Περίπου 180.000 με 200.000 «αιώνιοι φοιτητές» αναμένεται  να διαγραφούν από τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ τον Σεπτέμβριο, μετά τις σχετικές ανακοινώσεις του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος σημείωσε ότι «ο νόμος θα εφαρμοστεί», καθώς «φθάσαμε στον νομοθετικά καθορισμένο χρόνο».

Ads

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, από τους 596.000 φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ οι 300.000 χαρακτηρίζονται μη ενεργοί, δηλαδή είτε έχουν εγκαταλείψει οριστικά τις σπουδές τους είτε έχουν καθυστερήσει να πάρουν το πτυχίο τους. Από αυτούς υπολογίζεται ότι περίπου 180.000 με 200.000 θα διαγραφούν από τα ιδρύματα, με βάση το νέο νόμο.

Ο νόμος προβλέπει ότι από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ οφείλουν να διαγράψουν από τα μητρώα τους όσους είχαν εισαχθεί στα ΑΕΙ πριν από το 2006 και δεν κατάφεραν να περάσουν τις εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα.

Ειδικότερα, ο νόμος προβλέπει ότι όσοι φοιτητές εισάγονται από το ακαδημαϊκό έτος 2011-12 και μετά θα διατηρούν τη φοιτητική τους ιδιότητα μόνο για 12 εξάμηνα, αν πρόκειται για σχολές με διάρκεια σπουδών τα 4 έτη και 14 εξάμηνα. Για τμήματα με μεγαλύτερη διάρκεια σπουδών, όπως η Ιατρική, το μέγιστο χρονικό διάστημα για τη διατήρηση της φοιτητικής ιδιότητας είναι τα 16 εξάμηνα. Γενικά, ορίζεται ότι ο χρόνος σπουδών είναι ίσος με τον προβλεπόμενο χρόνο σπουδών για τη λήψη πτυχίου, προσαυξημένο κατά 2 έτη ή 4 εξάμηνα.

Ads