Εκτός ελέγχου βρίσκεται η κατάσταση αναφορικά με την πανδημία του κοροναϊού  στη χώρα μας, με φόντο την επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον που έχει οδηγήσει σε «έκρηξη» των κρουσμάτων και της διασποράς.

Ads

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως ο δείκτης θετικότητας σήμερα Δευτέρα 3 Ιανουαρίου  κατέγραψε άνευ προηγουμένου ρεκόρ φτάνοντας το 24,75%, ενώ ο συνολικός αριθμός των τεστ (rapid και PCR) που πραγματοποιήθηκαν ανήλθε σε  146.476. Το αμέσως προηγούμενο ρεκόρ κατεγράφη χθες Κυριακή 2 Ιανουαρίου με 22,4% δείκτη θετικότητας, ενώ τα τεστ που πραγματοποιήθηκαν ήταν 78.679.

Σημειώνεται πως μέχρι πριν από δύο 24ωρα το ρεκόρ του δείκτη θετικότητας ήταν 16,7%, το οποίο είχε σημειωθεί στις 16 Νοεμβρίου 2020. Υψηλός δείκτης θετικότητας (16,3%) είχε καταγραφεί και την 1η Απριλίου του 2020, δηλαδή στην πρώτη φάση της πανδημίας. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως και στις δυο προαναφερθείσες περιπτώσεις ο αριθμός των διεξαχθέντων τεστ ήταν σημαντικά χαμηλότερος σε σχέση με την σημερινή συγκυρία.

Το «όριο συναγερμού» και οι επισημάνσεις Μητσοτάκη από … το Νοέμβριο

Ads

Υπενθυμίζεται επίσης ότι σύμφωνα και με τους ειδικούς το «όριο συναγερμού» είναι στο 4%. Σε αυτό το δεδομένο άλλωστε είχε σταθεί και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε το Νοέμβριο, όταν απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων επεσήμανε ότι ο αριθμός θετικότητας δεν ξεπερνούσε -τότε- το συγκεκριμένο όριο, οπότε δεν συνέτρεχε λόγος ανησυχίας.

Αξίζει να αναφερθεί πως την συγκεκριμένη περίοδο (πιο συγκεκριμένα από 1η Νοεμβρίου του 2021 έως 28 Νοεμβρίου του 2021) η μέση τιμή των κρουσμάτων ημερησίως ήταν 6.528. Την επόμενη περίοδο και συγκεκριμένα από 29 Νοεμβρίου του 2021 έως 26 Δεκεμβρίου του 2021 η μέση ημερήσια τιμή των κρουσμάτων έπεσε στο 5.375. Στην τελευταία όμως περίοδο (από 27 Δεκεμβρίου του 2021 έως 2 Ιανουαρίου) με την επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον η μέση ημερήσια τιμή εκτινάχθηκε στις 28.755.

Στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως και στην Ευρώπη η Ελλάδα σε απόλυτο αριθμό κρουσμάτων και σε θνησιμότητα

Όλα τα παραπάνω είναι δεδομένο ότι προκαλούν μεγάλο προβληματισμό, ιδιαίτερα αν δει τους αριθμούς και σε διεθνές επίπεδο, καθώς θα διαπιστώσει πως η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις τόσο σε απόλυτο αριθμό κρουσμάτων όσο και στην θνησιμότητα.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία από το Our World in Data η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως αλλά και στην Ευρώπη αναφορικά με τον αριθμό νέων κρουσμάτων, αλλά και τη θνησιμότητα, δηλαδή τους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού. 

Αριθμός κρουσμάτων παγκοσμίως

Ο δείκτης θνησιμότητας παγκοσμίως

Κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό στις χώρες της Ευρώπης

Κρούσματα σε απόλυτο νούμερο στις χώρες της Ευρώπης

Θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού στις χώρες της Ευρώπης

Θάνατοι σε απόλυτο νούμερο στις χώρες της Ευρώπης