1.Η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί την… κυβέρνηση. Η αρχή γίνεται από τη δημόσια υγεία, με νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα στη Βουλή και προωθεί τη σύσταση της ΕΣΑΝ ΑΕ, μιας ανώνυμης δηλαδή εταιρείας, που θα διαχειρίζεται – αντί του Υπουργείου Υγείας ή άλλου κρατικού φορέα – τα οικονομικά των νοσοκομείων και των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων των οποίων πλέον η επιβίωση θα εξαρτάται καθαρά από το κέρδος.

Ads

2.Σφοδρές αντιδράσεις εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου για τον ΕΝΦΙΑ. Βουλευτές της ΝΔ επικρίνουν τον Γκίκα Χαρδούβελη, ενώ ο Λευτέρης Αυγενάκης από την ΝΔ μιλά για “αυτογκόλ” της κυβέρνησης και ο Νίκος Σηφουνάκης από το ΠΑΣΟΚ προτίθεται να καταψηφίσει την ρύθμιση

3.Πρόωρη χαρακτήρισε οποιαδήποτε συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Φώτης Κουβέλης, κατά τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, καθώς, όπως είπε, οι σχετικές διαδικασίες ξεκινούν στα τέλη Ιανουαρίου. «Μέχρι τότε έχουμε Πρόεδρο» ανέφερε. 

4.Το Ελεγκτικό Συνέδριο μπλόκαρε την σύμβαση της Lamda Development για το Ελληνικό. Το ΤΑΙΠΕΔ, όπως έχει κάνει και σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις, θα πρσφύγει κατά της απόφασης εντός 15 ημερών. 

Ads

5.Σε πλήρη απόγνωση φαίνεται να είναι η βρετανική κυβέρνηση με το θέμα του σκωτσέζικου δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας. Ο Ντέιβιντ Κάμερον σχεδόν παρακαλώντας την Σκωτία να μην φύγει από την Ένωση δήλωσε ότι «θέλουμε απελπισμένα να μείνετε». Δεν είναι τυχαία επιλογή άλλωστε η επιλογή της έπαρσης της σημαίας της Σκωτίας στην Ντάουνιγκ Στριτ στο Λονδίνο (κεντρική φωτογραφία).  

6. Λεπτομερές σχέδιο για την καταστροφή του Ισλαμικού Κράτους θα ανακοινώσει τις επόμενες ώρες ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, προετοιμάζει την διεθνή σύνοδο στην Σαουδική Αραβία προκειμένου να συνασπιστούν περίπου 40 χώρες στην μάχη κατά των τζιχαντιστών. «Οι ΗΠΑ και ο υπόλοιπος κόσμος απλώς δεν είναι διατεθειμένοι να παραμείνουν άπραγοι ενώ το κακό του Ισλαμικού Κράτους θα εξαπλώνεται», είπε ο Κέρι από την Βαγδάτη την ώρα που σε μια συνοικία της πόλης τρια παγιδευμένα αυτοκίνητα εκρήγνυνται σκοτώντας 10 ανθρώπους.