Οι δανειστές δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να πείθονται από το ύστατο επιχείρημα της κυβέρνησης, όπως το αναπαράγει η σημερινή «Καθημερινή»: «οι ίδιοι οι εταίροι θα πρέπει να απαντήσουν στο δίλημμα εάν θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με μια κυβέρνηση που παρά τις όποιες καθυστερήσεις έχει να παρουσιάσει μεταρρυθμιστικό έργο ή θα επιλέξουν η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές με το ενδεχόμενο να κληθούν να διαπραγματευθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, που αμφισβητεί όλο το πλαίσιο συμφωνιών της περασμένης τετραετίας».

Ads

Ούτε οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν το Σαββατοκύριακο ενισχύουν την κυβερνητική επιχειρηματολογία: το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές και διευρύνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα οι «εταίροι» να περιμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο, πριν κλείσουν τελικές συμφωνίες.

Στους κυβερνητικούς πονοκέφαλους ήρθε να προστεθεί και η επιστολή Γ. Παπανδρέου, που  αμφισβητεί ευθέως τον Ευάγγελο Βενιζέλο και το σχέδιο του για τη «Δημοκρατική Παράταξη», ενώ ζητά έκτακτο συνέδριο για την ανάδειξη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

Ο νυν πρόεδρος  απείλησε τον τέως με διαγραφή, κίνηση που είναι περισσότερο παρακινδυνευμένη απ’ ό,τι ακούγεται: η απομάκρυνση Παπανδρέου θα στερούσε από το κυβερνητικό μπλοκ όχι μόνο την ψήφο Παπανδρέου αλλά πιθανότατα και των βουλευτών που συντάσσονται μαζί του.

Ads

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει φυσικά τους εταίρους ότι η επίτευξη του στόχου των 180 είναι πιθανός, αν δείξουν «κατανόηση», παίζοντας το παιχνίδι της κυβέρνησης και αναβάλλοντας την λήψη των νέων σκληρών μέτρων που απαιτεί η τρόικα για μετά την προεδρική εκλογή. (Διαβάστε: Μέρες Παπανδρέου, 2011. Του Στέλιου Κούλογλου). Αλλά, σημειώνει πάλι η Καθημερινή, «η κάθε μία από τις τρεις συνιστώσες της τρόικας (Ευρωζώνη, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) έχει τη δική της στρατηγική που δεν ταυτίζονται κατ’ ανάγκην η μία με την άλλη, αλλά τέμνονται σε ένα σημείο: την έλλειψη εμπιστοσύνης προς την Αθήνα».

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το κεντρικό πρόβλημα της παρουσίας του ΔΝΤ στην νέα συμφωνία που επιδιώκει η κυβέρνηση. Σαμαράς Βενιζέλος θέλουν η κυρία Λαγκάρντ να φαίνεται ότι «κάθεται στο πίσω κάθισμα» για τα μάτια της ελληνικής κοινής γνώμης, αλλά οι δανειστές, ανάμεσα τους και ο Β. Σόιμπλε, επιμένουν ότι πρέπει να είναι… στο τιμόνι. Και ενώ οι προθεσμίες τρέχουν και οι Γερμανοί βουλευτές, που θα κληθούν μαζί με συναδέλφους τους από άλλες χώρες να επικυρώσουν τις νέες συμφωνίες, ετοιμάζονται για τις διακοπές των Χριστουγέννων, ο κ. Σαμαράς έχει ξεκινήσει νέο κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τους Ευρωπαίους ηγέτες, άλλοτε παρακαλώντας για μια γρήγορη λύση κι άλλοτε επαναλαμβάνοντας το δίλημμα: «ή εμείς ή ο Τσίπρας».