Ο πρώην προϊστάμενος του ΣΔΟΕ και πρώην εισαγγελικός λειτουργός Ιωάννης Διώτης κατέθεσε την Τετάρτη ως μάρτυρας στη δίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στο Ειδικό Δικαστήριο, για την υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ.

Ads

Ο Ιωάννης Δίωτης ζήτησε να μην καταθέσει ως μάρτυρας καθώς έχει κώλυμα επειδή έχει παραπεμφθεί σε δίκη, ωστόσο το αίτημά του απορρίφθηκε. Υπενθυμίζεται πως ο πρώην προϊστάμενος του ΣΔΟΕ έχει παραπεμφθεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας με την κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία για τους χειρισμούς του, ως επικεφαλής του ΣΔΟΕ, στην υπόθεση του περιεχομένου της λίστας Λαγκάρντ. Ο Ιωάννης Δίωτης φέρεται να μην αξιοποίησε ως όφειλε τη λίστα με τους 2.062 Έλληνες καταθέτες της τράπεζας HSBC.

Στην κατάθεσή του, ως μάρτυρας, ανέφερε πως ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου πριν αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών δεν του παρέδωσε κανένα στικάκι. Όταν ρωτήθηκε αν του παραδόθηκε η λίστα μετά την αποχώρηση του Παπακωνσταντίνου, ο Ιωάννης Δίωτης αρνήθηκε να απαντήσει καθώς όπως είπε εμπίπτει στο κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει.

Ακόμη υποστήριξε πως ο διοικητής της ΕΥΠ του είχε επιβεβαιώσει πως η λίστα είχε φτάσει στα χέρια της κυβέρνησης μέσω των μυστικών γαλλικών και ελληνικών υπηρεσιών. Αρνητικά απάντησε στην ερώτησε αν έχει κάποια σχέση με τα συγγενικά πρόσωπα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου που έχουν αφαιρεθεί από τη λίστα. “Ούτε τα ονόματά τους δεν γνωρίζω”, είπε.

Ads

Σε ερώτηση των συνηγόρων υπεράσπισης εάν το παραληφθέν από τον Παπακωνσταντίνου στικάκι το κατέστρεψε κανείς, ο κ. Διώτης είπε δεν απαντώ. Ο πρώην προϊστάμενος του ΣΔΟΕ αρνήθηκε να απαντήσει σε πολλές ερωτήσεις επικαλούμενος ότι είναι κατηγορούμενος για την ίδια υπόθεση. Η δίκη διακόπηκε για το μεσημέρι της Πέμπτης.

Η κατάθεση Στασινόπουλου

Την Τετάρτη στο ειδικό δικαστήριο κατέθεσε και ο Στέλιος Στασινόπουλος, πρώην ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ και διάδοχος του Ιωάννη Δίωτη. Όπως είπε παρέλαβε το στικάκι με τη λίστα Λαγκάρντ στις 2 Οκτωβρίου του 2012 σε έναν φάκελο που έγραφε πάνω “Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ”. “Είχε προγραμματιστεί, θυμάμαι, μια σύσκεψη, και εν αναμονή της εμφανίστηκε ο διευθυντής οργάνωσης του Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Κανελλόπουλος, ο οποίος μου παρέδωσε τον σχετικό φάκελο. Μου είπε ότι δεν γνώριζε το περιεχόμενο του φακέλου. Ανέβηκα αμέσως στον τότε οικονομικό εισαγγελέα κ. Γρήγορη Πεπόνη και ύστερα από συνεννόηση μαζί του, του το παρέδωσα χέρι με χέρι”, τόνισε.

Ο Στέλιος Στασινόπουλος αναφέρθηκε και στο δεύτερο CD της λίστας Λαγκάρντ από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών. “Με εντολή Στουρνάρα, τότε υπουργού Οικονομικών, συστήθηκε επιτροπή η οποία ταξίδεψε στις 20 Δεκεμβρίου 2012 στο Παρίσι. Επέστρεψε αυθημερόν λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Προσωπικά ήμουν σε συνεχή επαφή με τον κ. Πεπόνη. Ήλθε η επιτροπή κατευθείαν στο γραφείο μου, μου παρεδόθη σφραγισμένο δέμα.
Έφτιαξα επί τόπου αντίγραφο του cd και το παρέδωσα στον οικονομικό εισαγγελέα, παρουσία όλων, και μετά παρεδόθη το υλικό με δική του εντολή στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΣΔΟΕ. ‘Πόσα διακριτά αρχεία έχει;’ ρώτησε ο κ. Πεπόνης. ‘Δύο χιλιάδες εξήντα δύο’ ήταν η απάντηση. Τότε ήταν που διαπιστώσαμε ότι υπήρχε πρόβλημα με το προηγούμενο υλικό· έλειπαν τρία αρχεία…”, είπε, οι τρεις συγγενείς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Στη συνέχεια ο μάρτυρας αναφέρθηκε στις έρευνες που έγιναν για τους λογαριασμούς των συγγενών Παπακωνσταντίνου και στις δυσκολίες που υπήρχαν για να ελεγχθούν οι λογαριασμοί που ήταν στη λίστα Λαγκάρντ. Τελικώς, όπως ανέφερε ο μάρτυρας, κατέληξε ο έλεγχος των συγγενικών προσώπων του πρώην υπουργού για να σημειώσει με νόημα ότι οι έλεγχοι ήταν εξαιρετικά δύσκολοι καθώς, όπως είπε «ξέρετε τί γίνεται όταν ελέγχονται τόσοι λογαριασμοί από το 1997 και δώθε»;

Ακολουθεί ο διάλογος, όπως δημοσιεύεται στην Καθημερινή:

  • Πρόεδρος: Δεν υπάρχει περίπτωση για κάποιους από αυτούς τους συγγενείς ή άλλους καταθέτες της λίστας να δικαιωθούν από τα δικαστήρια;
  • Στασινόπουλος: Δεν αποκλείεται. Ομως όσοι ελέγχονται διότι είναι μεγάλα ποσά και πάντα προσφεύγουν.
  • Πρόεδρος: Ποιος είχε το μεγαλύτερο ποσό;
  • Στασινόπουλος: Υπήρχε κάποιος διαχειριστής ενός fund που διέθετε 500 εκατ. δολάρια αλλά δεν ξέρω τι έγινε από τους ελέγχους.
  • Εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου : Πότε τελείωσε ο έλεγχος για τους συγγενείς Παπακωνσταντίνου;
  • Στασινόπουλος: Σχετικά γρήγορα, μόλις ολοκληρώθηκε ο έλεγχος στάλθηκαν τα στοιχεία στον οικονομικό εισαγγελέα, τον Ιούνιο του 2013.
  • Εισαγγελέας: Πως γίνεται και δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί ακόμα, ενώ εσείς ενεργήσατε γρήγορα, ακόμα ο έλεγχος;
  • Στασινόπουλος: Οφειλε να έχει ολοκληρωθεί.

Στη συνέχεια ο μάρτυρας αναφέρθηκε γενικά στους ελέγχους της λίστας Λαγκάρντ σημειώνοντας πως περί τους 900 λογαριασμούς ήταν μηδενικοί, για να προσθέσει ότι από δειγματοληπτικούς ελέγχους προέκυψε ότι και οι μηδενικοί λογαριασμοί υπέκρυπταν φορολογητέα ύλη. Για αυτό, υποστήριξε ο μάρτυρας, ότι πρέπει να ελεγχθούν όλοι οι λογαριασμοί.

Εισαγγελέας Δημητρίου: Οπως για παράδειγμα και ο κ. Ρωσσώνης, σύζυγος της μιας εξαδέλφης Παπακωνστντίνου, που εμφάνιζε μηδενικό λογαριασμό στη λίστα αλλά βρέθηκαν όμως για αυτόν ποσά για φορολόγηση.Το ποσό για τα 500 εκατ. δολάρια το ερευνήσατε;

  • Στασινόπουλος: Ελέγχθηκε σίγουρα αλλά δεν ξέρω τα αποτελέσματα του ελέγχου.
  • Αρεοπαγίτης Κων. Τσόλας: Αν σας είχε έρθει η λίστα θα κάνατε έλεγχο η θα ήταν απαραίτητο να σας δοθεί εντολή;
  • Στασινόπουλος: Οχι αν είχα τέτοια στοιχεία, δεν χρειάζομαι κάτι. Ακόμα  και αν δεν είχε πρωτόκολλο, θα το έβαζα εγώ.
  • Πρόεδρος: Αν σας την έδιναν τη λίστα χέρι με χέρι θα έπρεπε να κάνετε έλεγχο;
  • Στασινόπουλος: Ναι θα έκανα. Δεν ξέρω κάποια διάταξη νόμου που να το απαγορεύει.
  • Σύμβουλος του ΣτΕ Αικατερίνη Σακελαροπούλου: Μας είπατε ότι μέχρι τώρα έχουν ελεγχθεί μόνο 50 λογαριασμοί από τη λίστα. Για ποιό λόγο;
  • Στασινόπουλος: Είχαμε πολύ λίγα άτομα γιατί μέχρι το 2010 ο νόμος δεν επέτρεπε την άρση του φορολογικού απορρήτου παρά μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Ετσι δεν υπήρχε ο κατάλληλος μηχανισμός στο υπουργείο Οικονομικών για τέτοιας έκτασης ελέγχους. Για αυτό οι έλεγχοι ότι ήταν – και είναι- πάρα πολύ δύσκολοι.
  • Εισαγγελέας Γεώργιος Μπόμπολης: Αν παίρνατε εσείς, αντί του Διώτη, το cd τι θα κάνατε;
  • Στασινόπουλος: Θα έκανα έλεγχο.

Στη συνέχεια ο κ. Στασινόπουλος αναφέρθηκε στην την εμπλοκή του ονόματος της κυρίας Μαργαρίτας Παπανδρέου στη λίστα Λαγκάρντ, υποστηρίζοντας πως «υπήρξε διασυρμός του συγκεκριμένου προσώπου», καθώς το όνομά της ακούστηκε σε σύσκεψη από κάποιον μετέχοντα, αλλά από τους ελέγχους που έγιναν στη συνέχεια δεν προέκυψε κάτι. Κατά την εξέταση Στασινόπουλου, τόσο από ερωτήσεις της Εισαγγελέως, όσο και των συνηγόρων υπεράσπισης, προέκυψε ότι ανοίγματα στην νέα λίστα που έφθασε από τη Γαλλία έγιναν, όταν ήταν στο γραφείο του. Ο ίδιος βέβαια αρνήθηκε κάτι τέτοιο, σε αντίθεση με ό,τι έχει προκύψει από την πραγματογνωμοσύνη της Ελληνικής Αστυνομίας.