Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσαν τόσο η απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Ωραιόκαστρου, να μην δεχτεί προσφυγόπουλα στο σχολείο του, όσο και μία δήλωση του δημάρχου της πόλης Αστέριου Γαβότση, που φέρεται να προτρέπει τους πολίτες σε αυτοδικία.

Ads

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Γονείς στο Ωραιόκαστρο διώχνουν τα προσφυγόπουλα από το σχολείο
Τι λένε στο tvxs.gr οι γονείς που αρνούνται τα προσφυγόπουλα στο σχολείο τους
Η γυναίκα που τα έβαλε με τους ρατσιστές του δήμου Ωραιοκάστρου

Όπως έγινε γνωστό, η εισαγγελική παραγγελία περιλαμβάνει δύο σκέλη: από τη μία η απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου δημοτικού σχολείου Μελισσοχωρίου να προβεί σε κατάληψη του σχολείου σε περίπτωση που καθίσουν προσφυγόπουλα στα ίδια θρανία με τα παιδιά τους κι από την άλλη δηλώσεις του Αστέριου Γαβότση, σε συγκέντρωση δημοτών του, που απαντάει σε πολίτη που τον ρωτάει αν τον προτρέπει «να ανοίξει κεφάλια», «Μπράβο. Αυτό το είπες εσύ, όχι εγώ».

Ο δήμαρχος αρνήθηκε ότι προέτρεψε τους πολίτες σε αυτοδικία, υποστηρίζοντας ότι τα όσα είπε είχαν αντίθετο νόημα απ’ αυτό που τους αποδίδεται. Ο ίδιος, πάντως, στο πλαίσιο της παραγγελθείσας προκαταρκτικής έρευνας καλείται να δώσει ανωμοτί κατάθεση, δηλαδή ως ύποπτος τέλεσης αξιόποινης πράξης.

Ads

Το επίμαχο βίντεο

Ο διάλογος είναι ο εξής:

Δήμαρχος: Εμείς σαν διοίκηση δεν έχουμε καμία απολύτως ενημέρωση.
Πολίτης: Αυτοί μας ζυγίζουν δηλαδή έτσι; Βλέπουν πώς θα αντιδράσουμε
Δήμαρχος: Με έχουν πει φασίστα, με είπαν ρατσιστή, με είπαν ξενοφοβικό. Δεν είμαι τίποτα από όλα αυτά. Το αντίθετο. Προσέξτε μιλάμε για έναν ιδιωτικό χώρο. Σαν διοίκηση δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να παρέμβουμε. Μπορείτε να παρέμβετε εσείς.
Πολίτης: Νόμιμα;
Δήμαρχος: Νόμιμα δεν υπάρχει
Πολίτης: Άρα μου λες να πάω να ανοίξω κεφάλια
Δήμαρχος: Μπράβο. Αυτό το είπες εσύ, όχι εγώ
Πολίτης: Ε ναι γιατί άμα βάλεις έναν παιδόφιλο, έναν βιαστή κανένας από εδώ δεν θα μπορεί να περπατάει. Και αυτό είναι θέμα χρόνου. Δες τι γίνεται στη Σουηδία, δες στη Νορβηγία. Πρέπει ως δήμος να οργανωθούμε για να είναι νόμιμο για να μη μας λέει ο κάθε γελοίος ότι είμαστε φασίστες.