Η Πανελλήνια Ιατρική Εταιρία κατά των Πυρηνικών και Βιοχημικών Όπλων και το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης διοργάνωσαν μια εκδήλωση στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και έδωσαν στην δημοσιότητα μια έκκληση για αποπυρηνικοποίηση της Μέσης Ανατολής, με την ευκαιρία της 67ης επετείου του πυρηνικού ολοκαυτώματος στην Χιροσίμα. Στην εκδήλωση αναγνώσθηκε μήνυμα του Δημάρχου της Χιροσίμα, όπως και του Δημάρχου της Αρχαίας Ολυμπίας. Ρεπορτάζ: Νίκος Μίχος

Ads

 
Ο Πάνος Τριγάζης, από το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης, ανοίγοντας την εκδήλωση ανέφερε στοιχεία για την ανάγκη απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων παγκοσμίως. “Δεν θέλουμε να δούμε μια μεσογειακή Φουκουσίμα”, δήλωσε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας την πρόθεση του Ταγίπ Ερντογάν, του πρωθυπουργού της Τουρκίας, να δημιουργήσει πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου. Σύμφωνα με τον ίδιο οι αντιπυρηνικοί αγώνες έχουν φέρει αποτελέσματα. Παραδειγματικά, επεσήμανε το κλείσιμο των 17 πυρηνικών εργοστασίων από την Γερμανική κυβέρνηση στην χώρα όπως και το δημοψήφισμα στην Ιταλία το οποίο αρνήθηκε στην κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να κτίσει πυρηνικές εγκαταστάσεις στην χώρα.
 
Ο κ. Τριγάζης μετέφερε το μήνυμα του Δημάρχου της Χιροσίμα και Προέδρου της Παγκόσμιας Κίνησης “Δήμαρχοι για την Ειρήνη”, στην οποία συμμετέχουν 5.250 πόλεις μεταξύ των οποίων οι μισές πρωτεύουσες κρατών. Το μήνυμα του κ. Καζούμι Ματσούϊ απεστάλη αποκλειστικά για την σημερινή εκδήλωση και ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι “οι δικοί μας Hibakusha (οι επιζήσαντες του ολοκαυτώματος), οι οποίοι κρατούν στην καρδιά τους τις κραυγές και τα αισθήματα εκείνων που θυσιάστηκαν κατά τον βομβαρδισμό, αγωνίστηκαν μέρα με την μέρα να επιβιώσουν και πέτυχαν να επαναφέρουν στην ζωή αυτή την πόλη. Την ίδια ώρα, συνέχισαν να διεκδικούν την μόνιμη ειρήνη ενός κόσμου ελεύθερου από πυρηνικά όπλα. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να μάθουμε από όλους του Hibakusha για την τραγική εμπειρία τους και τον πόθο τους για την Ειρήνη. Ύστερα πρέπει να μεταδώσουμε ό,τι μάθαμε στις επόμενες γενιές και σε κάθε άτομο σ’ όλο τον κόσμο.”
 

 

Ο Θόδωρος Παπαηλίου, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Αρχαίας Ολυμπίας, μετέφερε μήνυμα του Δημάρχου, ο οποίος εκτάκτως μετέβη στο Λονδίνο. Το μήνυμα του Δημάρχου ανέφερε ότι “η 67η επέτειος του πυρηνικού ολέθρου της Χιροσίμα κλείνει μέσα της ισχυρά μηνύματα εγρήγορσης και κινητοποίησης”. Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να ακούσετε την ανάγνωση ολόκληρου του μηνύματος του Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας, ο οποίος αποφάσισε να συμμετάσχει στους “Δημάρχους για την Ειρήνη”.
 

Ads

Η Μαρία Αρβανίτη – Σωτηροπούλου, από την Πανελλήνια Ιατρική Εταιρία κατά των Πυρηνικών και Βιοχημικών Όπλων, που αποτελεί το ελληνικό παράρτημα της Διεθνούς Οργάνωσης IPPNW, η οποία είχε λάβει το Νόμπελ Ειρήνης το 1985, τόνισε ότι “η Χιροσίμα ήταν ένα σπίρτο μπροστά στην φωτιά του σήμερα”. Σύμφωνα με στοιχεία μελέτης που ανέφερε η κα. Αρβανίτη – Σωτηροπούλου ακόμη και από έναν μικρό πυρηνικό πόλεμο, για παράδειγμα μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας, θα προκληθεί πυρηνικός λιμός που θα έχει 1 δισεκατομμύριο νεκρούς παγκοσμίως. “Θέλουμε να σταματήσουμε για άλλη μια φορά, όπως είχαμε κάνει και στο παρελθόν, την δημιουργία πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιο”, τόνισε η ίδια και συμπλήρωσε ότι επιθυμούν να τονίσουν στην κυβέρνηση την σημασία της αποπυρηνικοποίησης της Μέσης Ανατολής.
 
Η Μαρία Αρβανίτη – Σωτηροπούλου μετέφερε την Έκκληση για Αποπυρηνικοποιημένη Μ. Ανατολή, την οποία συνυπογράφουν, μαζί με την Πανελλήνια Ιατρική Εταιρία, το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών, το Ίδρυμα Μπέρτραντ Ράσελ για την Ειρήνη, στην Βρετανία, και οι Βετεράνοι για την Ειρήνη από τις ΗΠΑ. Στην Έκκληση αναφέρεται ότι “η Μ. Ανατολή αποτελεί την πιο εύφλεκτη περιοχή της γης. Περιοχή έντονα στρατιωτικοποιημένη που απορροφά σχεδόν το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών όπλων. […] Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για τον κίνδυνο ενός νέου πολέμου στην περιοχή αυτή με πρόσχημα το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αυτή την φορά”. Στην Έκκληση τονίζεται από τους φορείς που την υπογράφουν ότι “δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμα απόκτησης πυρηνικών όπλων σε καμία χώρα του κόσμου και πως πρέπει να εξαντληθούν όλες οι διπλωματικές και πολιτικές λύσεις για το θέμα του Ιράν καθώς δεν υπάρχουν στρατιωτικές λύσεις στα διεθνή προβλήματα”.
 

Η κα. Αρβανίτη – Σωτηροπούλου, μιλώντας στο tvxs.gr, δήλωσε ότι ήθελαν με αυτή την εκδήλωση να δείξουν την σχέση μεταξύ πυρηνικών όπλων και πυρηνικών εργοστασίων και πως κανείς πια δεν θέλει ένα ακόμη Τσέρνομπιλ, μια ακόμη Φουκουσίμα ή μια ακόμη Χιροσίμα. “ελπίζουμε με έντονες λαϊκές δράσεις και με αγώνα και ενημέρωση να τα καταφέρουμε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πλοίο της Ειρήνης που κάθε χρόνο κάνει τον γύρο του κόσμου μεταφέροντας Γιαπωνέζους – θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος. Μας ενδιαφέρει να δείξουμε και τις επιπτώσεις στην υγεία. Θεωρούμε όλοι, λανθασμένα, τα κρούσματα του καρκίνου φυσιολογικά. Θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν δεν είχαμε όλα αυτά.”