Μήνυμα στήριξης της Κομισιόν αλλά και καθαρό αίτημα για ταχεία εφαρμογή των συμφωνηθέντων και κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης κόμισε ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ads

Η συνάντηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα και διαπιστώθηκε το πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας που υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ταυτόχρονα, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων και χωρίς αποκλίσεις από το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο.

Ο έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε στον κ. Μοσκοβισί την ανάγκη, μετά τη θετική έκβαση της πρώτης αξιολόγησης, να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι διαδικασίες του καθορισμού συγκεκριμένων μέτρων για την απομείωση του χρέους.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων είπε ότι η Κομισιόν θα είναι πάντα στο πλευρό του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης «για να χτίσουμε μια πιο δυνατή Ελλάδα μέσα στην ευρωζώνη».

Ads

Τόνισε ακόμη ότι «οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν ήδη και που έχουν συμφωνηθεί είναι απαραίτητες για να ενισχυθούν οι δομές της ελληνικής οικονομίας και να προσελκύσουν επενδύσεις εδώ».

Ο Πιερ Μοσκοβισί επεσήμανε ότι κανείς δεν μιλά πλέον περί grexit, αλλά ότι «μιλάμε για επιτυχία». «Ηθελα να έρθω εδώ» , πρόσθεσε, «έναν μήνα μετά την επίσκεψη του προέδρου Γιούνκερ, για να δείξω ότι η Κομισιόν στέκεται στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, ώστε να συνεχίσουμε με μεταρρυθμίσεις που θα παράγουν και ήδη παράγουν αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία».

Οι εξελίξεις στην Τουρκία

Στον διαλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πιερ Μοσκβισί αναφέρθηκαν στις εξελίξεις στην Τουρκία.

Ο έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι από την αρχή η κυβέρνηση υποστήριξε «τους δημοκρατικούς κανόνες και τη δημοκρατική νομιμότητα στην Τουρκία» προσθέτοντας ότι «όταν παίρνει φωτιά το σπίτι του γείτονά σου, ανησυχείς κι εσύ».

Ο Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε ότι αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία είναι επίσης πολύ σημαντικό για την Ευρώπη, αλλά και ότι τώρα «πρέπει να υπάρχει ένας έλεγχο». Και τόνισε ότι πρέπει να σεβαστούμε τη δημοκρατία «γιατί πολλοί μας ζητούν μια αναλογική και συνεκτική απάντηση εκ μέρους των τουρκικών αρχών τώρα».