Τέσσερις Τούρκοι πολιτικοί πρόσφυγες βρίσκονται από τα τέλη Σεπτεμβρίου σε απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για την έκδοσή τους σε Γερμανία, Γαλλία και Τουρκία αντίστοιχα. Και οι τέσσερις διώκονται για δράσεις αλληλεγγύης υπέρ των συμπατριωτών και για συμμετοχή σε κινήματα και οργανώσεις. Η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν πραγματοποιεί εδώ και μερικές ημέρες δράσεις συμπαράστασης και ενημέρωσης των πολιτών για την έκδοση των τεσσάρων. Στην κινητοποίησή τους οι αρχές απαντούν με διώξεις και προσαγωγές. Τα τελευταία 24ωρα επτά αλληλέγγυοι έχουν προσαχθεί τουλάχιστον τρεις φορές με την κατηγορία της «ρύπανσης περιβάλλοντος». «Αυτό δεν αφορά μόνο εμάς αλλά όλο τον ελληνικό λαό. Τον κάθε ακτιβιστή θα μπορούν να τον συλλαμβάνουν για μόλυνση περιβάλλοντος…», δηλώνει στο tvxs.gr ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αλληλεγγύης.
Ads
Πρόκειται για τους Ahmet Yüksel, Erdğan Çakır, Hasan Biber και Mehmet Yayla, οι οποίο εδώ και πάνω από 20 ημέρες πραγματοποιούν απεργία πείνας. Οι δύο πρώτοι κινδυνεύουν να εκδοθούν σε Γερμανία και Γαλλία αντίστοιχα, ενώ οι άλλοι δύο στην Τουρκία. «Και οι τέσσερις έχουν αιτηθεί πολιτικό άσυλο. Για τους Ahmet Yüksel και Erdğan Çakır υπάρχουν εντάλματα σύλληψης για εκκρεμείς αποφάσεις για ζητήματα που αφορούσαν δράσεις αλληλεγγύης υπέρ των συμπατριωτών τους. Τους αποδίδονται οι πράξεις της χρηματοδότησης παράνομης οργάνωσης και η συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση. Πρόκειται για ένα προβληματικό νομικό πλαίσιο που προβλέπει πολύ αυστηρές ποινές», δηλώνει η δικηγόρος τους Ελένη Σπαθανά μιλώντας στο tvxs.gr.
Όπως σημειώνει το αίτημά τους για χορήγηση πολιτικού ασύλου δεν έχει εξεταστεί. Το Συμβούλιο Εφετών έχει πρωτόδικα αποφασίσει την έκδοσή τους σε Γερμανία και Γαλλία με τον όρο πως δεν θα εκδοθούν στη συνέχεια στην Τουρκία. Και για τους δύο έχει γίνει προσφυγή στον Άρειο Πάγο και το επόμενο διάστημα αναμένονται οι αποφάσεις.
Σύμφωνα πάντα με την δικηγόρο για τους άλλους δύο, τους Hasan Biber και Mehmet Yayla, υπάρχει αίτημα έκδοσης από την Τουρκία με τις γνωστές αποδιδόμενες ενέργειες και κατηγορίες που προκύπτουν από τον τρομονόμο της Τουρκίας για συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση. Με αυτόν το νόμο διώκεται η πλειοψηφία των πολιτικών αντιφρονούντων εδώ και χρόνια.
Η κ. Σπαθανά μιλώντας στο tvxs.gr κάνει λόγο για μια διαδικασία που είναι «εξαιρετικά προβληματική». Έρευνες έχουν καταγράψει πως με μεγάλη ευκολία ενεργοποιείται μια πολύ επαχθής διαδικασία χωρίς έλεγχο ουσίας σε πολλά ζητήματα που θα έπρεπε κανονικά να ελεγχθούν, όπως για παράδειγμα τι συνθήκες θα αντιμετωπίσει ένας άνθρωπος που είναι πολιτικός πρόσφυγας και εκδίδεται ακόμη και σε μια χώρα της ΕΕ. Θα έπρεπε να ελέγχονται ουσιαστικά κυρίως βάσει τους διεθνούς δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφέρει και προσθέτει πως σε πολλές περιπτώσεις τα δικαστήρια δεν ελέγχουν σε βάθος και δεν μπαίνουν στη διαδικασία να ελέγξουν κατά πόσο η ζωή ενός ανθρώπου θα χειροτερέψει αν επιστρέψει στη χώρα του.
Σχετικά με τα αιτήματα έκδοσης από την Τουρκία η κ. Σπαθανά αναφέρει πως σε αυτά υπάρχει μια «συστηματοποίηση με προκατασκευασμένες κατηγορίες όπου οι περισσότερες από αυτές καταλήγουν στην κατηγορία του μέλους της παράνομης οργάνωσης, δηλαδή στην ουσία έχουμε την ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης». «Η Τουρκία δρομολογεί μια πολιτική πολύ συγκεκριμένη που βασίζεται σε αυτό. Προβάλει μεν ένα ευρωπαϊκό προφίλ αλλά οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων είναι καταγεγραμμένες σε όλες τις φάσεις. Μέχρι σήμερα τα περισσότερα δικαστήρια αποφασίζουν μη έκδοση και μη απέλαση πολιτικών προσφύγων και αγωνιστών στην Τουρκία», προσθέτει.
Διαβάστε την ιστορία των τεσσάρων πολιτικών προσφύγων και τις δράσεις τους σε Γερμανία, Γαλλία και Τουρκία για τις οποίες διώκονται. Αναλυτικά στην Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν.
«Ρύπανση περιβάλλοντος» ενάντια στο κίνημα αλληλεγγύης
Ο κίνδυνος έκδοσης των τεσσάρων πολιτικών προσφύγων έχει πυροδοτήσει ένα κίνημα αλληλεγγύης με πρωτοβουλία της «Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστών». Ο Ερκάν εκπρόσωπος της Επιτροπής μιλώντας στο tvxs.gr τονίζει πως οι τέσσερις δεν θα πρέπει να εκδοθούν καθώς είναι πολιτικοί πρόσφυγες. «Τι νόημα έχει να είσαι πολιτικός πρόσφυγας αν σε στέλνουν πίσω στη χώρα όπου διώκεσαι», αναφέρει και προσθέτει: «Κανείς αγωνιστής δεν θα πρέπει να εκδοθεί. Ζητούμε να εφαρμοστούν τα δικαιώματα των πολιτικών προσφύγων».
Σχετικά με τις κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών στο Σύνταγμα κατά τις οποίες οι αλληλέγγυοι, μέλη της Επιτροπής προσήχθησαν με την κατηγορία της «ρύπανσης και υποβάθμισης περιβάλλοντος» για ένα πανό που είχαν κρεμάσει σε δέντρο, ο Ερκάν σημειώνει πως «κάτι πρέπει να γίνει, δεν μπορούν να εμποδίζουν την πολιτική δράση για μόλυνση περιβάλλοντος». «Αυτό δεν αφορά μόνο εμάς αλλά το σύνολο του ελληνικού λαού. Τον κάθε ακτιβιστή, τον κάθε αγωνιστή θα μπορούν να τον συλλαμβάνουν για μόλυνση περιβάλλοντος». Επιπλέον καταγγέλλει πως από τους επτά συνολικά προσαχθέντες, ένας έχει χτυπηθεί αρκετά από τις αστυνομικές δυνάμεις. Σημειώνεται πως νομικοί εκφράζουν την άποψη πως το αδίκημα της ρύπανσης περιβάλλοντος αξιολογείται όχι κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης αλλά μετά από αυτήν.
«Η ρύπανση θα αξιολογηθεί όταν παραδοθεί ο χώρος. Τι άφησαν πίσω τους οι διαδηλωτές», αναφέρει και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αφρoδίτη Σταμπουλή, η οποία βρέθηκε το Σάββατο και τη Δευτέρα στο Σύνταγμα όπου τα μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης είχαν συγκεντρωθεί. «Είναι τελείως παράνομη η άποψη του αστυνομικού επικεφαλής ότι το πανό στο δέντρο αποτελεί ρύπανση, τελείως παράνομο να αγνοείται ότι είχαν την άδεια του δημάρχου να κάνουν την εκδήλωση».
Στη ΓΑΔΑ όπου τους πήγαν όπως είπε είδε ένα από τους αλληλέγγυους με μελανιασμένο χέρι, ενώ χτυπημένη ήταν και μια κοπέλα που επίσης είχε προσαχθεί. Οι αλληλέγγυοι έχουν προσαχθεί τις τελευταίες ημέρες τρεις φορές. Τη Δευτέρα επανήλθαν (στο Σύνταγμα) με την άδεια της δημοτικής αρχής, τονίζει η Αφροδίτη Σταμπουλή στο tvxs.gr, όμως και πάλι τους προσήγαγαν για ρύπανση περιβάλλοντος.
Η κ. Σταμπούλη τονίζει τη βίαιη πρακτική της αστυνομίας σε ανθρώπους που δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να μοιράζουν ενημερωτικά έντυπα για τους τέσσερις πολιτικούς πρόσφυγες. «Είναι απαράδεκτο», αναφέρει. Όπως και τις προηγούμενες φορές όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι. Η Αφροδίτη Στραμπούλη ήταν αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης που έγινε τη Δευτέρα από τις αστυνομικές δυνάμεις καθώς σημειώθηκε την ώρα που πήγαινε προς τη Βουλή.
«Είδα περιπολικά και ΜΑΤ να έχουν ορμήξει πάνω στους ανθρώπους. Είδα με τα μάτια μου τον πιο ηλικιωμένο να τον έχουν ρίξει στο γρασίδι και από πάνω του να είναι αστυνομικοί. Ζήτησα εξηγήσεις δείχνοντας τη βουλευτική μου ταυτότητα όμως απωθήθηκα με ασπίδες. Με έσπρωξαν. Μίλησα στον υπεύθυνο και μου απάντησε πως για ό,τι θέλω θα πρέπει να απευθυνθώ στο τμήμα Συντάγματος. Όταν πήγαμε μας είπαν πως οι προσαχθέντες δεν κρατούνταν εκεί αλλά στη ΓΑΔΑ. Έξω από την κεντρική πύλη της αστυνομικής διεύθυνσης περιμέναμε ώρες. Στην αρχή είχαν προσάγει πέντε άτομα μάλιστα ο ένας ήταν Βρετανός που έμεινε για συμπαράσταση, ενώ στη συνέχεια έφεραν ακόμη δύο άτομα, μια γυναίκα και έναν άνδρα», διηγείται στο tvxs.gr και προσθέτει πως «την προηγούμενη ημέρα είχαν αφεθεί για τον ίδιο λόγο που τους προσήγαγαν τη Δευτέρα».
Επιπλέον αναφέρει πως υπάρχουν καταγγελίες για ξυλοδαρμό και της γυναίκας. «Για τον ξυλοδαρμό της γυναίκας κινήθηκε ένας άνθρωπος που τον έβλεπα πρώτη φορά. Μου είπε πως ήταν νεοδημοκράτης αλλά υπήρξε και αυτός πρόσφυγας στη Γερμανία. Τους έπιαναν παρανόμως και τους έδερναν και δεν αντέχει μου είπε να τα βλέπει αυτά». «Θεωρώ όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες αυτής της χώρας που εξακολουθούν να είναι πολλοί, πολύ περισσότεροι από τους κυρίους Σαμαρά και Δένδια και τους παρατρεχάμενούς τους, θα υπερασπιστούν τα δικαιώματα των πολιτικών προσφύγων, θα υπερασπιστούν το δικαίωμα να εκφράζεται ελεύθερα μια ομάδα ανθρώπων σε μια πλατεία με ένα πανό και με ένα έντυπο που μοιράζει στους περαστικούς θα υπερασπιστούν δηλαδή στοιχειώδη δικαιώματα που μας αφορούν όλους».
ΣΥΡΙΖΑ: Αυθαίρετες προσαγωγές και βία
Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυθαιρεσίες της ΕΛ.ΑΣ απέναντι στην Επιτροπή Αλληλεγγύης στου Πολιτικούς Κρατούμενους στη Τουρκία και το Κουρδιστάν:
«Μετά τις αυθαίρετες συλλήψεις της Παρασκευής και την παρακώλυση συγκέντρωσης το Σάββατο, η παράνομη πρακτική της ελληνικής πολιτείας και της ΕΛ.ΑΣ απέναντι στην Επιτροπή Αλληλεγγύης στου Πολιτικούς Κρατούμενους στη Τουρκία και το Κουρδιστάν συνεχίζεται. Χθες το μεσημέρι, λίγες ώρες αφότου μέλη της Επιτροπής είχαν αθωωθεί από το μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών για την κατηγορία της ρύπανσης περιββάλοντος λόγω ανάρτησης πανό στην πλατεία Συντάγματος, δυνάμεις της Αστυνομίας πήγαν εκ νέου στην πλατεία για να εμποδίσουν την πραγματοποίηση εκδήλωσης για την οποία η Επιτροπή είχε σχετική άδεια από τον Δήμο Αθηναίων. Φαίνεται ότι η εντολή στην ΕΛ.ΑΣ ήταν η εκδήλωση να αποτραπεί με κάθε τρόπο.
Αμέσως μόλις μαζεύτηκαν οι πρόσφυγες στην πλατεία, λοιπόν, ΥΜΕΤ και αστυνομικοί περικύκλωσαν τους πρόσφυγες απο την Επιτροπή Αλληλεγγύης και τους προσήγαγαν με την βία στην ΓΑΔΑ, ενώ αρνήθηκαν να ελέγξουν την άδεια για την παραχωρήση του χώρου. Αντί γι’ αυτό χτύπησαν πρόσφυγες και αλληλέγγυους πολίτες που έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν. Βίαια απωθήθηκε και η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή, που βρισκόταν στην πλατεία Συντάγματος την ώρα των προσαγωγών σε συμπαράσταση στους πρόσφυγες. Οι πέντε προσαχθέντες πρόσφυγες κρατήθηκαν παράνομα στο κτίριο της ΓΑΔΑ για ταυτοποίηση των στοιχείων τους, σε μια διαδικασία που κράτησε ώρες, ενώ συνήθως διαρκεί μερικά μόνο λεπτά. Λίγο αργότερα, η Αστυνομία προσήγαγε βίαια για τον ίδιο λόγο άλλα δύο μέλη της Επιτροπής, που είχαν παραμείνει στην πλατεία μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό.
Οι αυθαίρετες προσαγωγές και η βία σε βάρος προσαχθέντων συνιστούν πρακτική παράνομη που πρέπει να σταματήσει άμεσα. Αντί να καλύπτει τέτοια περιστατικά, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη οφείλει να δώσει εξηγήσεις για την παρεμπόδιση μιας απολύτως νόμιμης συγκέντρωσης και τον ξυλοδραμό προσφύγων απεργών πείνας, που αποτελεί πράξη κρατικού εξτρεμισμού και προξενεί αποτροπιασμό».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >