Εξαιρετικά κρίσιμη είναι η υγεία των Τούρκων απεργών πείνας, Μεχμέτ Γιαϊλά και Ερντογάν Τσακίρ – βρίσκεται σε απεργία πείνας εδώ και 49 ημέρες -, όπως διαπίστωσε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ που τους επισκέφτηκε στο νοσοκομείο Ασκληπιείο όπου νοσηλεύονται.

Ads

 
Οι δύο Τούρκοι πολιτικοί πρόσφυγες, μαζί με ακόμη δύο συμπατριώτες τους (Χασάν Μπίμπερ, Αχμέτ Γιουκσέλ), κινδυνεύουν με έκδοση σε Γαλλία, Γερμανία και Τουρκία, κατά περίπτωση (Διαβάστε το ρεπορτάζ του tvxs.gr για την ιστορία των τεσσάρων πολιτικών προσφύγων). Ο Μεχμέτ Γιαϊλά τελικά δικαιώθηκε και το Εφετείο Αθηνών απέρριψε το σχετικό αίτημα για έκδοσή του στην Τουρκία, όπου διώκονται με τον γνωστό «τρομονόμο». Για τους υπόλοιπους οι αποφάσεις αναμένεται να εκδοθούν τις επόμενες ημέρες.
 
Ο Μεχμέτ Γιαϊλά αν και έχει δικαιωθεί πραγματοποιεί για δεύτερη φορά απεργία πείνας σε ένδειξη συμπαράστασης. «Η κατάσταση της υγείας τους είναι εξαιρετικά κρίσιμη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Τους απεργούς πείνας επισκέφτηκε η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βασιλική Κατριβάνου, μέλη του Τμήματος Δικαιωμάτων και μέλη της κομματικής οργάνωσης εργαζομένων του νοσοκομείου, ενώ παρόντες ήταν ο εκπρόσωπος των “Γιατρών του Κόσμου” Γιάννης Μουζάλας, η γιατρός και συνδικαλίστρια της ΟΕΝΓΕ Όλγα Κοσμοπούλου, καθώς και εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων του Ασκληπιείου.
 
«Οι δύο απεργοί πείνας αγωνίζονται με μέσο τη ζωή τους με αίτημα να μην εκδοθούν, αυτοί και οι σύντροφοί τους, σε χώρες όπου πιθανότατα θα υποστούν άδικη δίκη και βασανισμούς. Το γεγονός αυτό, ωστόσο, καθόλου δεν συγκινεί τις ελληνικές Αρχές: δύο φορές μέσα σε τέσσερις μέρες, συγγενείς και αλληλέγγυοι προσήχθησαν από τον περίβολο του νοσοκομείου στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, υποτίθεται για να εξακριβωθούν τα στοιχεία τους, ενώ σήμερα το πρωί αστυνομικοί της φρουράς απείλησαν να συλλάβουν το γραμματέα του Σωματείου, με πρόσχημα την ανάρτηση ανακοίνωσης αλληλεγγύης στους νοσηλευόμενους όπου αναφέρονταν τα ονόματά τους», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σημειώνει πως το γεγονός καταγγέλθηκε και στον διοικητή του Νοσοκομείο, με τον οποίο το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε επίσης, στο πλαίσιο της ίδιας επίσκεψης.
 
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει για μια ακόμα φορά την αλληλεγγύη του στους αγωνιζόμενους πρόσφυγες και τα μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης στου Πολιτικούς Κρατούμενους σε Τουρκία και Κουρδιστάν. Το αίτημά τους είναι δίκαιο, η προστασία της ζωής και της αξιοπρέπειάς τους είναι επιβεβλημένη και ο αγώνας τους θα πρέπει να προστατευτεί από κάθε είδους κρατικές σκοπιμότητες. Η Ελλάδα δεν είχε ως σήμερα, και δεν πρέπει να έχει απεργούς πείνας νεκρούς. Η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική δικαιοσύνη οφείλουν να εγγυηθούν ότι κανένας πολιτικός πρόσφυγας αιτών άσυλο δεν θα εκδοθεί σε χώρα όπου κινδυνεύει να υποστεί βασανιστήριο και άδικη δίκη», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.