Το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών Αθήνας απέρριψε και την δεύτερη αίτηση αναστολής φυλάκισης της Ηριάννας και του συγκατηγορουμένου της, Περικλή. Νωρίτερα ο εισαγγελέας Γεώργιος Γεράκης είχε ζητήσει και οι δύο να παραμείνουν στη φυλακή, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για «αντικοινωνική συμπεριφορά» και υποστηρίζοντας δεν υπάρχει κάποιο νέο στοιχείο σε σχέση με τις προηγούμενες αιτήσεις αναστολής που απορρίφθηκαν. Αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά της προέδρου που απευθυνόμενη στην Ηριάννα και σχολιάζοντας την μεγάλη παρουσία των αλληλέγγυων στην αίθουσα είπε: «Βλέπω πως έχεις πάντως πολλούς φίλους εδώ μέσα». 

Ads

Όπως υποστήριξε για την Ηριάννα ο εισαγγελέας Εφετών, σε βάρος του οποίου έχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη για την υπόθεση της Siemens, «δεν αποδείχθηκε ουδέν θεμελιωτικό γεγονός που να δικαιολογεί την αιτούμενη αναστολή».

«Το ζητημα της ανεπανόρθωτης βλάβης δεν απεδείχθη. Η δυνατότητα παράτασης της διδακτορικής διατριβής είναι υπέρβαση δυσχέρειας αλλά όχι υπέρμετρη ή ανεπανόρθωτη βλάβη, εφόσον μπορεί να αντιμετωπιστεί με μία παράταση στο μέλλον», είπε ο Γεώργιος Γεράκης και πρόσθεσε πως η νέα αίτηση έπρεπε να στηρίζεται επί νέων γεγονότων: «Είναι προϋπόθεση αυτό, αλλιώς δεν καθίσταται αναγκαία να επιζητηθεί η παραδοχή μιας άλλης αιτήσεως». Όσο για την τοποθέτηση της Ηριάννας ότι είναι αθώα για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, ανέφερε: «Ούτε ο προβληματισμός της υπεράσπισης και της ιδίας ότι έχει ως κεκτημένο το τεκμήριο της αθωότητας ευσταθεί, αφού αυτό κάμπτεται όταν εκδοθεί πρωτόδικη απόφαση». «Δεν διαφοροποιείται η κρίση από την προηγούμενη αίτηση αναστολής καθώς δεν υπήρξε επιδείνωση της υγείας του», ανέφερε ο εισαγγελέας και κατέληξε: «Προτείνω την απόρριψη της αίτησης ως αβάσιμης στην ουσία της».

Για τον 33χρονο Περικλή ο ισχυρισμός του εισαγγελέα ήταν πως «δεν διαφοροποιείται η κρίση από την προηγούμενη αίτηση αναστολής καθώς δεν υπήρξε επιδείνωση της υγείας του» και για αυτό «Προτείνω την απόρριψη της αίτησης ως αβάσιμης στην ουσία της».

Ads

Διαβάστε επίσης: Η εμπλοκή του εισαγγελέα της Ηριάννας στην υπόθεση της Siemens

«Το τραύμα στο κράτος δικαίου δεν επουλώθηκε»

Με την ανακοίνωση της απορριπτικής απόφασης ο κόσμος που βρισκόταν μέσα  στην αίθουσα ξέσπασε σε συνθήματα και διαμαρτυρίες. Τα ΜΑΤ μπήκαν μέσα στην αίθουσα και προκλήθηκε ένταση με φωνές, βρισιές, πλαστικά μπουκάλια και καρέκλες να εκσφενδονίζονται. 

«Το τραύμα στο κράτος δικαίου σήμερα δεν επουλώθηκε. Η Ηριάννα παραμένει στη φυλακή. Θα συνεχίσουμε  με την ίδια πίστη την προσπάθεια για να αποδοθεί η Ηριάννα στην κοινωνία και το Πανεπιστήμιο ελεύθερη και απαλλαγμένη από κάθε κατηγορία», δήλωσε ο συνήγορος της Ηριάννας Θ. Μαντάς μετά την απόφαση.

 

Νωρίτερα, κατά την αγόρευσή του, έκανε έκκληση στο δικαστήριο «να δεχθεί την αίτησή μας και να αναστείλει, ανοίγοντας με την απόφασή του στην Ηριάννα, όχι μια πόρτα στην κοινωνία αλλά μία πόρτα στη ζωή». Ο κ. Μαντάς εξήγησε διεξοδικά γιατί συνιστά βλάβη ο διαχωρισμός της Ηριάννας από τη σχολή της αφού «από αύριο μπορεί να πάει εκεί ή να βρεθεί εκτός πίνακα μοριοδότησης, γεγονός που αποτελεί βλάβη για να επιστρέψει στην κανονική της ζωή».

Συνέχισε λέγοντας πως σε διαφορετική περίπτωση η Ηριάννα μπορεί να διεκδικήσει εκπαιδευτική άδεια μετά από 2,5 χρόνια. Αμφισβήτησε ευθέως τον εισαγγελέα της έδρας και αναρωτήθηκε «αίρεται το τεκμήριο της αθωότητας; Είναι η πρώτη φορά που θα δούμε πρωτόδικες αποφάσεις να ανατρέπονται;». «Αυτή η δίκη κατέστη αφορμή για να κλονιστεί η πίστη μου στο κράτος δικαίου και την απονομή δικαιοσύνης», τόνισε. Σχετικά με το δείγμα του DNA, το οποίο η αστυνομία παρουσίασε ως στοιχεία για να κατηγορήσει την Ηριάννα, σημείωσε πως ήταν ελλιπές και περιορισμένο καθώς κατέστη αδύνατο να ελεγχθεί δεύτερη φορά. «Ακόμα και σε διενέργεια ελέγχου αλκοτέστ λαμβάνεται και δεύτερο δείγμα» είπε. Σημείωσε δε πως από τους 15 αναγκαίους γενετικούς τύπους, μόνο εφτά βρέθηκαν με μερική συμβατότητα.  

Διαβάστε επίσης: 

Ηριάννα: Όσα έχτιζα εννιά χρόνια καταστρέφονται

Η 28χρονη είπε σήμερα στο δικαστήριο πως η παραμονή της στην φυλακή της στερεί την εμπειρία που είχε με την εργασία εντός του Πανεπιστημίου γεγονός που, όπως τόνισε, θα επιδράσει αρνητικά στην επαγγελματική της εξέλιξη: «Όσο χάνω εμπειρία και εργασία, οι συνάδελφοί μου προχωράνε. Αυτό σημαίνει πως σε πέντε μήνες, σε ένα χρόνο, δεν θα μπορώ να εργάζομαι στο πανεπιστήμιο και ενώ είμαι σίγουρη ότι στο Εφετείο θα αθωωθώ, ως τότε θα έχουν χαθεί τα αποτελέσματα των κόπων μου».

Όπως τόνισε η Ηριάννα: «έγινα ξαφνικά επικίνδυνη την 1η Ιούνη. Νωρίτερα, δύο φορές είχαν αρθεί οι περιοριστικοί όροι για να μεταβώ στο εξωτερικό για εργασία… Χάνω ένα – ένα όσα είχα καταφέρει τα προηγούμενα χρόνια… Ο σύντροφος μου αθωώθηκε και εγώ βρίσκομαι στη φυλακή εδώ και πέντε μήνες. Είπαν ότι έχω σχέση με όπλα μέσω ενός dna που αμφισβητείται από την επιστημονική κοινότητα από το 2013. Πίστευα πραγματικά και για αυτό πήγαινα με καλή πίστη στο πρωτόδικο δικαστήριο πως η αμφιβολία λειτουργεί υπέρ του κατηγορούμενου. Πέντε μήνες μετά την ενοχή μου βρίσκομαι να ξυπνάω κάθε πρωί με το βάρος της αθωότητάς μου… Όσα έχτιζα εννιά χρόνια καταστρέφονται».

Στο δικαστήριο κατέθεσαν οι δύο καθηγήτριες Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, που επιβλέπουν τη διδακτορική διατριβή της 28χρονης, οι οποίες ανάμεσα σε άλλα τόνισαν πως ο εγκλεισμός της Ηριάννας δημιουργεί τεράστια καθυστέρηση σε πολλές δράσεις που απαιτούνται για το διδακτορικό της με συνέπεια την υποχώρηση της στον πίνακα μοριοδότησης και αποτέλεσμα να μην βρίσκεται τον Σεπτέμβριο του 2018 σε επιλέξιμη θέση.

Το πρόβλημα υγείας του Περικλή

Ο 33χρονος Περικλής είπε στο δικαστήριο πως το περιβάλλον της φυλακής επιβαρύνει το σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει και ότι συχνά αντιμετώπισε δυσφορίες.: «Δεν έχει προκύψει λόγος για να νοσηλευθώ αλλά υπάρχει ο φάκελος μου στο νοσοκομείο και είναι ενήμεροι για την κατάστασή μου.. Στη φυλακή έχει πολύ καπνό. Όλοι καπνίζουν και δεν μπορείς να πεις κάτι…».

Ο Πανεπιστημιακός καθηγητής Πνευμονολογίας, Δημοσθένης Μπούρος κατέθεσε στο δικαστήριο πως ο 33χρονος αντιμετωπίζει ένα σπάνιο νόσημα που έχει άμεση σχέση με το κάπνισμα. Όπως τόνισε ο καθηγητής: «Αν ο Περικλής βρίσκεται σε κάποιο χώρο έγκλειστος, από το παθητικό κάπνισμα επέρχεται επιδείνωση της υγείας του και μπορεί ακόμη και να χάσει τη ζωή του. Η μέση επιβίωση για τους ασθενείς είναι τα 13 χρόνια». Ο κ. Μπούρος είπε ακόμη ότι το στρες αλλά και ο κίνδυνος λοιμώξεων θεωρούνται άκρως επιβλαβείς παράγοντες σε ασθενείς σαν τον Περικλή και μπορούν να οδηγήσουν σε ανάγκη μεταμόσχευσης πνεύμονα. Είπε επίσης απαντώντας σε ερώτηση του Εισαγγελέα πως η νόσος του Περικλή, η οποία είναι ανίατη, επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής με μέσο όρο σε ανάλογες περιπτώσεις τα 13 χρόνια.