Την εξαίρεση των Ταμείων των ένστολων από την υπαγωγή στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) ζητούν 20 κυβερνητικοί βουλευτές -19 βουλευτές της ΝΔ και ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- με τροπολογία που κατέθεσαν στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα. Από χθες, το θέμα των ένστολων έχει κάνει άνω κάτω τη ΝΔ. 

Ads

Με την τροπολογία που κατέθεσαν σήμερα οι 20 βουλευτές προτείνεται στην κυβέρνηση να δώσει στους φορείς επικουρικής ασφάλισης των ενστόλων περιθώριο μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου στο μεταξύ να δημιουργήσουν δικό τους ΝΠΙΔ (Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου) και να εξαιρεθούν από την υποχρεωτική ένταξη στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης.

«Στόχος της τροπολογίας είναι, εφόσον το ταμείο των ενστόλων έχει τις προϋποθέσεις βιωσιμότητας, να εκχωρηθεί στους ενστόλους και το δικαίωμα να αποφασίσουν, όπως και άλλες επαγγελματικές ομάδες, αν θα μεταφέρουν την επικουρική τους ασφάλιση στο ΕΤΕΑ ή σε ΝΠΙΔ», δήλωσε ο Αθανάσιος Νταβλούρος, που υπογράφει δεύτερος την τροπολογία μετά τον Δημήτρη Κυριαζίδη. Ο βουλευτής σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει λάβει γνώση της τροπολογίας και οι βουλευτές που υπογράφουν την τροπολογία είναι πλέον αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει λύση.

Την τροπολογία υπογράφουν οι βουλευτές Δημήτρης Κυριαζίδης, Αθανάσιος Νταβλούρος, Μιχάλης Κασσής, Ασημίνα Σκόνδρα, Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, Κωνσταντίνος Σκρέκας, Χρήστος Κέλλας, Γιάννης Καράμπελας, Ελένη Μακρή Θεοδώρου, Δημήτρης Χριστογιάννης, Ανδρέας Μαρίνος, Ιωάννης Πασχαλίδης, Παύλος Βογιατζής, Ασπασία Μανδρέκα, Γεωργία Μπατσαρά, Παναγιώτα Ιακωβίδου, Μάξιμος Σενετάκης, Γιώργος Γεωργαντάς, Μενέλαος Βλάχβεης και Γιώργος Δεικτάκης.

Ads

Άνω κάτω η ΝΔ 

 Από χθες το ζήτημα των ένστολων έχει βάλει φωτιά στην κυβέρνηση αλλά και στο εσωτερικό της ΝΔ. Ο Γιάννης Βρούτσης έφερε το θέμα της «ρήτρας αξιόμαχου» για να κάμψει τις αντιδράσεις κάτι που τελικά δεν συνέβη. Από την πλευρά του ο υπ. Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος σε παρέμβασή του ανέφερε ότι «η κυβέρνηση θα διασφαλίσει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και οι δρομολογημένες αποφάσεις είναι αποτέλεσμα έντονης και προσεκτικής μελέτης».
 
Παρά τις παρεμβάσεις των υπουργών, ωστόσο, στη ΝΔ το κλίμα είναι βαρύ καθώς γαλάζια στελέχη εκτιμούν πως θα χαθεί μεγάλο μέρος ψηφοφόρων που θα κατευθυνθεί προς τη Χρυσή Αυγή. Ο Φαήλος Κρανιδιώτης σε άρθρο του στο «antinews» υποστήριξε ξεκάθαρα πως με αυτές τις αποφάσεις η κυβέρνηση σπρώχνει με την «μπουλντόζα τους ενστόλους στην Χρυσή Αυγή».
 
Γι αυτό τον λόγο και μέχρι την τελευταία στιγμή γινόντουσαν αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο μετά από πιέσεις των βουλευτών της ΝΔ και την σύμφωνη γνώμη του Μαξίμου προς τους Χαρδούβελη – Βρούτση έτσι ώστε να ενοποιηθούν τα επικουρικά ταμεία των ένστολων αλλά χωρίς να θιγεί το εφάπαξ τους.
 
Παρέμβαση για το θέμα πάντως έκανε και ο Τάκης Μπαλτάκος. Ο πρώην γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου δήλωσε αποκλειστικά στο Real.gr: «Αν χάσεις τους ενστόλους αναδρομικά, δεν μπορείς να τους κερδίσεις εφάπαξ». Ο μέχρι πρότινος στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού εκτιμά πως οι ένστολοι χρήζουν ειδικής μεταχείρισης. Εξάλλου υπενθυμίζεται ότι μεταξύ άλλων ήταν εκείνος που είχε μπλοκάρει τη χορήγηση άδειας ενός έτους σε μετανάστες που καταγγέλλουν εγκληματικές πράξεις. Τελικά η ρύθμιση πέρασε πριν από περίπου ένα μήνα, με τους λιμενικούς κυρίως να εκφράζουν την πλήρη αντίθεση τους.