Δύο μονάδες μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές - Ντέρμπι στις ευρωεκλογές

Tvxs Δημοσκόπηση

18:26 | 29 Μαρ. 2014
Τελευταία ανανέωση 14:08 | 30 Μαρ. 2014

Θύμα της «χαλαρής ψήφου» πέφτει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, στη μηνιαία δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το Tvxs.gr.

 
H αξιωματική αντιπολίτευση προηγείται κατά 2 μονάδες σε περίπτωση εθνικών εκλογών αλλά και με τόσο μεγάλη διαφορά στην παράσταση νίκης, ώστε οι ψηφοφόροι του να θεωρούν την επιτυχία σίγουρη ή και να στρέφονται προς μικρότερα κόμματα στις ευρωεκλογές. Το «Ποτάμι» καταλαμβάνει την 3η θέση με 9% στις ευρωεκλογές (7% στις εθνικές), ενώ το ποσοστό της «Χρυσής Αυγής» δείχνει καθηλωμένο. Στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών διαφωνεί με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για την συμφωνία με την τρόικα και την πορεία της οικονομίας.
 
Διαβάστε επίσης το άρθρο - ανάλυση του Π. Α. Τεμεκενίδη, Διευθυντή Ερευνών Palmos Analysis, για τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης. 

Αναλυτικά

Ειδικότερα στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές το 15,2% δηλώνει πως θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και το 15,1% ΝΔ. Ακολουθούν το Ποτάμι με 9%, η Χρυσή Αυγή με 7,3%, το ΚΚΕ με 5,2%, η ΕΛΙΑ με 3,3%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,8%, η ΔΗΜΑΡ με 1,5%, το ΛΑΟΣ με 1,4% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,1%. Το 14,4% δηλώνει πως δεν έχει ακόμη αποφασίσει τι θα ψηφίσει, ενώ το 11,2% δηλώνει πως δεν θα συμμετάσχει στη διαδικασία.
 

Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής για τις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 22,7%, η ΝΔ 22,6% και το Ποτάμι 14,5%. Η Χρυσή Αυγή 10%, το ΚΚΕ 7,5%, η ΕΛΙΑ 5,6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 4,7% και η ΔΗΜΑΡ 2,8%. 

Για τις εθνικές εκλογές καταγράφεται προβάδισμα δύο μονάδων για τον ΣΥΡΙΖΑ με 20,7% έναντι 18,8% της ΝΔ. Στο 8,2% η Χρυσή Αυγή, ενώ το Ποτάμι βρίσκεται στο 7%. Το ΚΚΕ στο 4,7%, το ΠΑΣΟΚ στο 3,4%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στο 2,8%, η ΔΗΜΑΡ στο 1,9% και οι Οικολόγοι Πράσινοι στο 1,5%. Ποσοστό 1% καταγράφεται στη δημοσκόπηση για το ΛΑΟΣ, ενώ το 11,9% δηλώνει πως δεν έχει ακόμη αποφασίσει τι θα ψηφίσει. 

Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής για τις εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 26,8%, η ΝΔ 25,2% και το Ποτάμι 10,3%, όπως και η Χρυσή Αυγή 10,3%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 6,1%, το ΠΑΣΟΚ 5,2%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 4,% και η ΔΗΜΑΡ 2,7%. 

Σημαντικό προβάδισμα για τον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στην παράσταση νίκης για τις εθνικές εκλογές με 50% έναντι 31% για τη ΝΔ. Παράλληλα το 52% δηλώνει πως επιθυμεί η σημερινή κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία, έναντι του 42% που τάσσεται υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Ως καταλληλότερος πρωθυπουργός εμφανίζεται ο «Κανένας» με 37%. Ο Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνει 36% και ο Αλέξης Τσίπρας 24%. 

Κάτω από το 50% βρίσκεται η συσπείρωση για τα δύο πρώτα κόμματα ενόψει ευρωεκλογών. Ωστόσο στη ΝΔ καταγράφεται μεγαλύτερη συσπείρωση από τον ΣΥΡΙΖΑ, 46% και 39% αντίστοιχα. Περίπου 10% του ΣΥΡΙΖΑ μετακινείται προς το Ποτάμι. Στο 6% είναι το αντίστοιχο ποσοστό για τη ΝΔ. Στο 17% η συσπείρωση για το ΠΑΣΟΚ – ΕΛΙΑ με το 11% να μετακινείται προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το 12% προς το Ποτάμι. 

Αντίθετα η συσπείρωση των δύο κομμάτων αυξάνεται στη σχετική μέτρηση για τις εθνικές εκλογές. Η ΝΔ βρίσκεται στο 53% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 51%, Αύξηση της συσπείρωσης και για το ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές που αγγίζει το 20%. Ωστόσο στις εθνικές εκλογές το ποσοστό των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που μετακινείται προς τον ΣΥΡΙΖΑ αυξάνεται στο 17% έναντι 11% για τις ευρωεκλογές.

Διαβάστε την Κυριακή το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης: Ανάλυση στα ..νερά του Ποταμιού: ποιοι και γιατί δηλώνουν ότι θα υποστηρίξουν το “Ποτάμι”. Επίσης: τι πιστεύουν οι πολίτες για τις ευρωεκλογές και τη σημασία τους, αλλά και η άποψή τους για το νέο μνημόνιο, τη έξοδο από την κρίση, την πορεία της οικονομίας και το πρωτογενές πλεόνασμα.
 

Κατηγορία άρθρου:

Tags άρθρου:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Εν έτει 1967, και δη μόλις έναν μήνα μετά την... εθνοσωτήριο «επανάσταση» της χούντας και του πουλιού, το να είσαι μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη ήταν τουλάχιστον... έγκλημα καθοσιώσεως. Ο Δ.Θ....
(1)
Το κλίμα διχασμού, τρομοκρατίας και εκφοβισμού που επέβαλε στην ελληνική κοινωνία η χούντα αποτυπώνεται, με τον πιο αποκαλυπτικό ίσως τρόπο, στην περίφημη «Ερώτηση Νο 9». Είναι, στην ουσία, η...
(1)
Το διάστημα 15 – 20 Ιουλίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) στους 30 δήμους που θα εφαρμοστεί έως το τέλος του έτους. Σύμφωνα με...
(0)

E-mail alerts

Θέλετε να ενημερώνεστε άμεσα για έκτακτα γεγονότα, θέματα ή πρόσωπα που σας ενδιαφέρουν όπως Ελλάδα, Palmos Anlysis, TVXS Επιλογές, Δημοσκόπηση Tvxs;

Κάντε το με ένα κλικ, στην νέα δωρεάν υπηρεσία e-mail alerts που σας προσφέρει το TVXS.
Για να εγγραφείτε, πρέπει να κάνετε log in.

Σχολιασμός, πατήστε για να δείτε τα σχόλια και να σχολιάσετε.

Powered by Pressflow, an open source content management system