνέβη δεν ήταν διάσωση, αλλά η απόλυτη καταστροφή», συμπλήρωσε, κάνοντας παράλληλα λόγο για ακύρωση του ρόλου της Βουλής κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
 
Ανέφερε ότι η συμπεριφορά των χωρών της Ε.Ε., ιδίως της Γερμανίας, απέναντι στην Ελλάδα είναι «συμπεριφορά απέναντι σε αποικία και χειρότερα» και σημείωσε πως όλα τα προγράμματα διάσωσης δεν είχαν καμία δημοκρατική νομιμοποίηση, καθώς οι συμφωνίες έγιναν με «το πιστόλι στον κρόταφο» και υπό τον εκβιασμό της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Ζήτησε τέλος από την επιτροπή να συντάξει μία έκθεση που θα βοηθήσει την Ελλάδα.
 
«Αν δεν υπάρξει αναθέρμανση της οικονομίας στην επίσκεψη που θα κάνετε κύριε Κάρας του χρόνου δεν θα δείτε τα πράγματα καλύτερα θα τα δείτε χειρότερα και δεν σας το λέει αυτό ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης αλλά ένας βουλευτής που στηρίζει την κυβέρνηση» σχολίασε ο Δημήτρης Κρεμαστινός από το ΠΑΣΟΚ.
 
* Η συνάντηση της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου που ελέγχει το ρόλο της τρόικας στις χώρες που μπήκαν σε Μνημόνιο με τον Αντώνη Σαμαρά κράτησε μισή περίπου ώρα και ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις. Οι ευρωβουλευτές Ότμαρ Κάρας και Λιέμ Χοάνγκ Νγκοκ παρουσίασαν στον πρωθυπουργό τα αποτελέσματα της έκθεσής τους στα οποία κατέγραψαν τις αδυναμίες στο πρόγραμμα και στον σχεδιασμό της τρόικας. Κατόπιν οι Κάρας και Νγκοκ συναντήθηκαν με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη και στη συνέχει την αίθουσα Γερουσίας της Βουλής όπου και ενημέρωσαν τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων. Την Πέμπτη το κλιμάκιο της Ευρωβουλής θα συναντηθεί με τον υπ. Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
 
Τα αποτελέσματα της έκθεσης των ελεγκτών της τρόικας αναμένεται να έχουν κατατεθεί έως την Παρασκευή. Έως τις 17 Φεβρουαρίου θα πρέπει να παρθεί απόφαση και αυτή να προωθηθεί στην Ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου που αναμένεται να αποφασίσει το Μάρτιο.

Ads