Η ψήφος ερρίφθη για την εκλογή προέδρου στη ΝΔ. Τα αποτελέσματα της καταμέτρησης δείχνουν καθαρή πρωτιά Μεϊμαράκη, με δεύτερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η γαλάζια εκλογική κούρσα θα συνεχιστεί στον δεύτερο γύρο, που θα διεξαχθεί στις 10 Ιανουαρίου.

Ads

Πρώτος στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου της ΝΔ, έρχεται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με ποσοστό πάνω από 40% και δεύτερος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό περίπου 30%. Τρίτος ο Απόστολος Τζιτζικώστας με ποσοστό κοντά στο 20% και τέταρτος ο Αδωνις Γεωργιάδης με κάτω από 10%.

Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σήμερα Δευτέρα.

Τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν οι Τζιτζικώστας και Γεωργιάδης παρουσιάζουν ενδιαφέρον λόγω των ενδεχόμενων συσχετισμών που θα δημιουργηθούν εν όψει του β’ γύρου.

Ads

Οι δηλώσεις μετά τις πρώτες πληροφορίες

Ο κ. Μεϊμαράκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους αργά τη νύχτα της Κυριακής, τόνισε ότι η μαζική προσέλευση του κόσμου στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου προέδρου της ΝΔ ήταν μια απάντηση στην κυβερνητική πολιτική από την οποία δεν είναι ευχαριστημένοι οι πολίτες.  Οσον αφορά το αποτέλεσμα δήλωνε ότι η εκλογή θα πάει σε δεύτερο γύρο και δεν τίθεται θέμα περί του αντιθέτου.

Δεύτερο γύρο στις 10 Ιανουαρίου προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβεβαιώνοντας ότι δεν προτίθεται να αποσύρει την υποψηφιότητα του, μετά τα πρώτα αποτελέσματα που τον δείχνουν δεύτερο στην γαλάζια εκλογική κούρσα.«Στις 11 Ιανουαρίου ξημερώνει μια καινούργια ημέρα για τη ΝΔ και την Ελλάδα», δήλωσε από το εκλογικό του κέντρο και πρόσθεσε ότι το ρεύμα δημιουργικής ανανέωσης στο δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών θα είναι νικηφόρο, καθώς όπως είπε, πρόκειται για άλλη εκλογή.

Την ήττα του στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ αναγνώρισε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, δίνοντας τα συγχαρητήρια του τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πρώτη και τη δεύτερη θέση αντιστοίχως. Όπως είπε εκείνος «θα συνεχίσει να εργάζεται με όλες τις δυνάμεις του για μια ενωμένη ΝΔ και μια σύγχρονη κεντροδεξιά παράταξη».

Διαβάστε όλα όσα προηγήθηκαν:
Η ψήφος για τον νέο αρχηγό της ΝΔ ερρίφθη

Λίγο πριν τις 22:00 το βράδυ της Κυριακής έκλεισαν τελικά οι κάλπες των γαλάζιων εκλογών, μετά από μία εκλογική διαδικασία που κράτησε σχεδόν 15 ώρες. Οι εκλογές κύλησαν ομαλά μέχρι τις 19:00 όταν και το ηλεκτρονικό σύστημα των εκλογών έπεσε, με το αιφνίδιο τεχνικό πρόβλημα να ξυπνάει μνήμες από το φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου στη Συγγρού. Τελικά μετά από κάτι περισσότερο από μισή ώρα το πρόβλημα, που δημιουργήθηκε γιατί είχε προγραμματιστεί να κλείσει στις 19:00 βάσει επισήμου προγράμματος, αποκαταστάθηκε και οι εκλογές συνεχίστηκαν κανονικά.

Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ξεπέρασε τον στόχο των 300.000 που είχαν θέσει τα στελέχη του κόμματος, με περισσότερους από 400.000 νεοδημοκράτες να προσέρχονται στις κάλπες. Το γεγονός αυτό οδήγησε και στην παράταση της ώρας περαίωσης της εκλογικής διαδικασίας.

Ωστόσο, ο αριθμός αυτός δεν αποτελεί ρεκόρ για τη ΝΔ, καθώς στη διαδικασία του 2009, όταν υποψήφιοι ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, οι ψηφοφόροι είχαν φτάσει τους 782.000.