Συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των δήμων που συμμετέχουν στο κίνημα «Δεν πληρώνω» το «χαράτσι» μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, προτρέποντας ή παρέχοντας βοήθεια προς τους πολίτες προκειμένου να μην πληρώσουν το έκτατο τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ.

Ads

Βύρωνας και Περιστέρι πρωτοστάτες του κινήματος
 
Ο Δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς σε συνεργασία με το Δήμαρχο Περιστερίου, Ανδρέα Παχατουρίδη, προχώρησαν σε από κοινού κατάθεση εξωδίκων και υπομνημάτων στον Εισαγγελέα, τονίζοντας ότι η διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους πραγματικά αδυνατούν να πληρώσουν το έκτακτο τέλος είναι πράξη άδικη αλλά και επικίνδυνη. Η πρωτοβουλία των κκ. Χαρδαλιά και Παχατουρίδη λαμβάνει υπόψη τους πολίτες μας οι οποίοι βρίσκονται σε κακή οικονομική κατάσταση και αντικειμενικά αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.  Επομένως, το ενδεχόμενο διακοπής της ηλεκτροδότησης αποτελεί άμεσο κίνδυνο για την ίδια τους τη ζωή.

Ο Δήμος Βύρωνα σκοπεύει να παρασταθεί και στην εκδίκαση της προσφυγής του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κατά της νομιμότητας και συνταγματικότητας του συγκεκριμένου μέτρου, που έχει οριστεί για τις 2 Δεκεμβρίου.

«Το συγκεκριμένο τέλος έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά φοροεισπρακτικών μέτρων, εν μέσω μάλιστα μίας εξαιρετικά δύσκολης περιόδου για το σύνολο των πολιτών. Κατανοώντας το πρόβλημα, είμαστε δίπλα στους συνδημότες μας και εργαζόμαστε μεθοδικά για να βρεθεί μία ουσιαστική λύση. Η προτροπή στη μη πληρωμή, δεν είναι υπεύθυνη επιλογή καθώς οι πολίτες δεν καλύπτονται νομικά. Σκοπεύουμε όμως να κινηθούμε νομικά, στο πλευρό του Δικηγορικού Συλλόγου, για να επιτύχουμε την ακύρωση του συγκεκριμένου νόμου, ενώ παράλληλα θα προσφύγουμε και κατά των σημείων του νόμου που πλήττουν ιδιαίτερα ευαίσθητες ομάδες των συνδημοτών μας, οι οποίες αδυνατούν να ανταποκριθούν οικονομικά» δηλώνει ο Νίκος Χαρδαλιάς.
 
 
«Δεν θα ανεχτώ άλλη ταλαιπωρία των πολιτών, η ΔΕΗ οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της»
 
Ο Δήμαρχος Βριλησσίων Κώστας Ιωαννίδης έστειλε αυστηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση  ότι  δεν πρόκειται πλέον να ανεχτεί να γίνονται μπαλάκι οι δημότες προκειμένου να διορθώσουν τα λάθη της ΔΕΗ στους λογαριασμούς της.
«Αποτελεί μέγιστη ανευθυνότητα εκ μέρους της ΔΕΗ να κάνει ανακοινώσεις και να φορτώνει τα δικά τους λάθη στους Δήμους ταλαιπωρώντας έτσι χιλιάδες πολίτες. Σε καμιά περίπτωση δεν έχουν δοθεί λάθος στοιχεία από τους Δήμους προς τη ΔΕΗ αφού οι Υπηρεσίες μας δεν συμμετείχαν με κανέναν τρόπο στον υπολογισμό του ΕΤΑ. Αντίθετα η ΔΕΗ έχει κάνει λάθος υπολογισμούς σε χιλιάδες λογαριασμούς ανά την Ελλάδα βάζοντας εσφαλμένους συντελεστές ειδικού τέλους και παλαιότητας στα τετραγωνικά των ακινήτων που ήδη έχει.

Ads

Οφείλει λοιπόν η ΔΕΗ-η οποία ως γνωστόν χρεώνει υπέρογκες προμήθειες τόσο στην είσπραξη των δημοτικών τελών από τα δημοτικά τέλη όσο και τώρα από το ειδικό αυτό τέλος-να επανορθώσει αμέσως αυτά τα σφάλματα.», διαμηνύει ο Δήμαρχος Βριλησσίων.
 
Σε συλλογική αντίσταση καλεί τους πολίτες ο Δήμος Ν. Ιωνίας
 

Σε συλλογική αντίσταση και οργάνωση προκειμένου να αντιμετωπίσουν την αντισυνταγματική και άδικη επίθεση που δέχονται, καλεί τους πολίτες ο Δήμος Νέας Ιωνίας.

 

Με απόφαση μάλιστα του Δημάρχου Ηρακλή Γκότση (εκλεγμένου με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς) οι δημότες καλούνται να μην καταβάλουν το «χαράτσι» των ακινήτων με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Αντί αυτού οι πολίτες ενημερώνονται για την εναλλακτική εξόφλησης του λογαριασμού της ΔΕΗ μόνο για την κατανάλωση ρεύματος  στα ATM των τραπεζών.

 
Ειδική επιτροπή μάλιστα έχει αναλάβει το καθήκον να συγκεντρώνει όλες τις αποδείξεις πληρωμής μέσω ΑΤΜ που προσκομίζουν οι δημότες στο Δήμο Ν. Ιωνίας,  ούτως ώστε ως επίσημος φορέας πλέον και εκπρόσωπος των πολιτών, να διαχειριστεί τυχόν αντιδράσεις από την πλευρά της ΔΕΗ ή ακόμη και του κράτους.
Επιπλέον ο δήμος υπόσχεται στους πολίτες ότι σε περίπτωση που διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά που δεν έχουν πληρώσει το Ειδικό Τέλος για τα Ακίνητα τότε θα βγάλει τα συνεργεία της Τεχνικής Υπηρεσίας και θα κάνει την επανασύνδεση της ηλεκτροδότησης.
Όπως αναφέρει ο κ. Γκότσης, η απόφαση για το «αντάρτικο» ήταν αποτέλεσμα λαϊκής συνέλευσης κατά την οποία οι περισσότεροι πολίτες τάχθηκαν υπέρ της μη καταβολής του φόρου.
 
Συνεργασία Δήμου Παλλήνης με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών

Τη δίχως οικονομική επιβάρυνση νομική υποστήριξη των δημοτών που δεν θα πληρώσουν το Ειδικό Τέλος Ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, αποφάσισαν ο Δήμαρχος Παλλήνης Θανάσης Ζούτσος σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου  Αθηνών Ιωάννη Αδαμόπουλο. Σύλλογο Αθηνών.
 
«Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, με τον οποίο βρισκόμαστε σε συνεργασία, έχει ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας για την ακύρωση του τέλους αυτού ως αντισυνταγματικού, η προσφυγή δε αυτή θα συζητηθεί ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου στις 2/12/2011.», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσης.
«Παράλληλα ο Δήμαρχος Παλλήνης, Θανάσης Ζούτσος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής έχει ήδη κάνει παρέμβαση ώστε τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, να προβούν σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια προς το Υπουργείο Οικονομικών με στόχο να δοθεί ριζική και αποτελεσματική λύση, για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες», επισημαίνεται σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης.
 
Αντιδράσεις και στο Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης
 
«Ο δήμος Λυκόβρυσης θα λάβει κάθε δυνατό μέτρο στήριξης των δημοτών που αδυνατούν να πληρώσουν» δήλωσε ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης, Δημήτρης Φωκιανός. «Θα στηρίξουμε τη σχετική αίτηση ακύρωσης του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας και με παρέμβαση του δήμου μας, με τη συνδρομή της νομικής μας συμβούλου, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά τη συζήτηση της 2ας Δεκεμβρίου 2011» τονίζει ο κ. Φωκιανός.
 
 
Εξώδικο προς τη ΔΕΗ από το Δήμο Αλεξανδρούπολης
 
Εξώδικη διαμαρτυρία προς τη ΔΕΗ για το «χαράτσι» έχει καταθέσει και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης.  Στο εξώδικο αναφέρεται ότι η ΔΕΗ δεν νομιμοποιείται να εισπράττει το τέλος ακινήτων, πολύ περισσότερο δε να προχωρά σε διακοπή της ηλεκτροδότησης σε όσους δεν το πληρώσουν.
Αναφερόμενος στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν  πολλοί δημότες του, ο κ. Λαμπάκης καλεί τη ΔΕΗ να δεχθεί μόνο το αντίτιμο του κανονικού λογαριασμού μιας και «επιτελεί κοινωνικό έργο». Σε αντίθετη περίπτωση, όπως γνωστοποιεί, θα σταθεί με κάθε τρόπο αρωγός στους συνδημότες του, προσφεύγοντας σε ποινικά, αστικά και διοικητικά δικαστήρια εναντίον της ΔΕΗ.
 
Στο κίνημα «Δεν πληρώνω» των δήμων συμπεριλαμβάνονται και οι Δήμοι Σαρωνικού, Ελληνικού, Φιλοθέης, Ιλίου, Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Κορυδαλλού και Λάρισας.