Ανησυχία καταγράφεται στα διεθνή ΜΜΕ εξαιτίας των ποσοστών που έλαβε η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. 

Ads

Σε εκτενές δημοσίευμά του με τίτλο «Οι νεοναζί της Ελλάδας διατηρούν τη δύναμή τους, στοχεύουν στην Ευρώπη», το γαλλικό πρακτορείο AFP επισημαίνει πως «λιγότερο από ένα χρόνο πριν, όταν ξεκινούσε η δικαστική έρευνα για τις εγκληματικές δραστηριότητες του κόμματος, ο έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε ορκιστεί να “εξαλείψει” τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή. Μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, είναι φανερό πως αυτή η υπόσχεση έχει πολύ δρόμο ακόμη μέχρι να γίνει πραγματικότητα». Επίσης, γράφει ότι παρά το γεγονός ότι οι βουλευτές αντιμετωπίζουν κατηγορίες και κάποιοι είναι προφυλακισμένοι, η ΧΑ κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά της. «Πολλοί από τους υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής υποστηρίζουν ότι η απόγνωση και ο θυμός, όχι ο ρατσισμός, ήταν που τους κινητοποίησαν υπέρ της», αναφέρει το πρακτορείο επικαλούμενο δηλώσεις ψηφοφόρων.

Αναφορά στα υψηλά ποσοστά που πήρε η Χρυσή Αυγή, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική έρευνα για συμμετοχή του 1/3 των μελών του σε εγκληματική οργάνωση, κάνει και η αυστριακή εφημερίδα «Der Standard» και η γαλλική «Liberation».

Σύμφωνα με το Euronews η εφαρμογή του νόμου που απαγορεύει το δικαίωμα ψήφου στους δεύτερης γενιάς μετανάστες ήταν ένας από τους λόγους που βοήθησε το ακροδεξιό κόμμα να διατηρήσει τα υψηλά ποσοστά του, κάτι που δεν θα συνέβαινε αν οι άνθρωποι που κυρίως πλήττονταν από το αντιμεταναστευτικό μένος του νεοναζιστικού μορφώματος μπορούσαν να ψηφίσουν.

Ads

Πολλά ΜΜΕ αναφέρουν ότι υπάρχει ανησυχία για την ενδεχόμενη εκλογή ευρωβουλευτή από το νεοναζιστικό μόρφωμα. Το κόμμα, το οποίο απορρίπτει τις κατηγορίες που τις αποδίδονται ως πολιτικά υποκινούμενες, στρέφει τώρα το βλέμμα του στις Ευρωεκλογές, λέει το γαλλικό πρακτορείο κάνοντας ειδική μνεία στο γεγονός ότι δύο από τους υποψηφίους είναι απόστρατοι αξιωματικοί.

Το EU Observer, το οποίο ασχολείται με θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης επισημαίνει ότι «κανένα από τα δημοφιλή ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης δεν έχει στηρίξει ή επιζητήσει συμμαχία με τους Έλληνες εξτρεμιστές», υπενθυμίζοντας το γεγονός ότι ο φυλακισμένος αρχηγός της οργάνωσης έχει εγκωμιάσει ανοικτά τον Χίτλερ ενώ το κόμμα φλερτάρει έντονα με νεοναζιστικά σύμβολα και χαιρετισμούς, παρόλο που αρνείται ότι είναι νεοναζιστικό κόμμα.

«Παρότι τα επίσημα ακροδεξιά ευρωπαϊκά κόμματα κρατούν έντονες αποστάσεις από τη Χ.Α., το νεοναζιστικό κόμμα αναζητά συμμάχους σε περιθωριακά κόμματα, όπως το ισπανικό La Falange, το ρουμανικό Noua Dreapta, το ιταλικό Forza Nuova, το σουηδικό Κόμμα των Σουηδών και το γερμανικό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NPD), με τα οποία έχει ξεκινήσει ήδη από πέρυσι συζητήσεις, υπογράφοντας μάλιστα και σύμφωνα συνεργασίας. Από όλα αυτά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μόνο το γερμανικό NPD έχει κάποιες πιθανότητες να μπει στην Ευρωβουλή», συμπληρώνεται.