Πέντε αγνοούμενοι, από τη χθεσινή θεομηνία στη δυτική Αττική, αναζητούνται από τα συνεργεία διάσωσης της Πυροσβεστικής.

Ads

Πρόκειται για έναν κυνηγό 55 χρονών και τέσσερις οδηγούς φορτηγών και ΙΧ αυτοκινήτων.

Οι οδηγοί, σύμφωνα με αναφορές των συγγενών τους, τελευταία φορά βρίσκονταν στην περιοχή που είναι οι καντίνες στην παλιά εθνική οδό Μάνδρας-Θήβας. Σημειώνεται ότι στην περιοχή έχουν παρασυρθεί αυτοκίνητα από τα νερά και τα φερτά υλικά.

Απόδοση ευθυνών

Η επόμενη μέρα της πολύνεκρης τραγωδίας με τις φονικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική, βρίσκουν τη χώρα σε 3ήμερο Εθνικό πένθος και τον κρατικό μηχανισμό να εξακολουθεί να αναζητά αγνοουμένους αλλά και να προσπαθεί να ανταποκριθεί στις επείγουσες ανάγκες. 

Ads

Σύμφωνα με τον έως τώρα απολογισμό, 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο, δύο σοροί ακόμη δεν έχουν αναγνωριστεί, έξι αγνοούνται, 12 τραυματίες εξακολουθούν να νοσηλεύονται και ανυπολόγιστες είναι οι υλικές καταστροφές.

«Δεν είναι ώρα για την απόδοση ευθυνών. Προέχει να ομαλοποιήσουμε την κατάσταση. Δεν θα επιτρέψουμε καθυστερήσεις στην αποκατάσταση των πληγέντων», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στην ΕΡΤ.

«Δεν είναι τώρα η ώρα για απόδοση ευθυνών» σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς. Ωστόσο, έθεσε το θέμα του χωροταξικού σχεδιασμού της πρωτεύουσας, και από τα προβλήματα του παρελθόντος αλλά και σε μελλοντική βάση, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα ευρύτερο θέμα το οποίο χρειάζεται πιο αυστηρά κριτήρια.

«Είναι ανάγκη να εμβαθύνουμε στις αιτίες. Είναι ανάγκη να υπάρξει ένα συνολικό master plan για την αντιπλημμυρική προστασία της Δυτικής Αττικής», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης. «Εχουμε ηθική και πολιτική υποχρέωση να κάνουμε και απολογισμό για το αν υπήρξε όλα τα χρόνια σχεδιασμός, αν υλοποιήθηκαν έργα, πού διατέθηκαν τα σχετικά κονδύλια» επισήμανε.

«Υπάρχουν ευθύνες για πάρα πολλούς -και για τους δήμους και για τις περιφέρειες και για το κράτος και ατομικές ευθύνες- όμως, πρέπει να δούμε πώς θα αποκαταστήσουμε αυτές τις ζημιές και πώς θα φροντίσουμε να μην υπάρχει αντίστοιχη κατάσταση στο μέλλον» δήλωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού  Πρακτορείου Ειδήσεων.

Αποκαλυπτικός σε σχέση με τις ανθρώπινες παρεμβάσεις που έχουν γίνει στις πληγείσες περιοχές, ήταν ο  ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Παπανικολάου, μιλώντας στην ΕΡΤ και οπως είπε χαρακτηριστικά, «Η φύση είχε προειδοποιήσει για τη  τραγωδία από τη σφοδρή κακοκαιρία».

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθήνας Ηλίας Ζαγοραίος για τους θανάτους και τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία στη δυτική Αττική. Στόχος είναι να ελεγχθεί αν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως αξιόποινες πράξεις μεταξύ των οποίων και πολεοδομικές παραβάσεις.

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, για τους θανάτους και την καταστροφή περιουσιών, από την φονική καταιγίδα στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο, υπέβαλε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.«Δεν θα ήθελα να είμαι ένας κρίκος στην αλυσίδα δεκαετιών στρεβλώσεων της ελληνικής δημόσιας διοίκησης που προσπερνά τη μία βιβλική καταστροφή μετά από την άλλη, χωρίς να αναζητήσει τα αίτια. Θέλω λοιπόν να συνδράμω ως επικεφαλής της ΠΑΤΤ ώστε για αυτές τις ζωές που θρηνούμε και τις περιουσίες που καταστράφηκαν να αποδοθούν επιτέλους ευθύνες» είπε χαρακτηριστικά.