«Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν θα επιτρέψουμε ο υπουργός και η μειοψηφία που επιβάλλει την πολιτική των απολύσεων και της εξαθλίωσης της ζωής μας να παραχαράξει την αλήθεια» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι απεργοί διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του συλλόγου των υπαλλήλων, Δημήτρη Σακάτου, περίπου οι μισοί διοικητικοί του ΕΚΠΑ επέστρεψαν στις θέσεις τους, ωστόσο οι απεργοί διοικητικοί του ΕΚΠΑ διαψεύδουν αυτή την πληροφορία και κατηγορούν τον γγ του συλλόγου για τα κίνητρά του. «Αποδεικνύεται ότι μεγάλη μερίδα των υπαλλήλων επιθυμεί τον διάλογο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δ. Σακάτος απαντώντας έμμεσα στις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, περί «μειοψηφίας που κρατά παρανόμως κλειστό το Πανεπιστήμιο Αθηνών». Παραίτηση Αρβανιτόπουλου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ.  48ωρη απεργία αποφάσισαν την Παρασκευή το βράδυ και οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. 

Ads

 
Στην ανακοίνωση τους οι διοικητικοί υπαλλήλοι του ΕΚΠΑ τονίζουν πάντως αναφερόμενοι στον υπουργό ότι «αντί να εφευρίσκει ιστορίες που ταιριάζουν στο κόμμα στο οποίο ανήκει περί κλοπής κάλπης ας το πάρει απόφαση: δεν αποδεχόμαστε τις απολύσεις των συναδέλφων μας. Δεν χρειάζεται κάλπη για να το πούμε αυτό».
 
Την προσωπική παρέμβαση του πρύτανη του ΕΚΠΑ προκειμένου να ανοίξει το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ζήτησε ο υπουργός Παιδείας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα. Ειδικότερα, όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Παιδείας, του ζήτησε να καλέσει με δημόσια δήλωσή του τους υπαλλήλους του ΕΚΠΑ να προσέλθουν στην εργασία τους, ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργία του Ιδρύματος και να μην χαθεί το εξάμηνο.
 
Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τον κάλεσε να αναλάβει τις ευθύνες του για τη διασφάλιση της λειτουργίας του Πανεπιστημίου, «όπως έχουν κάνει οι πρυτάνεις των υπόλοιπων επτά πανεπιστημίων που έχουν υπαχθεί στο μέτρο της διαθεσιμότητας». Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Παιδείας είχε σήμερα συνάντηση με εκπροσώπους των υπαλλήλων του ΕΜΠ. Παράγοντες του υπουργείου έκαναν λόγο για μια «εποικοδομητική» συνάντηση και ανέφεραν πως ο διάλογος συνεχίζεται. 

Διαβάστε επίσης: Νέα απεργία διοικητικών υπαλλήλων σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ
 

Συνεχίζουν τις απεργίες οι διοικητικοί

Οι διοικητικοί υπάλληλοι των δύο ιδρυμάτων αποφάσισαν χθες νέες απεργίες έως και την Τρίτη, ενώ για σήμερα Παρασκευή, ενώ έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο από τα Προπύλαια μαζί με σωματεία από τον χώρο της Υγείας. Την ίδια στιγμή, το πρωί της Παρασκευής μέρος των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ επέστρεψαν στις θέσεις τους, εν μέσω έντασης. «Αποδεικνύεται ότι μεγάλη μερίδα των υπαλλήλων επιθυμεί τον διάλογο» ανέφερε ο Δημήτρης Σακάτος, γενικός γραμματέας του συλλόγου των υπαλλήλων.

Ads

Όσον αφορά τις κινητοποιήσεις, στο Πολυτεχνείο αποφασίστηκε 24ωρη απεργία για την Παρασκευή με την κάλυψη του Συλλόγου τους και 48ωρη απεργία τη Δευτέρα και την Τρίτη με την κάλυψη της ομοσπονδίας τους. Τη Δευτέρα θα συνεδριάσουν για να επανακαθορίσουν τη στάση τους. Απεργίες έως και την Τρίτη αποφάσισαν από την πλευρά τους και οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ. Θα επανακαθορίσουν τη στάση τους σε νέα συνέλευση την προσεχή Τρίτη.
 

Ψηφίστηκε η τροπολογία για το εξάμηνο

Εν τω μεταξύ, υπερψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους φοιτητές των ΑΕΙ, να εξεταστούν κατά την εξεταστική περίοδο του Φεβρουαρίου και του Ιουνίου του 2014, σε όλα τα μαθήματα που οφείλουν, ανεξαρτήτως εάν αυτά έχουν διδαχθεί το χειμερινό ή το εαρινό εξάμηνο. Η τροπολογία πέρασε με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.
 
Επικρίσεις επί του περιεχομένου της εξέφρασε η ΠΟΣΔΕΠ, η οποία ζήτησε την απόσυρσή της, καθώς «καταργείται η στοιχειώδης αντιστοιχία διδασκαλίας – εξέτασης και τα Πανεπιστήμια μετατρέπονται σε διαρκή εξεταστικά κέντρα».

«Η κυβέρνηση και ο υπουργός Παιδείας φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί και τις κλειστές σχολές» σημειώνει o ΣΥΡΙΖΑ, που βλέπει την παραίτηση του υπουργού και την απόσυρση της ΚΥΑ ως μοναδική λύση. «Δεν πρόκειται να αναγνωρίσει κανένα από τα τετελεσμένα που δημιουργεί η κυβέρνηση στα πανεπιστήμια, κανένα από τα αντισυνταγματικά μέτρα που αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία και απαξιώνουν τη λειτουργία τους», προσθέτει.

Ανακοίνωση των απεργών του ΕΚΠΑ για τις δηλώσεις Σακκάτου
 

Η απεργιακή επιτροπή των εργαζομένων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ζ. Τριγάζης, Μ. Παπαστεφανάκης και Κ. Μπάσιος διαψεύδουν κατηγορηματικά τις δηλώσεις του  κ. Σακκάτου ότι το 40-50% των διοικητικών υπαλλήλων έχει προσέλθει στους χώρους εργασίας του. Πρόκειται περί μίας προφανέστατα ψευδούς είδησης που στόχο έχει να σπάσει το απεργιακό μέτωπο των εργαζομένων και να δημιουργήσει σύγχυση στους απεργούς, τους φοιτητές, και τους διδάσκοντες.
 
Η απόφαση για τη συνέχιση της απεργίας πάρθηκε στις 28/11 από τη μαζικότερη Γενική Συνέλευση που έχει πραγματοποιηθεί από την αρχή των κινητοποιήσεων με συντριπτική πλειοψηφία.
 
Στη Γενική Συνέλευση κατατέθηκαν δύο προτάσεις: η πρώτη, του προεδρείου του ΔΣ που έθετε ζήτημα αποδοχής ή μη της πρότασης του υπουργού συνολικά, ως προς όλα τα σημεία, και η δεύτερη, της Απεργιακής Επιτροπής που προέβλεπε, σε ό,τι αφορά τη διαδικασία αποσαφήνισης των σημείων της πρότασης, τη σύσταση 12μελούς επιτροπής αποτελούμενης από μέλη του ΔΣ όλων των παρατάξεων (4), μέλη της Απεργιακής Επιτροπής (2) και εργαζόμενους από όλες τις κατηγορίες που αφορούν τα διάφορα σημεία της πρότασης του υπουργού (6).
 
Τα ψηφοδέλτια που είχε προετοιμάσει το προεδρείο του Δ.Σ. του Συλλόγου δεν αντιστοιχούσαν στις προτάσεις που κατατέθηκαν προς ψήφιση, καθώς το ένα ανέφερε «ΝΑΙ στην πρόταση της Συγκλήτου για Ανοιχτό Πανεπιστήμιο» (σημειώνουμε ότι δεν υπήρχε πρόταση Συγκλήτου, αλλά πρόταση υπουργού), το δεύτερο «Συνέχιση της απεργίας» και το τρίτο ήταν λευκό (εκεί θα μπορούσαν να σημειωθούν «άλλες προτάσεις»).
 
Το προεδρείο του ΔΣ, αναγνωρίζοντας την αναντιστοιχία των ψηφοδελτίων με τις προτάσεις, απέσυρε την πρότασή του για ψηφοφορία με κάλπη στη συγκεκριμένη ΓΣ και επανήλθε με νέα, με την οποία πρότεινε να προκηρυχθεί 24ωρη απεργία για την επόμενη μέρα, Παρασκευή, 29/11, οπότε και να πραγματοποιηθεί η μυστική ψηφοφορία.
 
Τέθηκε στο σώμα η πρόταση αυτή, καθώς και η πρόταση της Απεργιακής Επιτροπής για σύσταση 12μελούς επιτροπής για συνάντηση με τον υπουργό και προκήρυξη τριών 24ωρων απεργιών Παρασκευή, 29/11, Δευτέρα, 2/12, και Τρίτη, 3/12, με νέα ΓΣ τότε, εκτός εάν υπήρχαν εξελίξεις νωρίτερα.
 
Όπως προέβλεπαν και οι δύο προτάσεις, έγινε ψηφοφορία διά ανάτασης της χειρός και το σώμα με συντριπτική πλειοψηφία επέλεξε τη δεύτερη πρόταση. Ο κ. Σακκάτος αποδέχτηκε την απόφαση της Γ.Σ. όπως αποδεικνύουν οι δηλώσεις του μετά τη λήξη της στα ΜΜΕ. Ακολούθησαν οι αιτιάσεις του υπουργού περί κλοπής της κάλπης, οι οποίες είναι ψευδείς.
 
Είναι σαφές ότι το προεδρείο του Δ.Σ. έχει έλθει σε συμφωνία «κάτω από το τραπέζι» με το Υπουργείο αναλαμβάνοντας το έργο της απεργοσπασίας με αντάλλαγμα τη σωτηρία του μηχανισμού του. Το πελατειακό κράτος των κομματικών-κυβερνητικών συνδικαλιστικών παρατάξεων προσπαθεί να επιβιώσει όχι πια μέσα από τη φάμπρικα των προσλήψεων αλλά μέσω της διαχείρισης των διαθεσιμοτήτων δηλαδή των απολύσεων των συναδέλφων. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από το γεγονός ότι αποδέχτηκαν την επιβολή ποινής χωρίς πειθαρχική διαδικασία στους 129 μη απογραφέντες συναδέλφους μέσω της αρνητικής μοριοδότησής τους ώστε από τις λίστες της διαθεσιμότητας να αφαιρεθεί αντίστοιχος αριθμός εργαζομένων. Πρέπει να σημειωθεί ότι το τριμελές υπηρεσιακό συμβούλιο το οποίο θα αναλάμβανε σύμφωνα με την πρόταση του Υπουργού την αναμοριοδότηση κανοναρχείται από τον αρχηγό της συνδικαλιστικής παράταξης της πλειοψηφίας.