Μετά τις αποκαλύψεις του πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών, Αντώνη Κάντα, οι εισαγγελείς και οι ανακριτές καταρτίζουν νέο διευρυμένο κατάλογο κατηγορούμενων για εμπλοκή στην υπόθεση των μιζών για τα εξοπλιστικά συστήματα, επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου. Μάλιστα, ήδη έχουν εκδώσει δυο εντάλματα σύλληψης. Ο Δημήτρης Παπαχρήστος, εκπρόσωπος της εταιρίας οπλικών συστημάτων WEGMANN, συνηλήφθη λίγο πριν το μεσημέρι κατόπιν ενός εκ των δυο ενταλμάτων. Στο μεταξύ εξετάζεται το ενδεχόμενο από τις δικαστικές αρχές να προκύπτει από το υλικό σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Όπως 

Ads

Τον 78χρονο Δημήτρη Παπαχρήστο, κατονόμασε στην απολογία του ο προσωρινά κρατούμενος πρώην γενικός διευθυντής εξοπλισμών Αντώνης Κάντας. Ο Παπαχρήστου φέρεται να έδωσε στον  Κάντα συνολικό ποσό 750.000 ευρώ για την προμήθεια 24 αυτοκινούμενων πυροβόλων PZH2000 και λοιπού περιφερειακού υλικού.

Συγκεκριμένα ο Αντώνης Κάντας φέρεται να είπε στην απολογία του, εμπλέκοντας τον Δ.Παπαχρήστο: «Ένα άλλο εξοπλιστικό που πήρα προμήθεια ήταν το σύστημα Wegmann. Το ΓΕΣ είχε εισηγηθεί στον υπουργό την προμήθεια των συγκεκριμένων αυτοκινούμενων πυροβόλων, που είχαν εκπρόσωπο τον Δημήτρη Παπαχρήστο… Μου είπε ότι θα πάρω προμήθεια 0,5%, που αντιστοιχούσε σε 150.000.000 ευρώ». Επιπλέον ανέφερε: «Μετά τη σύμβαση ανοίχτηκε λογαριασμός στην τράπεζα UBP Ζυρίχης. Στον λογαριασμό κατατέθηκαν χρήματα μέσω της εταιρείας OXYLOS, ιδιοκτησίας του… Μου έδωσε και μετρητά στο γραφείο του στη Βουκουρεστίου… Μου έστειλαν και εξώδικο να επιστρέψω χρήματα αλλά δεν δέχτηκα ποτέ ότι τα είχα πάρει».

Η εν λογω σύμβαση υπεγράφη στις 5/7/2001, επί θητείας Τσοχατζόπουλου στο ΥΕΘΑ, μεταξύ δημοσίου και της εταιρείας KRAUUS – MAFFEI WEGMANN έναντι τιμήματος ύψους 195.709.774 εκατ. ευρώ. Οι κατηγορίες για την υπόθεση αφορούν ενεργητική δωροδοκία κατά του δημοσίου, παθητική δωροδοκία κατά του δημοσίου και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ads

Διαβάστε επίσης: Κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για τις αποκαλύψεις Κάντα

Σύμφωνα με Τα Νέα, δε, οι εκπρόσωποι των δικαστικών αρχών εξέτασαν το ενδεχόμενο να προκύπτει από το υπάρχον υλικό η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με βάση την υποδομή και τον ρόλο των προσώπων που συμμετείχαν στην διακίνηση του μαύρου χρήματος. Για όσους, επίσης, προκύπτει ευθεί εμπλοκή σε δωροδοκία ή ξέπλυμα χρήματος εξετάζεται η σύλληψή τους για τέλεση κακουργηματικών πράξεων, όπως συνέβη με τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ. Για να υπάρξει όμως τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με νομικούς, δεν αρκεί η απολογία του Κάντα αλλά ο συνδυασμός στοιχείων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Α. Κάντας φέρεται να κατονόμασε πέντε πολιτικούς, δυο επιχειρηματίες και ακόμη 17 πρόσωπα ως εμπλεκόμενους – έμμεσα ή άμεσα – σε μίζες.

Συνήγορος Κάντα: Μπορούν τώρα να φτάσουν στην άκρη του νήματος

«Μετά τα όσα κατέθεσε απολογούμενος ο κ. Κάντας υπάρχει πληθώρα στοιχείων που επιτρέπουν κι επιβάλλουν στις εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές να φθάσουν στην άκρη του νήματος της διαπλοκής στο χώρο των εξοπλιστικών προμηθειών των ενόπλων δυνάμεων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο συνήγορος του Αν. Κάντα, Γιάννης Μαντοζουράνης. Όπως σημειώνει, «αυτό μπορεί να γίνει υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι υπάρχει η απαραίτητη βούληση σε όλα τα όργανα του κράτους να συμβάλουν στην αποκάλυψη της αλήθειας, στην επιστροφή των χρημάτων στο Δημόσιο και στον καταλογισμό ποινικών ευθυνών χωρίς διακρίσεις, επιλεκτική αξιοποίηση ανακριτικών πράξεων και αντιμετώπιση υποθέσεων και προσωπων με δύο μετρα και δύο σταθμά». «Εν ολίγοις, όσοι θέλουν τώρα με αυστηρή προσήλωση στη νομιμότητα, μπορούν», καταλήγει.

Ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική για τα συστήματα K/B STINGER

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική εξέταση για την προμήθεια 54 συστημάτων K/B STINGER επί οχήματος και του αναγκαίου εξοπλισμού και ανταλλακτικών αρχικής υποστήριξης, για την οποία υπεγράφη στις 3/8/2000, επί Άκη Τσοχατζόπουλου, σύμβαση (030Α/2000) μεταξύ του δημοσίου και της εταιρείας STN ATLAS ELEKTRONIK έναντι τιμήματος 142.731.079 εκατ. ευρώ.

Βάσει των πορισμάτων που υποβλήθηκαν από τους επίκουρους εισαγγελείς διαφθοράς Αντώνη Ελευθεριάνο και Πόπη Παπανδρέου ασκήθηκε ποινική διώξη για τα ίδια αδικήματα με την προαναφερόμενη υπόθεση, δηλαδη για ενεργητική δωροδοκία κατά του δημοσίου, παθητική δωροδοκία κατά του δημοσίου και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και η υπόθεση ανατέθηκε στον ανακριτή Διαφθοράς Σπύρο Γεωργουλέα. Ήδη διαβιβάστηκαν από τον ανακριτή Διαφθοράς Γ. Μαλλή αντίγραφα της απολογίας του Αντ. Κάντα στην εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς Ελένη Ράικου, καθώς ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε σε σειρά εξοπλιστικών που συνδέονται με «μίζες».

SZ: Οι αποκαλύψεις πόθεση Κάντα θυμίζουν το σκάνδαλο Siemens

Την ίδια στιγμή η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung τιτλοφορεί ρεπορτάζ της, «Ένα σακ βουαγιάζ γεμάτο χαρτονομίσματα». Αναφερόμενη, μάλιστα, στο σκάνδαλο κάνει συγκρίσεις με το σκάνδαλο Siemens. «Η Rheinmetall AG και άλλοι κατασκευαστές όπλων απειλούνται στη Γερμανία με σκληρές ποινές και απαιτήσεις της Αθήνας για καταβολή αποζημιώσεων», γράφει η εφημερίδα. 

Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται: «Τέτοιες πληρωμές απέχουν ακόμη πολύ στην περίπτωση των κατηγοριών που επιρρίπτει ο Κάντας στις γερμανικές εταιρίες εξοπλισμών, ωστόσο πολλά είναι πιθανά. Τις περιπτώσεις της Rheinmetall και της Atlas Elektronik από τη Βρέμη, ερευνά εδώ και καιρό η τοπική εισαγγελία. Και στην περίπτωση της Krauss-Maffei Wegmann στο Μόναχο θα μπορούσε επίσης να εμπλακεί η τοπική εισαγγελία, η οποία αντιμετωπίζει με λίγη ευαισθησία τις μεγάλες επιχειρήσεις. Οι διωκτικές Αρχές του Μονάχου θα ενδιαφερθούν σίγουρα μετά τις ημέρες των εορτών για τα πρωτόκολλα ανακρίσεων του Κάντα».