Των θέσεων, αποφάσεων και πεπραγμένων του ΔΝΤ υπεραμύνθηκε σήμερα, η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. 

Ads

Μιλώντας σε εκδήλωση για τη διαφάνεια που οργάνωσε το Atlantic Council, η Λαγκάρντ υποστήριξε «δεχόμαστε σκληρή κριτική γιατί προσπαθήσαμε να είμαστε αδίστακτα ειλικρινείς». 

«Οι άνθρωποι μπορεί να αντιδρούν στις εκθέσεις μας και τα συμπεράσματά μας αλλά είμαστε αποφασισμένοι να είμαστε και έμπιστοι σύμβουλοι αλλά και ανελέητα ειλικρινείς με τα ευρήματά μας» πρόσθεσε, λέγοντας μάλιστα ότι το ΔΝΤ παρακολουθεί τις αγορές αλλά δεν καθοδηγείται από αυτές.

Μιλώντας για την Ελλάδα και αναφερόμενη στις σφοδρές αντιδράσεις που υπήρξαν για τις εκθέσεις του ΔΝΤ είπε και πάλι: «προσπαθήσαμε να είμαστε ειλικρινείς», ενώ σημείωσε ότι εκ του ταμείου αναγνωρίζονται οι τεράστιες θυσίες και η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας. 

Ads

Διαβάστε επίσης:

Για τις διαφορές των προβλέψεων του ΔΝΤ με αυτές των ευρωπαίων εταίρων υποστήριξε ότι αυτές οφείλονται στις εκτιμήσεις για τη δυνατότητα εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και της απόδοσής τους στην οικονομία. Τέλος επέμεινε ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει κι άλλες μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και το ασφαλιστικό. 

ΔΝΤ: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται περισσότερη λιτότητα…

Στο μεταξύ, σε άρθρο του στο imf.org, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται περισσότερη λιτότητα. Επιμένει, ωστόσο, για τις μεταρρυθμίσεις σε φορολογικό και ασφαλιστικό. 

Πιο συγκεκριμένα το Ταμείο αναφέρει: «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται περαιτέρω λιτότητα αυτή τη στιγμή. Αν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, αναμένεται να εμφανίσει πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξης του 1,5% μεσό – μακροπρόθεσμα. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται να παρουσιάσει υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα από αυτό». 

image

«Αλλά εάν η Ελλάδα αποφασίσει για μεγαλύτερο από το 1,5% του ΑΕΠ πλεόνασμα, πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να πετύχει αυτόν τον υψηλότερο στόχο. Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστούν επιπρόσθετες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν μόνο όταν η ανάκαμψη είναι σταθερή». 

Ανεξαρτήτως του δημοσιονομικού στόχου, η Ελλάδα θα πρέπει να επιδιώξει πιο φιλικές προς την ανάπτυξη και δίκαιες πολιτικές. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα πρέπει να διευρύνει τις φορολογικές βάσεις για το προσωπικό εισόδημα, ώστε να επιτρέψει την πιο δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών. Τα έσοδα που θα αποκομίσει από εκεί, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν τα ποσοστά υψηλής φορολόγησης που τώρα στέλνουν τις θέσεις εργασίας στην μαύρη οικονομία ή σε γειτονικές χώρες. Την ίδια στιγμή, χρειάζονται περαιτέρω συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις για να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του συστήματος και για να επιτραπεί σε ένα πιο στοχευμένο σύστημα πρόνοιας να προστατεύσει εκείνους που είναι περισσότερο ευάλωτοι». 

Το ΔΝΤ επίσης επαναλαμβάνει ότι το χρέος δεν πρόκειται να καταστεί βιώσιμο ακόμη κι αν η χώρα εφαρμόσει κατά γράμμα τις δεσμεύσεις της και καταλήγει στο ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις ενώ οι εταίροι θα πρέπει να δεχτούν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.