Αναταράξεις προκαλεί ο ΕΝΦΙΑ στο εσωτερικό της ΝΔ. Την Τρίτη, βουλευτές της ΝΔ επέρριψαν ευθύνες στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη ο οποίος επρόκειτο να τους ενημερώσει για την τελική ρύθμιση του φόρου, που κατατέθηκε εχθές στη Βουλή. «Δεν θα επανεκλεγούμε, μας καταστρέφετε», ήταν μία από τις διαμαρτυρίες που ακούστηκαν, σύμφωνα με τα Νέα. Στο μεταξύ, για την Πέμπτη μετατίθεται η ψήφιση της τροπολογίας για τον ΕΝΦΙΑ στη Βουλή μετά από σχετική απόφαση της διάσκεψης των Προέδρων, προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος για τη συζήτησή του.

Ads

Διαβάστε επίσης: Δεν θα ψηφίσει τη ρύθμιση του ΕΝΦΙΑ ο Σηφουνάκης

Το βράδυ της Τρίτης, ο υπουργός Οικονομικών επρόκειτο να ενημερώσει τους βουλευτές της ΝΔ για τη νέα ρύθμιση, ωστόσο κάτι τέτοιο τελικά δεν έγινε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, εν μέσω πολύ επικριτικών χαρακτηριμών εκ μέρους βουλευτών της ΝΔ, η βουλευτής Αννα Καραμανλή  ανέφερε: «Δεν μπορείτε να μας κοροϊδεύετε! Οι περισσότεροι από εμάς δεν θα επανεκλεγούν. Μας καταστρέφετε…».

Ads

«Ο ΕΝΦΙΑ προφανώς είναι ένας παντελώς άδικος νόμος και αυτή η διαρροή που υπήρχε ότι είναι ένας δίκαιος και σωστός νόμος είναι ανοησίες, διαστημικές ανοησίες», δήλωσε σήμερα ο βουλευτής της ΝΔ, Ανδρέας Ψυχάρης, μιλώντας στον Mega. Όπως είπε, δικαίως ενοχλήθηκε πολύς κόσμος, ενώ εξέφρασε και την άποψη ότι επλήγη και το προφίλ του πρωθυπουργού. «Υπάρχει και πολιτική ευθύνη στο θέμα αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θα έπρεπε να είχαμε κληθεί, οι βουλευτές της Ν.Δ. τουλάχιστον, κι αν ήθελε το ΠΑΣΟΚ να καλέσει τους δικούς του, να μας εξηγήσουν τι έκαναν ώστε και εμείς οι βουλευτές οι οποίοι βγαίνουμε στον κόσμο και μιλάμε στον κόσμο να έχουμε να πούμε εμείς τι μας μεταφέρει ο κόσμος και να λειτουργήσουμε καλύτερα ως κόμμα», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ομάδα 21 βουλευτών της ΝΔ ζήτησαν την αποπομπή του συμβούλου του υπουργού Οικονομικών, Νίκου Καραβίτη, ως «αρχιτέκτονα» του ΕΝΦΙΑ.

Απαντώντας στις επκρίσες ο Γκ. Χαρδούβελης δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται τις αντιδράσεις αλλά το πρόγραμμα φτάνει στο τέλος του. Συγκεκριμένα είπε: «Είναι φυσικό να προκαλέσει αντιδράσεις μιας τέτοιας έκτασης αλλαγή. Αντιλαμβάνομαι τις αντιδράσεις πολιτών στα λάθη που έγιναν αλλά διορθώνουμε λάθη και αποκαθιστούμε αδικίες και σήμερα και προχωρούμε σε περαιτέρω φοροελαφρύνσεις. Αντιλαμβάνομαι την πίεση των βουλευτών της συμπολίτευσης και σέβομαι το καθήκον τους να μεταφέρουν τις αγωνίες των πολιτών. Οφείλω όμως να πω ότι τώρα που το πρόγραμμα φτάνει στο τέλος του και αρχίζουμε να πατάμε στα πόδια μας με λιγότερες εξαρτήσεις και δεσμεύσεις, ρόλος μου και των βουλευτών είναι να διαφυλάξουμε την πορεία της κοινωνίας και της χώρας προς την έξοδο από την κρίση, να κάνουμε το σωστό και αναγκαίο για τη χώρα και τους πολλούς που δεν θέλουν να πάνε οι θυσίες χαμένες. Μας διακρίνει η υπευθυνότητα και όχι ο λαϊκισμός και η παροχολογία».