Διακόπτει προσωρινά την αποδοχή ελληνικών ομολογιακών τίτλων ως εγγύηση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά την υποβάθμιση της χώρας στην κατηγορία «Selective Default» (επιλεκτική χρεοκοπία) από τη Standard & Poor’s.

Ads

 
Ο οίκος αξιολόγησης αντέδρασε χθες στην έναρξη της διαδικασίας ανταλλαγής ομολόγων, υποβαθμίζοντας το ελληνικό αξιόχρεο στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας.
 
Ως αποτέλεσμα, ουδείς ελληνικός τίτλος χρέους μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις ελληνικές τράπεζες, ως εγγύηση προς την ΕΚΤ κατά τις διαδικασίες αναχρηματοδότησης που διενεργεί κατά τακτά χρονικά διαστήματα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας.
 
Το μέτρο αυτό αναμένεται να αρθεί στα μέσα Μαρτίου, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων.
 
Η απόφαση αυτή λαμβάνει υπόψη την αξιολόγηση της Ελλάδας λόγω της έναρξης της διαδικασίας του PSI, σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.
 
Επιπλέον αναφέρεται, ότι το ΔΣ της ΕΚΤ αποφάσισε ότι οι ανάγκες ρευστότητας των αντισυμβαλλόμενων στο Ευρωσύστημα που επηρεάζονται απ’ αυτή την απόφαση, δηλαδή οι ελληνικές τράπεζες, μπορούν να ικανοποιηθούν από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες, στο πλαίσιο των σχετικών ρυθμίσεων που υπάρχουν στο Ευρωσύστημα για επείγουσα χορήγηση ρευστότητας.