Μείζον θέμα για την κυβέρνηση, αλλά κυρίως για τη συνοχή του ΠΑΣΟΚ αποτελεί η στάση των 50 βουλευτών του κόμματος που καταψήφισαν τα άρθρα-κορμό του πολυνομοσχεδίου, λέγοντας ένα «ηχηρό» όχι στα άρθρα που προβλέπουν συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών, την απελευθέρωση του επαγγέλματος των δικηγόρων αλλά και στην τροπολογία του Ανδρέα Λοβέρδου που απελευθερώνει το ωράριο των φαρμακείων.

Ads

Μεταξύ αυτών που καταψήφισαν τις επίμαχες διατάξεις είναι οι βουλευτές Λ. Κατσέλη, Π. Ζούμη, Δ. Κρεμαστινός, Μ. Κατρίνης, Χ. Καστανίδης, Χ Αράπογλου, Ε. Καϊλη, Γ. Διαμαντίδης, Γ. Αμοιρίδης, Χ. Μαγκούφης, Τ. Αντωνίου, Β. Παπανδρέου, Χ Πρωτόπαπας, αλλά και ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Π. Μπεγλίτης. Το πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε τελικά επί της αρχής και έγιναν δεκτά όλα τα άρθρα εκτός από το άρθρο 29, το οποίο θα ξαναέλθει, τροποποιημένο, για ψήφιση στη Βουλή.

Πριν από την ονομαστική ψηφοφορία σημειώθηκε ένταση με αφορμή το άρθρο 29. Παρά την βελτιωτική αλλαγή, την οποία ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος προκειμένου, όπως υποστήριξε, να αντιμετωπιστούν τα έντονα προβλήματα που εμφανίστηκαν από «πρακτικές δύστροπες ορισμένων φαρμακευτικών συλλόγων», τα κόμματα της αριστεράς ζήτησαν την πλήρη απόσυρση της διάταξης αναφέροντας ότι ανοίγει ο δρόμος για να μπουν στην λιανική πώληση του φαρμάκου οι πολυεθνικές εταιρίες. Αντιθέτως, ΝΔ και ΛΑΟΣ πρότειναν να αποσυρθεί η βελτιωτική διατύπωση και να επανέλθει την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να δοθεί χρόνος για καλύτερη επεξεργασία της.

Tο άρθρο 29 για την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων, τελικά καταψηφίστηκε μετά την ονομαστική ψηφοφορία, ενώ υπερψηφίστηκαν όλες οι υπόλοιπες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

Ads

Η ΝΔ υπερψήφισε τελικά και τα 11 άρθρα, με εξαίρεση την τροπολογία Λοβέρδου στην οποία ψήφισε παρών και βγήκε χωρίς «ρήγματα» από την ψηφοφορία, με μοναδική παραφωνία την… «εξαφάνιση» κάποιων γαλάζιων βουλευτών, οι οποίοι είναι και δικηγόροι στο επάγγελμα, όπως οι κύριοι Κώστας Γκιουλέκας, Κώστας Τζαβάρας, Προκόπης Παυλόπουλος, Δημήτρης Σιούφας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Μιχάλης Γιαννάκης, Κώστας Μαρκόπουλος, Μαρ. Τζίμας και η κυρία Ελίζα Βόζενμπεργκ, οι οποίοι δεν παρέστησαν στην ψηφοφορία.

Ο ΛΑΟΣ, καταψήφισε μόνο το άρθρο 29 ενώ ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά καταψήφισαν και τα 11 άρθρα. Όλοι οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας δήλωσαν παρών στα άρθρα 17, 19 ,24 και 29 εκτός από τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη που καταψήφισε το άρθρο 6 για τους δικηγόρους.

Το αποτέλεσμα

Άρθρο 4: Υπέρ 220, παρών 5, κατά 39.
Άρθρο 5: Υπέρ 225, παρών 1, κατά 38.
Άρθρο 6: Υπέρ 170, παρών 11, κατά 83.
Άρθρο 7: Υπέρ 212, παρών 1, κατά 31.
Άρθρο 16: Υπέρ 215, παρών 4, κατά 45.
Άρθρο 17: Υπέρ 211, παρών 10, κατά 43.
Άρθρο 18: Υπέρ 225, κατά 39.
Άρθρο 19: Υπέρ 206, παρών 9, κατά 49.
Άρθρο 24: Υπέρ 179, παρών 11, κατά 74.
Άρθρο 27: Υπέρ 224, παρών 1, κατά 39.
Άρθρο 29: Υπέρ 101, παρών 87, κατά 65.

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας τόνιζαν: «Περιμέναμε τις διαρροές, ωστόσο αποδεικνύεται ότι οι συντεχνίες έχουν ισχυρή επιρροή πάνω στους βουλευτές. Ειδικότερα για το θέμα του ωραρίου των φαρμακείων η κυβέρνηση θα επανέλθει με νεότερη νομοθετική πρωτοβουλία».