Έρευνα για την υπόθεση του Σταύρου Παπασταύρου, συμβούλου του Μαξίμου επί κυβέρνησης Σαμαρά, διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας Αθανασίου και ανέλαβε ο εισαγγελικός λειτουργός, Ιωάννης Δραγάτσης.

Ads

Ο Σταύρος Παπασταύρου εκλήθη από τον εισαγγελέα σε ανωμοτί κατάθεση για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα σχετικά με την εμπλοκή του σε λογαριασμό ύψους 5,5 εκατ. ευρώ  που εντοπίστηκε από το υλικό της λίστας Λαγκάρντ. Δεν εμφανίστηκε στον εισαγγελέα αλλά δια του συνηγόρου του ζητησε προθεσμία προκειμένου να ετοιμάσει τις εξηγήσεις του για την υπόθεση. Η ακριβής ημερομηνία που θα βρεθεί ενώπιον του κ. Δραγάτση θα οριστεί μετά τις 15 Αυγούστου.

Διαβάστε:

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά φέρεται να προβάλει τον ισχυρισμό ότι το ποσό των περίπου 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, στην ελβετική HSBC για τον οποίο ελέγχεται από τον οικονομικό εισαγγελέα, δεν είναι δικό του κεφάλαιο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ίδιος υποστηρίζει πως το επίμαχο ποσό σχετίζεται με τον επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή και ότι ο ίδιος είχε απλώς τη διαχείριση του λογαριασμού.

Σημειώνεται ότι στον επίμαχο λογαριασμό ήταν επίσης συνδικαιούχοι ο πατέρας του δικηγόρου, ο οποίος έχει αποβιώσει, αλλά και η μητέρα του η οποία καλείται επίσης σε εξηγήσεις για τις ίδιες αξιόποινες πράξεις.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ο Σταύρος Παπασταύρου θα πρέπει να αποδείξει τον ισχυρισμό που προβάλει προσκομίζοντας στον εισαγγελέα πληρεξούσια ή άλλα στοιχεία και παραστατικά, κάτι που αναμένεται να ζητηθεί και από τον κ. Μιωνή, ο οποίος, επίσης, ελέγχεται για την υπόθεση.

Οι αντιδράσεις

«Ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου εκλήθη, επιτέλους, ως ύποπτος,  για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα σχετικά με την εμπλοκή του σε λογαριασμό ύψους 5,5 εκ. ευρώ που εντοπίστηκε από το υλικό της λίστας Λαγκάρντ», ανέφερε σε σχόλιο του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Υπενθυμίζουμε, απλώς, ότι επί μήνες, κι ενώ ο ελληνικός και διεθνής τύπος βοούσε, τόσο η πρώην όσο και η νυν ηγεσία της ΝΔ ουδέποτε απάντησε δημοσίως, δίνοντας διευκρινήσεις ή εξηγήσεις για τα συγκεκριμένα καθήκοντα του κ. Παπασταύρου, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων ή της προετοιμασίας επίσημων επισκέψεων του πρώην πρωθυπουργού στο εξωτερικό (Κατάρ, Γερμανία και αλλού). Τώρα, όμως, τα ψέματα τελείωσαν για όλους όσοι νόμιζαν ότι θα απολαμβάνουν ενός καθεστώτος  ασυλίας και ατιμωρησίας. Η   Δικαιοσύνη θα πρέπει να χύσει άπλετο φως σε αυτήν, καθώς και σε όλες τις παρόμοιες υποθέσεις», σημείωσε επίσης.

«Επικροτούμε την ενέργεια της Δικαιοσύνης να ρίξει φως σε μια σκοτεινή περίπτωση που απολάμβανε ως τώρα πλήρη ασυλία από την προηγούμενη εξουσία» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Σημείωσε επίσης πως είναι εντυπωσιακό «και, σε κάθε περίπτωση ύποπτο, ότι ο κ. Παπασταύρου ήταν ο μόνιμος και βασικός …”διαπραγματευτής” για λογαριασμό της ελληνικής πλευράς απέναντι στην τρόικα, σε όλη τη διάρκεια της αλήστου μνήμης συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, και μάλιστα χωρίς να έχει θεσμικό ρόλο, ενώ ήταν γνωστό ότι ενεχόταν στη λίστα Λαγκάρντ ως ύποπτος τουλάχιστον για φοροδιαφυγή».

«Η συκοφαντία σε βάρος του κ. Παπασταύρου συνεχίζεται, αλλά πέφτει στο κενό», απάντησε από την πλευρά της  η ΝΔ σε ανακοίνωσή της, επισημαίνοντας ότι  «ο έλεγχος της υπόθεσής του, ξεκίνησε από τη Δικαιοσύνη επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης. Αυτό το παραλείπουν. Τώρα απλώς εκδόθηκε το πόρισμα της έρευνας, βάσει του οποίου κανείς από τους ελεγκτές δεν βρήκε οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη ή στοιχείο φοροδιαφυγής και δεν προτείνει την επιβολή οποιουδήποτε προστίμου. Και αυτό το παραλείπουν.».

«Σε κάθε περίπτωση, η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη  κάνει τη δουλειά της και πολύ σύντομα θα δώσει απάντηση στους συκοφάντες. Την ώρα μάλιστα που προκύπτουν τεράστια πραγματικά σκάνδαλα σε βάρος μελών πρώην και νυν της σημερινής κυβέρνησης. Συκοφαντώντας τους άλλους δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν τις δικές τους ευθύνες», σημείωσε η ΝΔ.